Νένα Μεντή: "Ο ηθοποιός είναι επάγγελμα, είναι επιβίωση με αξιοπρέπεια."

2021-01-22

Οι φωτογραφίες της συνέντευξης είναι από την σελίδα του Facebook "Νένα Μεντή - Nena Menti(OfficialPage)"

Ο μεγάλος Δημήτρης Χορν είχε πει «Ηθοποιός σημαίνει φώς!», για εσάς ποια είναι η έννοια του ηθοποιού;

Ο ηθοποιός δεν σημαίνει φως, δεν θα πω όμως ότι σημαίνει και σκοτάδι γιατί θα φανώ πολύ σκληρή και απόλυτη. Είναι ένας αγώνας πολλές φορές και χωρίς νόημα. Έχουν αλλάξει οι εποχές από τότε που ο μεγάλος Χορν είπε αυτή την φράση. Η Τέχνη σημαίνει φως! Ο ηθοποιός είναι επάγγελμα, είναι επιβίωση με αξιοπρέπεια.  

Αυτό το Σαββατοκύριακο θα προβληθεί μέσα από το viva.gr το θεατρικό έργο «Γυναίκες του Παπαδιαμάντη», μιλήστε μας σας παρακαλώ για την παράσταση.

Ήταν μια παράσταση που ανέβηκε για δύο χρόνια και πήγε εξαιρετικά. Είναι μια δουλειά του Πέτρου Ζούλια πάνω σε διηγήματα του Παπαδιαμάντη, όλοι αγαπάμε πάρα πολύ τον συγκεκριμένο λογοτέχνη. Το κεντρικό πρόσωπο είναι η "Φόνισσα", είναι η αφηγήτρια και το πάσχον πρόσωπο. Αυτή ενώνει ιστορίες γυναικών της Σκιάθου εκείνης της εποχής. Όλο αυτό γίνεται με κεντρική αφήγηση της "Φραγκογιαννούς". 

Είναι μια πολύ ωραία και ταυτόχρονα δύσκολη δουλειά του Πέτρου Ζούλια, η οποία έχει πραγματοποιηθεί με πολύ αγάπη. Παίζουμε συνολικά έξι γυναίκες, οι συμπρωταγωνίστριές μου είναι η Ερση Μαλικένζου, η Ευγενία Δημητροπούλου, η Χριστιάννα Ματζουράνη, η Μαριάννα Τουντασάκη και η Έφη Σακελλαρίου. Παίζουν μόνο γυναίκες, που ερμηνεύουν ταυτόχρονα πολλούς ρόλους.

Οι μέρες που ζούμε είναι δύσκολες, πώς όμως πιστεύετε ότι μπορούμε να τις κάνουμε καλύτερες;

Ξαφνικά προέκυψε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, λες και δεν ξέραμε ότι η υγεία και η ζωή του ανθρώπου είναι το παν. Βιώνουμε μια μεγάλη δυστυχία και έναν φόβο, συνθήκες που είναι χειρότερες και από τον κορωνοϊό. Είναι σαν ξαφνικά να ανακαλύψαμε την αξία της ζωής. Αυτό είναι εντυπωσιακό για τον άνθρωπο! Δεν είναι μόνο η πανδημία, είναι και το κλίμα που αλλάζει δραματικά. Έρχονται δηλαδή πολύ δύσκολες εποχές. 

Είναι μια δύσκολη περίοδος για τον χώρο σας. Πώς βλέπετε το μέλλον; Και ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στα άτομα που παίρνουν αποφάσεις;

Ο χώρος μας πλήττετε πιο πολύ από όλους τους άλλους χώρους και κανένας δεν ενδιαφέρεται. Ακούω κάθε μέρα που συνεδριάζουν οι λοιμωξιολόγοι, οι επιστήμονες, η κυβέρνηση και πουθενά δεν ακούγεται μια απόφαση για τους καλλιτέχνες. Δεν είμαστε μόνο οι ηθοποιοί, είναι οι μουσικοί, οι τεχνικοί του θεάτρου και πόσα άλλα συναφή επαγγέλματα. Μιλάμε για χιλιάδες άτομα που δεν έχουν δουλειά αυτό τον καιρό. Δεν αναφέρεται κανείς, σαν να μην υπάρχει αυτός ο χώρος στην Ελλάδα. Με έχει αφήσει άναυδη αυτή η κατάσταση. Επενδύουμε στον Τουρισμό και ξεχνάμε τελείως τον Πολιτισμό αυτού του τόπου. Ο αγώνας είναι άνισος και πολύ απαξιωμένο το επάγγελμα του καλλιτέχνη.

Κανένα μήνυμα δεν θέλω να στείλω σε αυτούς που λαμβάνουν τις αποφάσεις. Όπως μας απαξιώνουν αυτοί, έτσι τους έχω απαξιώσει και εγώ.

Δεν έχει καταλάβει αυτός ο τόπος, με οποιαδήποτε κυβέρνηση όποιας πολιτικής ιδεολογίας, πόσο σπουδαία είναι η Τέχνη και η ιστορία της.   

Ποια είναι τα σχέδιά σας και ποιες οι επιθυμίες σας για την νέα χρονιά;

Οι καταστάσεις είναι τόσο δύσκολες, δεν έχουμε να πούμε κάτι για το αύριο. Δεν μένω στην επιφανειακή κατάσταση των πραγμάτων, βλέπω και νοιώθω πιο βαθιά τον πόνο και τις πληγές αυτού του λαού. Είμαι ένας άνθρωπος που "σέρνω" πολλά χρόνια πάνω μου, πολύ ζωή και δουλειά. Είμαι πολύ απαισιόδοξη για το αύριο.

Κλείνοντας ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους αναγνώστες μας;

Να' ναι γεροί και να σκέφτονται. Να βάζουν το μυαλό τους να δουλεύει και να προβληματίζονται για το που πάμε, το αύριο μας.