Οδυσσέας Κριθαριώτης: "Είναι εποχές, που θέλουν εγρήγορση και συλλογική αντίδραση για να αλλάξουν πράγματα."

2021-09-13

Πότε πρωτοήρθατε σε επαφή με το θέατρο, τι ήταν αυτό που σας οδήγησε να ακολουθήσετε τη συγκεκριμένη πορεία στο χώρο της τέχνης;

Το τι σημαίνειθέατρο, από το Α ως το Ω, το κατάλαβα στα πρώτα χρόνια των σπουδών μου, στη Σχολή Καλών Τεχνών του Τ.Θ.Σ. Ναυπλίου. Όταν σε ένα μάθημα της κατεύθυνσης σκηνοθεσίας/υποκριτικής, κλήθηκα να πειραματιστώ για πρώτη φορά σκηνοθετικάσεσκηνή θεάτρου με άλλους φοιτητές/ηθοποιούς, ο ενθουσιασμός μου ήταν τεράστιος, με τον τρόπο που μπορούσα να εκδηλώνω την έμπνευση και τη δημιουργία μου. Ποτέ δεν σταμάτησα να το κάνω, από τότε.

Ποιες είναι οι θεατρικές και κινηματογραφικές επιρροές σας; Ποια θεατρική παράσταση θα θέλατε να σκηνοθετήσετε;

Θέατρο και κινηματογράφος είναι δύο διαφορετικά μονοπάτια. Για μένα όμως είναι δύο δρόμοι, που κάπου διασταυρώνονται. Μου αρέσει να αναμιγνύω τους δύο αυτούς κόσμους. Αγαπώ να βλέπω ταινίες του TimBurtonκαι του Spielberg. ΟKubrick, οTarantino, ο Cameron, έχουν χτίσει τα δικά τους fan clubs. Στο θέατρο έχω ασχοληθεί ιδιαιτέρως με τις κλασσικές σχολές τωνBrecht, Meyerhold, Boal Stanislavski, ενώ μ' αρέσει και η οπτική του Peter Brook.

Σχετικά με το τι θα ήθελα να σκηνοθετήσω, περνάνε πολλά υπέροχα έργα από το μυαλό μου. Σίγουρα ένα μεγάλο στοίχημα για μένα, θα ήταν να σκηνοθετήσω αρχαίο θέατρο. Τον Προμηθέα Δεσμώτη ας πούμε ή κάποιο έργο από τη τριλογία της Ορέστειας.

Πού σας βρίσκουμε αυτό τον καιρό; Πείτε μας λίγα λόγια για το έργο.

Αυτόν τον καιρό θα μας βρείτε απασχολημένους με το θεατρικό έργο Αλύτρωτες Ψυχές. Έχουμε ένα μόνιμο στέκι στην Αθήνα, το κηποθέατρο του Πολυχώρου Τέχνης Αλεξάνδρεια.

Παρουσιάστε μας τους ήρωες του έργου και πείτε μας κάποια πράγματα για τον καθένα ξεχωριστά τόσο ως ρόλο, όσο και ως ερμηνευτή/ερμηνεύτρια.

Αρχικά να πούμε ότι οι ηθοποιοί μας, είναι όλες γυναίκες. Είναι αξιολάτρευτα πλάσματα, άριστες συνεργάτιδες και πολύ καλές στη δουλειά τους. Είναι όλες φιλόδοξες, υπομονετικές και ταιριάζουν με τη φιλοσοφία μου. Ως ρόλους τώρα θα γνωρίσετε εντελώς αντίθετους ανθρώπους, με εμμονές, σκοτεινές προθέσεις και στιγμές, που τα κορίτσια αναδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο.

Η πανδημία έπληξε ολέθρια τον χώρο σας, πώς βλέπεται το μέλλον του θεάτρου;

Όλος ο κόσμος ταλαιπωρήθηκε μ' αυτό. Εμείς το βλέπουμε καθημερινά.Μας το λέει ο κόσμος που ερχόμαστε σε επαφή, οι επιχειρήσεις, όλοι. Κανείς δεν είναι όπως πριν. Ας ελπίσουμε να τελειώνει, ένας ακόμη μελανός κύκλος στην ανθρώπινη ιστορία, όσο πιο σύντομα γίνεται και να επανέλθουν τα πράγματα στα φυσιολογικά τους, με σεβασμό πάντα στην ανθρώπινη επιλογή και ζωή. Εμείς έναν χρόνο ήμασταν σε απραξία. Ο χώρος μας δεν αντέχει άλλο, κανείς επιχειρηματίας επίσης δεν αντέχει άλλο, ειδικά στην χώρα αυτή, που έχει ήδη, ισοπεδωμένη οικονομία.

Ποια είναι τα μελλοντικά σαςσχέδιά;

Υπάρχουν πολλά σχέδια, αλλά δεν θα σας τα αποκαλύψω τώρα. Να είμαστε πρώτα απ' όλα καλά στην υγεία μας και όλα θα γίνουν.

Κλείνοντας, ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους αναγνώστες μας;

Θα ήθελα να τους πω, να μην απελπίζονται ποτέ. Να μην το βάζουν κάτω. Να βλέπουν θέατρο, κινηματογράφο, να διαβάζουν βιβλία, άρθρακαι ότι τους τροφοδοτεί τη σκέψη. Να αποφεύγουν την κονσέρβα, το εύκολο, το έτοιμο, το καθημερινό, με ότι συνεπάγεται. Είναι εποχές, που θέλουν εγρήγορση και συλλογική αντίδραση για να αλλάξουν πράγματα.