«Μικρασία – Μη με λησμόνει»: Μια μουσικοθεατρική παράσταση μνήμης από την Χαρίκλεια

2022-11-18

Μια παράσταση φόρος τιμής στην Μικρασία και στην πολιτιστική κληρονομιά της έρχεται στο Θέατρο Κολοσσαίον.

H Χαρίκλεια και μια ομάδα εξαιρετικών συντελεστών, μουσικών, ηθοποιών και χορευτών, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Νικόλαου Ορτετζάτου, θα βρίσκονται την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, για να τιμήσουν τη Μικρασία και να ζωντανεύσουν μπροστά στα μάτια των θεατών, έναν κόσμο που πλέον έχει χαθεί.

Με την συνδρομή της πρόζας, του τραγουδιού, του θεάτρου σκιών και με κύρια συστατικά την μνήμη, την ιστορία, μα και τις γενναίες δόσεις χιούμορ, η μουσικοθεατρική παράσταση μεταφέρει το ακροατήριο στην κοσμοπολίτικη Σμύρνη, λίγο πριν τα μοιραία γεγονότα.

Κοινό και συντελεστές θα αντικρίσουν την πόλη στην ακμή της, θα ακολουθήσουν την ενορχηστρωμένη πορεία της προς το τέλος και με κομμένη την ανάσα θα γίνουν μάρτυρες στην καταστροφή της. Θα στριμωχτούν στις βάρκες των προσφύγων, ακολουθώντας το μαρτυρικό ταξίδι για το άγνωστο και θα ζήσουν την εγκατάστασή τους στην Ελλάδα, σε μια αναγκαστική αναζήτησης νέας πατρίδας.

Μέσα από θεατρικά δρώμενα, τα τραγούδια της εποχής και το λόγο, το κοινό θα συνειδητοποιήσει πόσα έφεραν αυτοί οι άνθρωποι μαζί τους, πόσα πολλά κι ανεκτίμητα προσέφεραν στον πολιτισμό, την τέχνη, τις γεύσεις ακόμα και την θέση της γυναίκας στην κοινωνία.

Σε όλο αυτό το εγχείρημα, το δικό του πολύτιμο λιθαράκι βάζει και ο πρόσφυγας Καραγκιόζης, προσθέτοντας στην παράσταση έναν αέρα σάτιρας, μα και πολλές αφορμές για βαθύ προβληματισμό.

Η Χαρίκλεια καλεί τους θεατές να ψηλαφίσουν μαζί την ανοιχτή πληγή της γενοκτονίας, της προσπάθειας αφανισμού του πολιτισμού και της εθνικής συνείδησης ενός ολόκληρου λαού. Η ίδια αναφέρει:

"Αν δούμε τις σελίδες της ιστορίας ως τις ψηφίδες ενός σπουδαίου ψηφιδωτού, η τέχνη οφείλει να παίξει τον ρόλο του αρμού που τις ενώνει και μας τις παραδίδει σαν κάτι νέο."

Συντελεστές:

Τραγούδι / Οργάνωση: Χαρίκλεια Πάπαρη

Σκηνοθεσία: Νικόλαος Ορτετζάτος

Θέατρο Σκιών: Αγάπιος Αγαπίου

Κείμενα : Χρυσή Μαρούση


Ορχήστρα:

Βιολί: Ιωάννα Κουρκούδιαλου

Κανονάκι: Δέσποινα Παλλικάρη

Κιθάρα: Ανδρέας Ζιάκας

Μπουζούκι: Νίκος Χρηστίδης

Κρουστά: Φοίβος Αποστολίδης

Κοντραμπάσο: Γιάννης Κολοβός

Ηθοποιοί: Νίκος Κανταρτζόγλου, Μαρία Κατέχη, Όλγα Κοτσώνου, Πάνος Μέγγουλης, Ιπποκράτης Σόκουτης.

Video Art - Trailer: Φώτης Πολίτης

Αφίσα: Jan Studio

Δημόσιες Σχέσεις / Επικοινωνία: Action Εστί


Παράσταση:«Μικρασία - Μη με λησμόνει»

Ημερομηνία:Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022

Χώρος:Θέατρο Κολοσσαίον

Ώρα έναρξης: 21:00

Τιμές εισιτηρίων:Προπώληση 10€| Ταμείο 12€