Νίκη Ταγκάλου: "Εάν δεν ξεχύνεται η ποίηση από μέσα μου ελεύθερη δεν την θεωρώ ποίηση, αλλά έγκλημα εκ προμελέτης."

2019-07-25

Σας επέλεξε η γραφή ή την επιλέξατε; Με ποιο κόστος;

Για να είναι σωστό το αποτέλεσμα πρέπει εκείνη να μας επιλέξει, εάν γίνεται το αντίθετο έχουμε αποτύχει ήδη. Στη δική μου ζωή ήρθε τελείως απρόσμενα και χωρίς καθόλου πίεση. Δεν πίεσα ποτέ τον εαυτό μου να γράψει ή να μου έρθει έμπνευση. Εάν δεν ξεχύνεται η ποίηση από μέσα μου ελεύθερη δεν την θεωρώ ποίηση αλλά έγκλημα εκ προμελέτης. Για το κόστος θα μπορούσα να σας μιλάω ώρες ατελείωτες...

Υπήρξε κάποιο πρόσωπο της ζωής σας το όποιο να έπαιξε ενεργό ρόλο στην ενασχόλησή σας με την γραφή;

Όλα τα πρόσωπα που κάποτε συνέβαλαν στο να νιώθω θλίψη. Όλα κατέληγαν στην θλίψη που ένιωθα, στο κενό που υπήρχε μέσα μου, εκεί που θα έπρεπε να υπήρχαν πιο χαρούμενα συναισθήματα. Όλη αυτή η κατάσταση λοιπόν μου όπλισε πρωτίστως τη ψυχή και μετά το χέρι. Ένιωθα ότι ξελάφρωνα με τη γραφή και ότι αυτού του είδους η εξομολόγηση με δυνάμωνε σαν άνθρωπο.

Τι σημαίνει για εσάς έμπνευση;

Έμπνευση σημαίνει χείμαρρος συναισθημάτων. Ένας χείμαρρος που πρέπει κάπου να καταλήγει αλλιώς με πνίγει.

Υπάρχει κάποιο στοιχείο του χαρακτήρα σας που δυσκολεύει τη γραφή σας;

Δυστυχώς η διάθεσή μου. Επηρεάζομαι πολύ εύκολα από τα πάντα και αυτό εν συνεχεία μου δίνει ή όχι την ώθηση να γράψω.

Μιλήστε μας για το βιβλίο σας. Ποια μηνύματα θέλετε να περάσετε στον αναγνώστη;

Το τελευταίο μου βιβλίο αλλά και τα προηγούμενα διαπραγματεύονται την αγάπη και όχι τον έρωτα αποκλειστικά. Η αγάπη είναι κάτι πολύ βαθύτερο και δεν φτάνουν τόμοι ολόκληροι να την αναλύσεις, εάν μπορούμε να πούμε ότι γίνεται αυτό. Ως προς το μήνυμα θα σας απαντήσω με τους στίχους που υπάρχουν στο οπισθόφυλλο του βιβλίου.

"Με βάφτισαν Νικολέττα.
Στην πορεία έγινα Νίκη. 
Εκ των υστέρων έμεινα ένα σκέτο Ν.
Ν στο στόμα τους. 
Για τον εγκέφαλό τους ούτε λόγος.

Είχαν πολύ μικρή μνήμη για να χωρέσω ολόκληρη. 
Έπειτα με ξάπλωσε ο θάνατος κάτω.
Μου πάγωσε τα μάτια και μου σφράγισε το στόμα.

Συνέχισα να γράφω ακίνητη, από αυτή τη θέση.

Όχι για να πείσω εσάς, αλλά για να πείσω εμένα ότι ακόμα ζω.

Ότι ο θάνατος ήταν όχι το τέλος, αλλά η αρχή.

Ότι η αγάπη δεν έχει ούτε άσπρο χρώμα, ούτε μαύρο.

Η αγάπη έχει μόνο αγάπη. Και τελικά με έπεισα".

Έχετε συγκινηθεί με ένα βιβλίο που έχετε διαβάσει;

Δύο βιβλία είναι βαθιά χαραγμένα μέσα μου. Το "Μονόγραμμα" του Ελύτη και το "Η μοναξιά είναι από χώμα" της Μ.Βαμβουνάκη.

Ποια είναι η αγαπημένη σας φράση;

" Όλα περνάνε"

Το νόημα της φράσης αυτής το έχω νιώσει στο πετσί μου πάρα πολλές φορές και το έχω πιστέψει τόσο που πλέον σπάνια αγχώνομαι με κάτι. Φυσικά υπάρχει πάντα η εξαίρεση και στην προκειμένη περίπτωση είναι ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, όλα τα άλλα όμως περνάνε όσο κι αν μας τυραννήσουν.

Ετοιμάζεται κάποιο καινούργιο έργο;

Ετοιμάζεται με αργούς - δυστυχώς - ρυθμούς ένα ποιητικό λεύκωμα με θέμα τη γυναίκα και προορίζεται για φιλανθρωπικό σκοπό.

Δυστυχώς σε μια Ελλάδα που από μόνη της μια έκδοση είναι δύσκολη, καταλαβαίνετε πόσο δυσκολότερο είναι όταν χτυπάς πόρτες και τους λες ότι τα έσοδα θέλω να πάνε για φιλανθρωπικό σκοπό.

Σε αυτό το έργο συνεργάζομαι με τον φωτογράφο Νίκο Νικόπουλο, του οποίου οι φωτογραφίες κοσμούν και το εξώφυλλο και οπισθόφυλλο του τελευταίου μου βιβλίου.

Eλπίζω ότι βρισκόμαστε λίγο προ της εκδόσεως.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ "EΡΩΤΕΣ ΕΝ ΤΑΦΩ"

Η τελευταία ποιητική συλλογή της Νίκης Ταγκάλου από τις Εκδόσεις Πηγή, φέρει τον τίτλο "Έρωτες εν τάφω".

Στο βιβλίο, έκτασης 94 σελίδων, εκτυλίσσεται η εσωτερική διαμάχη μιας γυναίκας βάζοντας το συναίσθημα απέναντι στο μυαλό. Ξεγυμνώνοντας έναν- έναν τους έρωτες που έχουν περάσει από την ζωή της, μιλώντας με σκληρό και απροκάλυπτο λόγο.

Το βιβλίο μας μιλάει για την άλλη όψη του νομίσματος, την όψη εκείνη που ο έρωτας μεταμορφώνεται σε θύτης και το θύμα παίρνει το ρόλο του παρατηρητή, όποτε όμως ανοίγει την πόρτα του σπιτιού του ένα άσχημο θέαμα ξεπροβάλλει...