Νίκη Παλληκαράκη: "Ο ηθοποιός είναι αυτός που “απάντησε” με λόγο στο ανθρώπινο συναίσθημα!"

2021-01-29

Ο μεγάλος Δημήτρης Χορν είχε πει «Ηθοποιός σημαίνει φώς!», για εσάς ποια είναι η έννοια του ηθοποιού;

Κατ' αρχάς ο ίδιος ο Δημήτρης Χορν ήταν το φως! Τώρα ετυμολογικά ο ηθοποιός -ο υποκριτής δηλαδή -είναι αυτός που "αποκρίθηκε", που "απάντησε" με λόγο στην ανθρώπινη σκέψη, στο ανθρώπινο συναίσθημα ...

Οι μέρες που ζούμε είναι δύσκολες, πώς όμως πιστεύετε ότι μπορούμε να τις κάνουμε καλύτερες;

Δεν ξέρω πραγματικά να σας πω. Λέξεις και συμπεριφορές όπως υπομονή, προσοχή, σεβασμός στην υγεία μας και στην υγεία του διπλανού μας προέχουν βεβαίως αλλά αυτή η δεύτερη καραντίνα είναι εξαιρετικά δύσκολη για όλους μας και κυρίως για τον δικό μας χώρο που έχει εξοντωθεί .

Πώς μπορεί η Τέχνη να «φωτίσει» το σκοτάδι της απομόνωσης;

Μπορεί έμμεσα, είτε μέσω της μυθοπλασίας στη μικρή οθόνη, του live streaming, της μουσικής ,της ανάγνωσης ενός βιβλίου ...αλλά τίποτα δεν μπορεί ν' αντικαταστήσει την ζωντανή επικοινωνία του καλλιτέχνη με το κοινό.

Πού ήσασταν πριν την πανδημία; Και πού σας βρίσκουμε αυτό τον καιρό;

Ήμουν στην παράσταση της Μιμής Ντενίση "Κι από Σμύρνη Σαλονίκη" στον Ελληνικό Κόσμο. Στην μεγάλη αυτή επιτυχία του περσινού χειμώνα που θα συνεχίζαμε και φέτος αλλά δυστυχώς ...

Γιατί πιστεύετε ότι όλο και περισσότερος κόσμος επιλέγει τον χώρο της υποκριτικής;

Νομίζω πάντα ασκούσε μια μαγεία ο χώρος της υποκριτικής που θα υπάρχει πάντα. Το δύσκολο όμως παραμένει η επαγγελματική αποκατάσταση του κάθε παιδιού που τελειώνει μια σχολή κι ελπίζει ..

Έχετε να μας διηγηθείτε μια περίεργη κατάσταση που ζήσατε πάνω στη σκηνή;

Πάρα πολλές πραγματικά .Εξαιρετικά ευχάριστες ,κωμικές αλλά και δύσκολες και δυσάρεστες στα 27 χρόνια μου στο θέατρο. Ξέρετε υπάρχει ένα παράλληλο σύμπαν που μας συνδέει -τους ηθοποιούς μιας παράστασης -με τους δικούς του κώδικες ,μυστικά κι αλήθειες, οπότε τα πάντα μπορούν να μας συμβούν .

Ποια είναι τα σχέδιά σας και ποιες οι επιθυμίες σας για την νέα χρονιά;

Αυτό το άγνωστο κι επικίνδυνο που υπάρχει μπροστά μας επιτέλους να λήξει και να ελευθερωθούμε από αυτόν τον εφιάλτη. Να ξαναζήσουμε σαν άνθρωποι.

Κλείνοντας ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους αναγνώστες μας;

Να μας ξαναδοθεί η ΖΩΗ!!!!