Ο βιβλιοτάφος της Κωνσταντινούπολης, του Σίμου Κερασίδη

2023-03-29

Ο Σαλονικιός Μανουήλ Ντρέτος, ερωτευμένος με την πανώρια χανούμισσα Νιλουφέρ, θα την ακολουθήσει στην Κωνσταντινούπολη, για να τη γλυτώσει από τον γάμο που της κανόνισαν οι δικοί της με έναν ηλικιωμένο πασά. Άθελά του κι εξαιτίας του τρελού του έρωτα, γίνεται διπλός πράκτορας… Ο φόνος, όμως, του ηλικιωμένου πασά και η εξαφάνιση ενός μικροφίλμ που έκρυβε πάνω του, θα περιπλέξουν την κατάσταση.
Είναι η εποχή του Πρώτου Μεγάλου Πολέμου. Οι Κεντρικές Δυνάμεις πολεμούν εναντίον της Αντάντ. Ενώ στον Βόσπορο πλέουν τα τρομερά γερμανικά θωρηκτά «Γκέμπεν» και
«Μπρεσλάου», στην Πόλη γίνεται ένας τρελός χορός επικίνδυνων κατασκόπων. Ο Μανουήλ, φαινομενικά υπάλληλος σε ρωμαίικο βιβλιοπωλείο, ωστόσο λειτουργεί σαν «βιβλιοτάφος» απαγορευμένων βιβλίων και εντύπων, που δεν πρέπει να πέσουν στα χέρια του εχθρού.

Ένα ιστορικό θρίλερ, μαεστρικά γραμμένο, που αποτυπώνει με ακρίβεια μια συναρπαστική ιστορική εποχή και κρατάει τον αναγνώστη με κομμένη την ανάσα μέχρι την τελευταία σελίδα.


Στην Βασιλεύουσα, στη βασίλισσα του Βοσπόρου, στην πόλη των λυγμών, την Κωνσταντινούπολη, διαδραματίζεται το τελευταίο πόνημα του Σίμου Κερασίδη.

Πρόκειται για ένα ιστορικό μυθιστόρημα το οποίο απεικονίζει γλαφυρότατα την καθημερινή ζωή στην Πόλη.

Από την άποψη αυτή, το μυθιστόρημα εξυπηρετεί τον καθεαυτό σκοπό ενός ιστορικού μυθιστορήματος: να μας ταξιδέψει, δηλαδή, στην εποχή στην οποία διαδραματίζεται και να καταγράψει, όχι τόσο την επίσημη ιστορία, αλλά, κυρίως, την ιστορία της καθημερινότητας μέσα από την αφήγηση για τις ζωές απλών και άσημων ανθρώπων τους οποίους η δίνη της Ιστορίας συμπαρέσυρε στον διάβα της.

Το ιστορικό μυθιστόρημα, όταν συνδυάζεται με μεστή λογοτεχνική γραφή, ιστορική έρευνα και συναρπαστική υπόθεση, δικαίως θεωρείται ως το πιο επιτυχημένο είδος που συνδυάζει την τέρψη με τη γνώση.


Απόσπασμα του βιβλίου:

Τα φώτα στους θαλάμους έσβησαν εκτός από μια λυχνία με αδύναμο φως και την αναλαμπή του καιγόμενου κούτσουρου από τις χαραμάδες της ξυλόσομπας. Κάποτε λιγόστεψαν και τα φώτα στον διάδρομο. Μισοσκόταδο. Ησυχία.

Έξω είχε σκοτεινιάσει για τα καλά. Νύχτα μαύρη. Αφέγγαρη. Άναστρη. Ο ουρανός ήταν πέρα για πέρα καλυμμένος από σύννεφα.


Ο βιβλιοτάφος της Κωνσταντινούπολης

Σίμος Κερασίδης

Είδος: Ιστορικό μυθιστόρημα

Εκδόσεις: Ωκεανός, 2022