Νάντια Καφετζή: "Η τέχνη αποκλείεται να αφήσει κάποιον στο σκοτάδι."

2021-06-03

Ο μεγάλος Δημήτρης Χορν είχε πει «Ηθοποιός σημαίνει φώς!», για εσάς ποια είναι η έννοια του ηθοποιού;

Ηθοποιός για εμένα σημαίνει "ισορροπία πάνω σε τεντωμένο σκοινί". Έτσι το χω στο μυαλό μου από παιδάκι. Είναι εκείνος που έχει να σκάψει πολύ βαθιά μέσα του υπηρετώντας μια τέχνη που απαιτεί λεπτές ισορροπίες και άρτια τεχνική.

Οι μέρες που ζούμε είναι δύσκολες, πώς όμως πιστεύετε ότι μπορούμε να τις κάνουμε καλύτερες;

Με πολλή δουλειά με τον εαυτό μου, τυγχάνει να είμαι τα τελευταία χρόνια αρκετά αισιόδοξος και θετικός άνθρωπος - χωρίς να σημαίνει φυσικά ότι δεν περνάω κι εγώ φάσεις σκοτεινές και σκούρες- πάντως προσπαθώ να σκέφτομαι πως τα εμπόδια είναι κίνητρα. Έτσι και λειτουργώ. Στην προσωπική και στην επαγγελματική μου ζωή. Οπότε ναι, πιστεύω ότι είναι όλα μα όλα στο μυαλό μας. Δεν εννοώ ότι θα κάνεις θεαματικές αλλαγές γυρνώντας το κουμπί του εγκεφάλου προς το θετικό πρόσημο, σίγουρα πάντως θα έχεις περισσότερη ευγνωμοσύνη για όσα ήδη έχεις και πολλά κιλά επιμονής για όσα θες να αποκτήσεις.

Πώς μπορεί η Τέχνη να «φωτίσει» το σκοτάδι της απομόνωσης;

Μια δασκάλα και κολλητή μου φίλη πια στη δραματική σχολή μου έλεγε σε στιγμές που έπεφτα και ένιωθα κενή, να ψάχνω το λευκό χρώμα. Η τέχνη, οποιαδήποτε τέχνη σε κάθε της μορφή, αποκλείεται να αφήσει κάποιον στο σκοτάδι. Είτε υπάρχει φόβος, είτε μοναξιά είτε απομόνωση είναι μαγεία πως καταφέρνει να σε βγάλει από εκεί. Αρκεί να τη δεις. Τέχνη φυσικά είναι και το πιο απλό έτσι; Τέχνη είναι και ένας ζεστός φρεσκοκομμένος καφές ένα κρύο πρωινό του Γενάρη... Ε πόσο μάλλον όταν μιλάμε για κάτι πιο άρτιο, πιο οργανωμένο και πιο ολοκληρωμένο όπως είναι ένα έργο, ένα τραγούδι ή ένα βιβλίο...

Πού ήσασταν πριν την πανδημία;

Όπου είμαι και τώρα θα πω, αν και έχουν αλλάξει πολλά από τότε. Πάντως ήμουν ήδη στον χώρο. Εγώ τελείωσα τη δραματική σχολή που σπούδασα υποκριτική φέτος την Άνοιξη, κυριολεκτικά στο πικ της πανδημίας. Έδωσα τις πτυχιακές μου εξετάσεις κάνοντας πρόβες με μάσκες και αποστάσεις και το έζησα όλο καλά! Μέσα στην πανδημία επίσης, τον Οκτώβριο, έκανα και την πρώτη μου παράσταση. Οπότε μπορώ να πω ότι δεν πρέπει να γκρινιάζω!

Γιατί πιστεύετε ότι όλο και περισσότερος κόσμος επιλέγει τον χώρο της υποκριτικής;

Είναι ελκυστικό το αντικείμενο, ο χώρος, οι άνθρωποι. Σίγουρα. Τώρα βέβαια εξαρτάται αν μιλάμε για ανθρώπους που θέλουν να ανέβουν στη σκηνή ή απλά να γίνουν διάσημοι μέσω του instagram τους. Γιατί πολύ φοβάμαι ότι είναι εξαιρετικά λεπτή η γραμμή... Θα μιλήσω για την πρώτη κατηγορία την οποία μπορώ να αγγίξω και να κατανοήσω. Πιστεύω πως είναι ένας τρομερός τρόπος μόνιμης ψυχοθεραπείας και ταυτόχρονα τεράστιας αγάπης για την έννοια άνθρωπος. Αυτό.

Έχετε να μας διηγηθείτε μια περίεργη κατάσταση που ζήσατε πάνω στη σκηνή;

Αν κάτσω να σκεφτώ θα μου έρθουν αμέτρητες, η πρώτη και πιο έντονη ήταν σε μια πρόβα μέσα στη σχολή όπου έπαθα κρίση πανικού. Δεν είχε τύχει να μου συμβεί ποτέ ξανά μια τέτοια εμπειρία γενικά, οπότε δεν ήξερα ακριβώς τι μου συμβαίνει. Το κατάλαβα αργότερα, είδα που μπορεί να με φτάσει το να δοκιμάζω και να ξαναδοκιμάζω και μαθαίνω σιγά σιγά να θέτω τα όριά μου. Πάντως ήταν ότι πιο έντονο που θυμάμαι ενώ βρίσκομαι πάνω στη σκηνή.

Ποια είναι τα σχέδιά σας και ποιες οι επιθυμίες σας για το 2021;

Πρώτα από όλα θα ήθελα να έχω την υγεία μου σωματικά και ψυχικά για να μπορώ να κάνω πράξη όσα έχω στο μυαλό μου. Και δεν το λέω σαν κλισέ, το εννοώ πέρα για πέρα. Από σχέδια και πρόγραμμα προσπαθώ να είμαι όσο πιο ρεαλίστρια μπορώ, με βάση τα δεδομένα. Θέλω να εξελίξω την δουλειά μου, να είμαι ένα όνομα που θα ακούγεται ως μια καλή και επιθυμητή συνεργάτης- για εμένα είναι πάνω από το ταλέντο- και να μπορώ να κάνω με τον άνθρωπό μου πραγματικότητα τα σχέδια που έχουμε. Το 21 για εμένα είναι challenge να είμαι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου, με τους ανθρώπους μου, τους συνεργάτες μου και τους στόχους μου!

Κλείνοντας ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους αναγνώστες μας;

Θα ήθελα να απευθυνθώ πρώτα και κύρια στη δική μου γενιά με μια ευχή να μετατραπεί όλη αυτή εμπειρία που βιώνουμε, ας μη γελιόμαστε στην πιο παραγωγική φάση της ζωής μας, σαν δύναμη που δεν θα επιτρέψει να αναχαιτιστούν περαιτέρω τα όνειρά μας. Αυτό εύχομαι, σε αυτό ελπίζω και πιστεύω ότι η πολλή δουλειά, η υπομονή και η προσήλωση αποδίδουν. Ευχές για ένα "λευκό" 21 και όχι πια απώλειες!