Νατάσα Κοψαχείλη: "Η «Μετάλλαξη» είναι μια επιθεώρηση που βασίζεται σε πραγματικότητες, με πολύ έξυπνο λόγο."

2021-12-14

Θα ξεκινήσω όπως πρέπει από τα βασικά! Πότε άρχισες να σεργιανάς στους δρόμους της μουσικής; Κοινώς, πότε συνειδητοποίησες πως η μουσική είναι για σένα κάτι παραπάνω από μια ασχολία απλά στον ελεύθερο σου χρόνο;

Μικρούλα κάπου στα 7 ξεκίνησα μαθήματα πιάνου, αργότερα στα 18 ξεκίνησα και μαθήματα κλασσικού τραγουδιού.
Από ασχολία σε επαγγελματική δραστηριότητα έγινε πολύ σταδιακά και αργά. Τελειώνοντας κάποιες σπουδές, έπαιζα παράλληλα σε κάποιες παραστάσεις, μουσικοθεατρικές,οπερέτα,... οι παραστάσεις αυτές φέρανε και άλλες θεατρικές παραστάσεις, συμμετοχές σε κάποιες παραγωγές όπερας, και άλλα, ενώ παράλληλα ξεκίνησα να διδάσκω σύγχρονο τραγούδι, και κάπως έτσι αυτή είναι η τωρινή μου πραγματικότητα.

Μουσική... Ένας μαγικός τρόπος έκφρασης και δημιουργικής ανησυχίας για πολλούς. Για σένα;

Η μουσική πάντα ήταν κάτι παραπάνω και κάτι μαγικό για μένα. Μεταμορφώνει τον τρόπο σκέψης.Τα ερεθίσματα είναι πολλά και διαφορετικά, επομένως ανακαλύπτεις έναν ολόκληρο κόσμο τον οποίο εξερευνάς, για όσο επιλέξεις. Για μένα η μουσική είναι ένας κόσμος δημιουργίας, χρωμάτων, σχημάτων, συναισθημάτων, εκτόνωσης, έκφρασης, διαύγειας, ονειρικός πολλές φορές, σύνδεσης με άλλους ανθρώπους και κυρίως μοιράσματος.

Πώς η μουσική μπορεί να «παντρευτεί» με την υποκριτική;

Οι τέχνες πολύ εύκολα μπορούν να «παντρευτούν» μεταξύ τους, ή να πω καλύτερα, να «μαγειρευτούν». Για το πως, αρκεί κάποιος να το θέλει, ή ένας καλός «μάγειρας».

Πιο συγκεκριμένα, η μουσική και η υποκριτική έχουν άμεση σχέση μεταξύ τους. Τι θα ήταν οι παραστάσεις χωρίς μουσική, ή οι ταινίες χωρίς μουσική, και επίσης πόσο πιο λειτουργικό είναι ένας μουσικός-τραγουδιστής να μπορεί να είναι και ηθοποιός, ή ένας ηθοποιός να μπορεί να είναι και μουσικός-τραγουδιστής.
Τι θα ήταν άλλωστε η ζωή χωρίς μουσική;

Τον φετινό Δεκέμβριο θα σας δούμε επί σκηνής στο έργο «Μετάλλαξη». Μιλήστε μας για το έργο και γνωρίστε μας την ηρωίδα σας.

Η «Μετάλλαξη» είναι μια επιθεώρηση που βασίζεται σε πραγματικότητες, με πολύ έξυπνο λόγο. Ο Γιώργος Οικονομίδης έχει γράψει εξαιρετικό κείμενο και διαλόγους με χιούμορ, ροή και πολύ ευχάριστο κλίμα. Παράλληλα όμως είναι και ένας σκληρός καθρέφτης της πραγματικότητας της εποχής μας. Κάποιος που θα δει την παράσταση και θα γελάσει, και θα προβληματιστεί, κάτι που έχει φτιάξει πετυχημένα ο Δημήτρης Βασιλειάδης με την σκηνοθεσία του. Και μαζί με όλα αυτά έρχεται το μουσικό και τραγουδιστικό μέρος της παράστασης που θα μας γλυκάνει, θα μας προβληματίσει, θα μας κάνει να γελάσουμε, να συγκινηθούμε και να ελπίσουμε.

Σε αυτό το έργο είμαι η Μαριάντζελα. Έχω σύζυγο και μια κόρη.
Δεν θα σας αποκαλύψω τι μου συμβαίνει..., όμως μπορώ να σας πω πως ζω συνεχώς με μεγάλη αγωνία γιατί είμαι από τις γυναίκες που θέλω να έχω τον έλεγχο γύρω μου, και ιδίως στην οικογένειά μου. Φυσικά ζω και γω το προσωπικό μου δράμα, όμως προσπαθώ να τα έχω όλα όμορφα φτιαγμένα και κοινωνικώς αποδεκτά, πάντα μέσα από το περίεργο και ίσως ακραίο πρίσμα μου ως Μαριάντζελα.Να αναφέρω πως τα πρωτότυπα τραγούδια της παράστασης είναι σε στίχους Γιώργου Οικονομίδη και μουσική των Αστέρη Τσαλίκη, Μέλας Γεροφώτη και Αλέξανδρου Τζοβάνη.

Ποιο πιστεύεται ότι είναι το κύριο μήνυμα του έργου;

Να «δούμε» την πραγματικότητα μέσα από διαφορετικά πρίσματα, και ως εξωτερικοί θεατές να κάνουμε και τη δική μας αυτοκριτική. Φυσικά όλο αυτό μέσα από πολύ χιούμορ.

Στην σημερινή εποχή του «κοινωνικού πανικού» επιβιώνει ένας καλλιτέχνης; Υπάρχουν οι δυνατότητες να επικοινωνήσει την τέχνη του;

Υπάρχουν άπειροι τρόποι να επικοινωνήσει ένας καλλιτέχνης την τέχνη του, και μπορεί να κάνει αρκετές επιλογές.
Τώρα, το αν στη σημερινή εποχή επιβιώνει ένας καλλιτέχνης, είναι μια πολύ μεγάλη συζήτηση, πρακτική, φιλοσοφική και ιδεολογική.

Κάποια μελλοντικά σχέδια;

Μελλοντικά σχέδια τα τελευταία δύο χρόνια, αποφεύγω να κάνω (αν κάτι δεν έχει φτάσει στη τελική ευθεία του), γιατί η πραγματικότητα κάνει ανατροπές κάθε τόσο, σαν αυγό Kinderέκπληξη! Χαχα!

Όμως έχω μελλοντικούς στόχους, ο πιο σημαντικός από αυτούς, και διαρκείας, που θα μοιραστώ μαζί σας, είναι το να γίνομαι συνεχώς καλύτερη και καλύτερη στις τέχνες μου και να μοιράζομαι όποτε μου ζητείται.

Κλείνοντας, ποια ευχή θέλετε να στείλετε στους αναγνώστες μας;

Εύχομαι από τα βάθη της καρδιάς μου υγεία, ειρήνη, εσωτερική ισορροπία, ευγνωμοσύνη και αγάπη