MNEMES UNBORN / ΑΓΕΝΝΗΤΕΣ ΜΝΗΜΕΣ

2021-11-21

ΘΕΑΤΡΟ ΑΥΛΑΙΑ
22 & 23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2021 (21:00)

Ποιητική performance
ΑΓΕΝΝΗΤΕΣ ΜΝΗΜΕΣ / MNEMES UNBORN
Ποιητικές Μεταγραφές - 7 ποιητές, 14 ποιητεχνήματα
Geo-V & Perfo Poet Art

H εταιρεία πολιτισμού «EPOPSIS» παρουσιάζει το διαμεσικό επιτελεστικό ποιητικό έργο «Αγέννητες Μνήμες / Mnemes Unborn» της Γεωργίας Βεληβασάκη (Geo-V) και της ομάδας «Perfo Poet Art» σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αθυρίδη και εικαστική επιμέλεια Γιάννη Μήτρου.

ΤΟ ΕΡΓΟ

Κεντρικός άξονας του έργου είναι ποιητικά κείμενα σύγχρονων Ελλήνων λογοτεχνών που τους συνδέει το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Δημιουργική Γραφή» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας: της Γεωργίας Βεληβασάκη, του Ζαχαρία Κατσακού, του Τριαντάφυλλου Η. Κωτόπουλου, του Δημήτρη Π. Νάσκου, του Γιώργου Παναγιωτίδη, της Κικής Σαραντέα και του Αντώνη Δ. Σκιαθά.

Επτά ποιητές, δεκατέσσερα ποιητεχνήματα, δεκατέσσερις διαφορετικές εικονοποιητικές και επιτελεστικές προσεγγίσεις, ζωντανές και κινηματογραφημένες, συνυπάρχουν σε ένα συνολικό δια-καλλιτεχνικό συμμετοχικό poem-art. Πρόκειται για μια σύνθεση «πέρα από τη σελίδα», ένα σχόλιο που διατρέχει την ανθρώπινη υπόσταση στη σύγχρονη πραγματικότητα. Η ανάδυση του ατόμου από το υγρό χώμα στο χωροχρόνο, η αβεβαιότητα, ο έρωτας, η ματαίωση, το «Εγώ» και ο «Άλλος»˙ ο κόσμος και η βία, η αποξένωση, η μοναξιά και τελικά η ζωή ως αναπόληση και όνειρο με φόντο την ελπίδα της αθανασίας, καθώς ο άνθρωπος μεταβαίνει από τον αναλογικό στον ψηφιακό εαυτό. Οι «αγέννητες μνήμες» εκτυλίσσονται στο εδώ-και-τώρα που συμπυκνώνει το αδιανόητο, την ταυτόχρονη παρουσία και απουσία της ύπαρξης.

Στις κινηματογραφημένες εικόνες συμπράττουν εξωλογοτεχνικές καλλιτεχνικές φωνές δημιουργώντας πρόσθετους νοηματικούς κόμβους και εμπλουτίζοντας με νέες διαστάσεις το κάθε ποιητικό κείμενο: ο σκηνοθέτης/συνθέτης Κωνσταντίνος Αθυρίδης, οι εικαστικοί Χρήστος Αλαβέρας και Ιωάννα Σκαντζέλη, η φωτογράφος Ελένη Κοπασάκη, οι συνθέτες/μουσικοί Ανδρέας Ζιάκας και Κωνσταντίνος Υφαντής, ο χορευτής Βαγγέλης Μπαντής, οι performers Vanessa Barré και Patricia Belonia-Barré, αλλά και καθημερινοί άνθρωποι που γίνονται πρωταγωνιστές, όπως ο ενενηντάχρονος Βενιζέλος Αντωνιάδης και ο μικρός Δημήτρης Στεφανίδης.

Επί σκηνής, τρεις δεξιοτέχνες μουσικοί (Μαρία Ανισέγκου, Ανδρέας Ζιάκας, Κώστας Μαγγίνας), τρεις performers (Γεωργία Βεληβασάκη, Vanessa Barré, Σεμπάστιαν Τσιφής) και δύο εικαστικοί (Χρήστος Αλαβέρας, Ιωάννα Σκαντζέλη) συντελούν στη ζωντανή μεταγραφή του ποιητικού λόγου σε διαφορετικούς καλλιτεχνικούς κώδικες, στην εκδίπλωση και ανασημασιοδότησή του μέσα από την τέχνη της performance, τη φωνή, το σώμα, ηχητικά τοπία, installations, χορό, video projection, μουσικούς αυτοσχεδιασμούς και εικαστική δράση, οδηγώντας σε ένα τρισδιάστατο ποιητικό συμβάν που στοχεύει σε μια αναστοχαστική, πολυεπίπεδη και πολυαισθητηριακή εμπειρία.

Συντελεστές:
Γεωργία Βεληβασάκη / Concept
Κωνσταντίνος Αθυρίδης / Σκηνοθεσία
Γιάννης Μήτρου / Εικαστική επιμέλεια

Ποίηση:
Γεωργία Βεληβασάκη
Ζαχαρίας Κατσακός
Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος
Δημήτρης Π. Νάσκος
Γιώργος Παναγιωτίδης
Κική Σαραντέα
Αντώνης Δ. Σκιαθάς

Επί σκηνής:
Γεωργία Βεληβασάκη / Performer
Vanessa Barré / Performer
Σεμπάστιαν Τσιφής / Performer
Ανδρέας Ζιάκας / Κιθάρα
Μαρία Ανισέγκου / Τσέλο
Κώστας Μαγγίνας / Κιθάρα, loops, fx, samples
Χρήστος Αλαβέρας / Εικαστική δράση
Ιωάννα Σκαντζέλη / Installation

Ιωάννα Τιμοθεάδου / Κοστούμια
Γιάννης Μαυρίδης / Επεξεργασία ήχου
Μαρία Παντέχου / Τεχνικός ήχου
Λεωνίδας Μπεϊλής / Τεχνικός προβολών
Κυριάκος Αλεξιάδης / Τεχνικός θεάτρου
Βούλα Σιδερίδου / Video mastering
Vanessa Barré / Αγγλική απόδοση
Ελευθερία Γαζέτη / Επιμέλεια Αγγλικής απόδοσης
Σπύρος Τσιλιγκιρίδης, Grafic Box / Graphic design
Χρήστος Αλαβέρας, Ελένη Κοπασάκη / Light painting-Φωτογραφία αφίσας
Ελένη Σκάρπου / Επικοινωνία

Είσοδος: 10 ευρώ
Άνεργοι, φοιτητές, ηθοποιοί, ΑΜΕΑ: 5 ευρώ
Προπώληση εισιτηρίων: ταμείο θεάτρου & viva.gr https://www.viva.gr/tickets/theater/mnemes-unborn/
Κρατήσεις Θέατρο Αυλαία (Τσιμισκή 136): 2310230013