Νέλλη Γκίνη: "Ηθοποιός για μένα σημαίνει αγάπη, ήθος, εσωτερική αναζήτηση, λύτρωση."

2022-11-08

Ο μεγάλος Δημήτρης Χορν είχε πει «Ηθοποιός σημαίνει φως», για εσάς ποια είναι η πραγματική έννοια του ηθοποιού;

Ο ηθοποιός είναι μια δύσκολη, κουραστική δουλειά, σωματική και πνευματική, χωρίς ωράριο αλλά ταυτόχρονα τόσο δημιουργική. Ηθοποιός για μένα σημαίνει αγάπη, ήθος, εσωτερική αναζήτηση, λύτρωση.

Όλο και πιο πολλοί νέοι άνθρωποι ακολουθούν τον δρόμο της υποκριτικής, ποια πιστεύετε πως είναι τα κίνητρα αυτής της κίνησης;

Δυστυχώς οι περισσότεροι νέοι επιλέγουν την υποκριτική πιστεύοντας στη γρήγορη αναγνώριση στα εύκολα χρήματα. Ευτυχώς υπάρχουν πάντα οι εξαιρέσεις.

Αυτό τον καιρό που σας βρίσκουμε; Γνωρίστε μας την ηρωίδα σας.

Φέτος το χειμώνα εμφανίζομαι στο θέατρο Κόρονετ. Το σπίτι δίπλα στο ποτάμι της Λένας Μαντά σε θεατρική προσαρμογή και σκηνοθεσία της Ειρήνης Ιακώβου, με την υπέροχη μουσική του Μάκη Καραχάλιου, σκηνικά Ντέιβιντ Νέγριν και χορογραφίες Γαλήνης Γυρτάτου.

Αυτή τη σαιζόν μου δίνεται η ευκαιρία ν ερμηνεύσω πολλούς και διαφορετικούς ρόλους, ξεκινώντας από μια γιαγιά που ζει με την κόρη και τις πέντε εγγονές της σ ένα χωριό Κάτω από τον Όλυμπο δίπλα στο ποτάμι. Ένας ρόλος που μ' άγγιξε βαθιά, παράλληλα όμως υποδύομαι και κάποιους άλλους ρόλους κι αυτό το κάνει πολύ πιο ενδιαφέρον για μένα.

Ποιος από τους ρόλους που έχετε ερμηνεύσει μέχρι σήμερα ήταν ποιο κοντά στον χαρακτήρα σας και για ποιον δουλέψατε πιο πολύ υποκριτικά και ψυχικά;

Είναι πολλά τα χρόνια, τόσοι πολλοί οι ρόλοι, ειλικρινά δεν θυμάμαι. Αυτό όμως που μπορώ να σας πω με σιγουριά είναι ότι για τον κάθε ρόλο δουλεύω πολύ προσπαθώντας να τον προσεγγίσω όσο καλύτερα γίνεται αδιαφορώντας πολλές φορές για το ψυχικό μου κόστος.

Υπάρχει κάτι που σας φοβίζει ή σας προκαλεί ανασφάλεια πάνω στην σκηνή;

Η σκηνή με λυτρώνει, αυτό που με φοβίζει και απεύχομαι είναι οι κακές συνεργασίες που σίγουρα πολλές φορές έχουν άμεση σχέση, ειδικά πάνω στη σκηνή.

Έχετε να μας διηγηθείτε μια περίεργη κατάσταση που ζήσατε κατά την διάρκεια μιας παράστασης;

Έχω ζήσει καταστάσεις που δυστυχώς είχαν βαρύ κόστος για μένα. Η μια όταν υποχρεώθηκα ν' ανέβω στη σκηνή ενώ πριν λίγη ώρα είχα αποχαιρετήσει τον πατέρα μου ή όταν έφυγε η μητέρα μου και εγώ ήμουν εγκλωβισμένη στη Κω με εννέα μποφόρ και δεν μπορούσα να πετάξω για Κέρκυρα για να την αποχαιρετήσω. Όμως έχω ζήσει και πολλές ευτυχισμένες στιγμές πάνω στη σκηνή.

Εν καιρώ οικονομικής κρίσης πιστεύετε πως ο κόσμος συνεχίζει να επενδύει στο θέατρο σαν μέσο πολιτισμού και διασκέδασης;

Το θέατρο ήταν είναι και θα είναι μέσο τέχνης, πολιτισμού και διασκέδασης.

Ποια είναι τα σχέδια και ποιες οι επιθυμίες σας για το μέλλον;

Δεν κάνω σχέδια, αφήνω τη ζωή να κυλάει. Ευχόμενη να είναι ήρεμη και δημιουργική.

Κλείνοντας, ποια ευχή θέλετε να στείλετε στους αναγνώστες μας;

Τα προβλήματα, οι οικονομικές δυσκολίες, ο εγκλεισμός που βιώσαμε μας άλλαξαν πολύ, φόβος, θλίψη, μοναξιά στέρηση των αγαπημένων μας, στρες, επιβάρυναν αρνητικά τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα, όμως είναι επιτακτική ανάγκη να τα ξεπεράσουμε, να έρθουμε πάλι σ επαφή με τον συνάνθρωπο μας, να ξεκολλήσουμε από τα κινητά και τα τάμπλετ. Αγάπη και αλληλεγγύη είναι αυτά που θα χαρίσουν ένα καλύτερο αύριο σε μας και τα παιδιά μας. Ευχή μου λοιπόν να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι.