Μενέλαος Τζαβέλλας: "Το θέατρο σήμερα έχει ανάγκη από πολλές δυνατές φωνές και μια ΑΝΑΣΤΑΣΗ για να πάει μπροστά!"

2021-02-19

Πότε πρωτοήρθατε σε επαφή με το θέατρο, τι ήταν αυτό που σας οδήγησε να ακολουθήσετε τη συγκεκριμένη πορεία στο χώρο της τέχνης;

Ως έφηβος ήξερα από τα 14 μου χρόνια ότι ήθελα να γίνω σκηνοθέτης. Η μαγεία, η αγάπη για την δημιουργία με έκανε να ξέρω από πολύ νωρίς τι ήθελα να κάνω στην ζωή μου. Εάν μου πεις αν έχω εργαστεί στην ζωή μου θα σου πω όχι. Ποτέ δεν το είδα σαν δουλειά, αλλά ως αγάπη για αυτό που κάνω. Η μαγεία του να ζωντανεύεις χαρακτήρες στο πανί ή στο θεατρικό σανίδι, με έκανε να θέλω να ακολουθήσω τον δρόμο της σκηνοθεσίας. Η πρώτη μου επαφή στο θέατρο ήταν με την παράσταση "Εκάβη" του Ευριπίδη στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου σαν θεατής .... Μετά από 15 χρόνια στην τηλεόραση, η παρακμή της με οδήγησε στο θέατρο. Βρήκα ένα νέο μαγικό χώρο το Θέατρο, που εκεί καταθέτω τους στόχους μου, την Ζωή μου και την αγάπη μου για αυτό που κάνω .Θα μου πεις το θέατρο σήμερα, το 2021, δεν ζει μια παρακμή; Εγώ θα σου πω, το θέατρο σήμερα έχει ανάγκη από πολλές δυνατές φωνές και μια ΑΝΑΣΤΑΣΗ για να πάει μπροστά!

Ποιες είναι οι θεατρικές και κινηματογραφικές επιρροές σας; Ποια θεατρική παράσταση θα θέλατε να σκηνοθετήσετε;

Ο κινηματογράφος μπήκε στη ζωή μου με μια σκιά που μεγάλωνε σ' έναν τοίχο και μια κραυγή. Αυτό που με μάγεψε στην μεγάλη οθόνη, ήταν η ταινίες του μεγάλου Θεόδωρου Αγγελόπουλου. Η μαγεία που είχε αυτός ο άνθρωπος ήταν Μοναδική. Πάντα τον θαύμαζα σαν δημιουργό. Τον είχα γνωρίσει από κοντά. Η καταγωγή μας είναι από το ίδιο μέρος. Εγώ είμαι από το Δραγώγι, Ηλείας και ο Αγγελόπουλος από την Αμπελιώνα. Δύο πανέμορφα χωριά το ένα δίπλα στο άλλο. Δεν ξέρω αλλά ο μεγάλος αυτός σκηνοθέτης ήταν αυτός, που με έμαθε με τον τρόπο ζωής του, το ήθος και την αγάπη για την δημιουργία. Ήταν και είναι η πιο μεγάλη και μοναδική Κινηματογραφική επιρροή στην Ζωή μου !!

Η παράσταση που θέλω να σκηνοθετήσω είναι η Αντιγόνη, η Αρχαία Τραγωδία του Σοφοκλή. Η διαχρονική γοητεία μιας επαναστάτριας. Το γοητευτικό αίνιγμα που θέτει ανά τους αιώνες η φιγούρα της νεαρής ηρωίδας, αυτό που προκαλεί κάθε δημιουργό να αναμετρηθεί για ακόμη μια φορά με τον μύθο που πρώτος ο Σοφοκλής μετέφερε στη θεατρική σκηνή το 441 π.Χ

Δεν είχα θεατρικές επιρροές από κανένα σκηνοθέτη στο Θέατρο και ποτέ δεν ήθελα να έχω, γιατί ο κάθε σκηνοθέτης πρέπει να έχει το δικό του ύφος και τρόπο στην σκηνοθεσία κάθε παράστασης που κάνει, να έχει το δικό του στίγμα. Έτσι είναι και η σκηνοθεσία, έρωτας, πάθος! 

Τι ρόλο μπορεί να παίξει η τέχνη στην εποχή της κρίσης και πώς βλέπετε το μέλλον της; Τι μπορεί να προσφέρει στον θεατή;

Σε εποχές κρίσεις οι Νέοι μας κρίνουν ότι δεν έχουν Μέλλον, τότε ούτε η Κοινωνία στο σύνολό της μπορεί να έχει Ελπίδα.

To 2021 στην Ελλάδα δεν γνωρίζουν τι σημαίνει Πολιτισμός και κυρίως τι σημαίνει Ελληνικός Πολιτισμός! Είναι πλέον γεγονός, ότι ζούμε σε μία χώρα, η οποία ΔΕΝ προστατεύει ούτε ΠΟΤΕ Σέβεται τον Πολιτισμό της!!

Η τέχνη περνάει δύσκολα, ζούμε εποχές πολύ άσχημες για το Ελληνικό Θέατρο. Ζούμε στιγμές όπου ο ένας τρώει με αγάπη την σάρκα του άλλου .Οι καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο του Ελληνικού Θεάτρου, αλλά και η καταγγελίες για ξυλοδαρμούς και άσχημες καταστάσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο. Πολύ σωστά έκαναν, έπρεπε να μιλήσουν. Θαυμάζω το θάρρος τους και την τόλμη που είχαν να πουν για την φρίκη που βίωσαν με αυτά τα τέρατα!!!!!! Τώρα πια ακούμε κραυγές, ακούμε φωνές που τόσα χρόνια ήταν από φόβο στο σκοτάδι. Πρέπει να είμαστε δίπλα στο άτομο που έχει κακοποιηθεί, να μην κρίνουμε καθόλου αυτό που συνέβη. Γιατί ξαναβιώνει όλη αυτή την κακοποιητική εμπειρία. Αν τον βομβαρδίσουμε με ερωτήσεις δεν δείχνουμε ενσυναίσθηση, πρέπει να φροντίσουμε να τον υποστηρίξουμε. Στην εποχή της κρίσεις που ζούμε τώρα, η τέχνη περνάει δύσκολα και χρειάζεται μια ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΨΥΧΗΣ για να πούμε οτι μπορεί να παίξει ρόλο στην Ζωή μας. Μια Ανάσταση από άξιους δημιουργούς. Το θέατρο δεν θέλει κηδεία, το θέατρο θέλει αγάπη. Δόξα τον Θεό υπάρχουν ακόμα πολλοί στο θέατρο που αγαπούν αυτό που κάνουν! Αν θέλαμε να αποδείξουμε την σημασία της τέχνης στην ζωή του ανθρώπου με αποδείξεις και δηλώσεις μεγάλων ερευνητών και φιλοσόφων, δεν θα μας έφταναν μάλλον ούτε τρεις τόμοι. Η σημασία της τέχνης στην ζωή του ανθρώπου είναι μια σειρά από στοιχεία που άλλοτε μεταβάλλονται και άλλοτε όχι, δίνοντας ένα κάποιο συμπέρασμα κάθε φορά. Η τέχνη μιλά με το συναίσθημα και στο συναίσθημα. Δεν στοχεύει στη λογική, αλλά σε ένα κόσμο εξίσου αληθινό μα λιγότερο σταθερό. Όπως υποστήριξε και ο Herbert Red «η τέχνη μεταφέρει μόνο γνώση και αγάπη στον άνθρωπο».

Οι μέρες που ζούμε είναι δύσκολες, πώς μπορούμε να τις κάνουμε καλύτερες; Η τέχνη πώς μπορεί να φωτίσει το σκοτάδι της απομόνωσης;

Αν μελετήσει κανείς προσεκτικά ομηρικούς στίχους, μάλλον θα ξεχωρίσει εκείνον που υποστηρίζει πως «ο θαρραλέος άνθρωπος σε κάθε πράξη πιο καλά προκόβει». Ίσως, επειδή το θάρρος και η ψυχραιμία δεν έπαψαν ποτέ να είναι «αντίδοτο» στην ανακατωσούρα ή στους φόβους που προκαλούν οι περιστάσεις. Ο άνθρωπος μετά από τη δυσκολία του, δεν είναι ποτέ ίδιος με πριν. Ενώ μπορεί να πονάμε, να λυπούμαστε, δε βουλιάζουμε στην απελπισία, στη θυματοποίηση, στη μαυρίλα και στο παράπονο. Θα καταφέρουμε και θα ανακάμψουμε και θα βγούμε δυνατοί μέσα από τις δυσκολίες. Θα δούμε πως διαθέτουμε όλοι μέσα μας ψυχική ανθεκτικότητα. Η Τέχνη μπορεί να συνεισφέρει στην προσωπική ανάπτυξη των ατόμων με ποικίλους τρόπους, δηλαδή διαμορφώνοντας τη νοοτροπία τους, τις διαδικασίες και τις ικανότητες σκέψης τους.

Πού σας βρίσκουμε αυτό τον καιρό; Ποια είναι τα σχέδια και οι επιθυμίες σας για το 2021;

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 αποφάσισα φέτος, την Νέα Θεατρική Σεζόν 2021-2022, να ανεβάσω μια αληθινή ιστορία με τίτλο «ΚΑΝΤΩ ΤΖΑΒΕΛΛΑ ΔΡΑΓΩΙ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ της ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ» που διαδραματίστηκε στο χωριό μου, Δραγώι , που είναι στον Νομό Ηλείας.

H μια πλευρά του εθνικού ξεσηκωμού το 1821, αυτή που όλοι διδασκόμαστε στα σχολικά βιβλία, αφορά τις μάχες και τον αγώνα για την ανεξαρτησία. H άλλη, αυτή που δεν διδάσκεται στα σχολεία, είναι αυτή που έχει να κάνει με την προσωπική ζωή των πρωταγωνιστών της. Η αγάπη μου για τον τόπο μου με έκανε να θέλω να ακουστεί η ξακουστή ιστορία της Καντώς, Μια Ιστορία που ξετυλίγεται στα χρόνια της Επανάστασης. Είναι μια μεγάλη φιλόδοξη υπερπαραγωγή με 20 Ηθοποιούς και Ζωντανή Δημοτική Μουσική. Το κείμενο είναι του Βραβευμένου Συγγραφέα Θανάση Σταυρόπουλου, βασισμένο σε μια δική μου ιδέα. Τον καλλιτεχνικό σχεδιασμό της παράστασης έχει αναλάβει για άλλη μια φορά η μοναδική ταλαντούχα Ανθή Πετρουλάκη. Στις Δημοσιες σχέσεις είναι αγαπημένη κυρία του θεάτρου μας, Νταίζη Λεμπέση. Τέλος μεγάλη μου η τιμή από ένα πολύ πολυβραβευμένος φωτογράφο τον Ηλία Περγάντη, όπου ζωντανεύει μέσα από τις φωτογραφίες του την Εθνική παλιγγενεσία και τον αγώνα των μαχητών του 1821.

Η παράσταση ΚΑΝΤΩ ΤΖΑΒΕΛΛΑ είναι υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην κ. Γιάννα Δασκαλάκη Αγγελόπουλου για την έξοχη δουλειά που κάνει στο ΕΛΛΑΔΑ 2021 και είναι πάντα κοντά μας. Επίσης στους Ανδρέα Φίλια Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος και υπεύθυνο για τους εορτασμούς για το 1821, τον Νίκο Κοροβέση Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού & Τουρισμού Δυτικής Ελλάδος, την συνεργάτιδα και φίλη μου Ασπασία Κλοκάνα πρόεδρο της ''ΚΑΛΛΙΑΦΕΙΑΣ'' πολιτισμός για την Ηλεία, όπου έχω και την θέση του Γενικού Γραμματέα στην ΚΑΛΛΙΑΦΕΙΑ. Τέλος την αγαπημένη φίλη μου την Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου όπου είναι Βουλευτής Ν. Ηλείας και Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής. Τους ευχαριστώ από καρδίας για την στήριξη στην παράσταση μας και για την αγάπη τους στον Πολιτισμό της χώρας μας. Υπάρχουν ακόμα άτομα στην ''εξουσία'' που αγαπούν τον Πολιτισμό και τους ανθρώπους της Τέχνης!!

Επίσης ετοιμάζω ένα ντοκιμαντέρ για την ζωή του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ, ο οποίος γεννήθηκε στην Ανδρίτσαινα Ηλείας περίπου το 1790. Στην συνέχεια της ζωής του θα έρθει σε επαφή με τον Σκουφά, ο οποίος και θα τον μυήσει στη Φιλική Εταιρεία.

Τέλος, το 2022 θα ξεκινήσουμε τα γυρίσματα με το καλό για την πρώτη μου ταινία μεγάλου μήκους. Μια Ελληνοαμερικανική παραγωγή, όπου γυρίσματα θα γίνουν στην Ελλάδα, Ιταλία και Μάλτα και αφορά... αυτό θα το πούμε σε μια άλλη μας κουβέντα!!

Κλείνοντας ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους αναγνώστες μας;

Θα προσπαθήσω λοιπόν φέρνοντας παράδειγμα τη δική μου ζωή, να στείλω ένα μήνυμα σε εκείνους που χωρίς καμιά δεύτερη σκέψη καταστρέφουν όνειρα, ελπίδες και ζωές και να τους θυμίσω πως πίσω από κάθε στόχο κρύβεται μια ανθρώπινη ιστορία, άλλοτε ευκολότερη και άλλοτε πολύ δύσκολη. Να χαμογελάμε στην Ζωή και να ξέρουμε πως η Ζωή μας είναι μια βόλτα, ανάλογα με τι τρόπο θέλουμε εμείς να πάμε αυτό το ταξίδι... Να έχουμε ΦΩΝΗ και ποτέ πια ΣΙΩΠΗ!!!!!!! Να ζούμε στο ΦΩΣ και όχι πια στο ΣΚΟΤΑΔΙ!!!