Όλγα Μελισσαρίδου- Μπάμπουρα: "Η τέχνη ταξιδεύει στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον."

2020-12-09

Αν σας ζητούσα να μας γνωρίσετε την Όλγα μέσα από πέντε λέξεις ποιες θα ήταν αυτές;

Η Όλγα είναι ευαίσθητη, ενεργητική, δημιουργική.

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται;

Ο καλλιτέχνης γεννιέται. Είναι θείο χάρισμα αλλά δεν μένει εκεί. Εξελίσσεται με γνώσεις, με εμπειρίες και καλλιέργεια του συναισθηματικού και αισθησιακού του κόσμου.

Γνωρίστε μας την δουλειά σας.

Επάνω σε φωτεινές επιφάνειες εναρμονίζω υφαντουργικά υλικά με δεσίματα άλλοτε τεταμένα άλλοτε χαλαρά έτσι ώστε να έχουν μια ιδιαίτερη πλοκή και πετυχημένη σύνθεση. Το ίδιο το αποτέλεσμα με προτρέπει να πάω παραπέρα και να παίξω με το φως, με τη σκιά, με τεχνικές χρωμάτων και να δώσω όγκο, φόρμα, κίνηση ώστε να δημιουργήσω μια μορφή.

Ποιες είναι οι προθέσεις σας όταν δημιουργείτε;

Πειραματιζόμενη με αυτά τα ειδικά υλικά και χρησιμοποιώντας συστηματικές τεχνικές παίρνω ένα αποτέλεσμα που είναι αντανάκλαση του περίγυρού μου, έτσι ο θεατής μπορεί να θαυμάσει τον φυσικό κόσμο μέσα από την τέχνη και να εκτιμήσει την πολύτιμη πλευρά του σαν πηγή ζωής και έμπνευσης. Έτσι αποτυπώνω τις αναζητήσεις, τις ανησυχίες και φυσικά τις σχεδιαστικές εμμονές μου.

Ποια υλικά χρησιμοποιείτε συνήθως;

Τα υλικά που χρησιμοποιώ βρίσκονται στην καθημερινότητά μας, είναι φυσικά υλικά, νήματα, ίνες, μεταλλικές ίνες, ακατέργαστο μαλλί, υφάσματα με έντονες υφές, νέα υλικά και νέους τρόπους εφαρμογής, χρώματα, ζωγραφική, πινέλα, σπάτουλες, χαρτιά, καμβά, ξύλα.

Τι σημαίνει για σας «έμπνευση» ;

Η ίδια η λέξη είναι από μόνη της όμορφη, θηλυκή. Δηλαδή γεννάει ομορφιά, ευφορία, δημιουργία. Ανάλογα με το τι βλέπει γύρω του κανείς και ανάλογα με τον συναισθηματικό και αισθησιακό του κόσμο εμπνέεται στην δημιουργία και φτάνει σε ένα έργο τέχνης. Αυτό για μένα είναι έμπνευση.

Τι έχει να προσφέρει η τέχνη σε ένα κοινό που προσπαθεί απεγνωσμένα να κερδίσει το ψωμί του, τη χαμένη αξιοπρέπειά του, την κουλτούρα, τον πολιτισμό του;

Η αναγκαιότητα του ανθρώπου να εκφραστεί ακόμη και μέσα στα σπήλαια όπου κατοικούσε αποδεικνύει πόσο ανάγκη είναι η τέχνη, Είναι απαραίτητη στον άνθρωπο γιατί τον χαλαρώνει, του γαληνεύει την ψυχή, δεν είναι πολυτέλεια, δεν είναι μόνο για ανθρώπους με ανώτερο μορφωτικό και οικονομικό επίπεδο. Η τέχνη είναι καθρέφτης της κοινωνίας μας και βοηθά τον άνθρωπο να κατανοήσει ευκολότερα τα προβλήματά του και τον οπλίζει να τα βλέπει με άλλη ματιά. Η τέχνη ταξιδεύει στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον.

Η τέχνη δημιουργεί πολιτισμό;

Η τέχνη κοινωνικοποιεί, βοηθά στην ανάπτυξη της ηθικής, στον συναισθηματισμό, στην ψυχολογία του ανθρώπου. Διαπερνά σύνορα και αντικατοπτρίζει τα προβλήματα κάθε εποχής. Διαμορφώνει ρεύμα και επηρεάζει την κρίση του πολίτη.

Και τέλος ποιο μήνυμα θα στέλνατε στους αναγνώστες μας;

Εύχομαι όλοι να είναι καλά, να σκέφτονται και να πράττουν δημιουργικά.