Ο Μικρός Πρίγκιπας του Αντουάν ντε Σεντ-Εξιπερί (Antoine de Saint-Exupéry) από την Στέλλα Στεργίου

2021-11-16

Η πτώση ενός αεροπλάνου στην αφιλόξενη έρημο φέρνει τον πιλότο του αντιμέτωπο με μια απρόσμενη όσο και απίστευτη συνάντηση. Ένα αγόρι από έναν μακρινό, μικρό πλανήτη εμφανίζεται μέσα στην πρωινή αυγή. Η διήγηση των ονειρικών περιπετειών του διαστημικού του ταξιδιού και οι ερωτήσεις του οδηγούν τον εμβρότητο πιλότο και τον αναγνώστη σε φιλοσοφικές αναζητήσεις για το βαθύτερο νόημα της ανθρώπινης ύπαρξης.


Το κλασικό αριστούργημα του ΣεντΕξιπερί για μικρούς και μεγάλους αναγνώστες, το βιβλίο φαινόμενο της παγκόσμιας λογοτεχνίας σε μια πρωτότυπη και εμπνευσμένη μεταφορά σε γκράφικ νόβελ.

Το ύφος του παραμυθιού είναι απλό, λυρικό και ποιητικό με έντονες εικόνες που προκαλούν ποικίλα συναισθήματα, αλλά και στοχαστικό στο σημείο που η αλεπού παίρνει το λόγο και συμβουλεύει το μικρό πρίγκιπα.

Το νόημα του παραμυθιού βρίσκεται στο μυστικό που αποκάλυψε η αλεπού στο Μικρό Πρίγκιπα, ότι η αγάπη σε κάνει να βλέπεις το καθετί ως μοναδικό και πως μόνο με την καρδιά μπορείς να δεις την ουσία των πραγμάτων.Ο συγγραφέας προσπαθεί να προβάλει τις αξίες της φιλίας και της ειρήνης, αναδεικνύοντας ότι οι ανθρώπινες σχέσεις μπορούν να καλλιεργηθούν μόνο όπου επικρατεί η ειρήνη. Ακόμη θέλει να αναδείξει ότι η ανθρώπινη φιλία αναπτύσσεται όταν υπάρχει κατανόηση, προσπάθεια, υποχώρηση και υπομονή.


Απόσπασμα του βιβλίου

ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΟ. ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΤΗ ΝΥΧΤΑΣ ΘΑ ΚΟΙΤΑΣ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ, ΔΕ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΠΑΡΑ ΕΜΑ ΑΣΤΕΡΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ. ΜΑ ΕΣΥ ΟΛΑ ΘΑ ΤΑ ΚΟΙΤΑΣ. ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΦΙΛΟΙ ΣΟΥ ΟΛΑ ΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΩΡΟ ΜΟΥ. ΘΑ ΣΕ ΚΟΙΤΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΕΛΩ ΠΑΝΩ ΑΠ' Τα' ΑΣΤΕΡΙ ΟΠΟΥ ΚΑΤΟΙΚΩ. ΕΤΣΙ, ΟΛΑ ΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ΘΑ ΦΩΤΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ.


Ο Μικρόν ο Πρίγκιπας

Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ

Σενάριο-Εικονογράφηση: Στέλλα Στεργίου

Είδος: Παιδική λογοτεχνία

Εκδόσεις: Polaris, 2017