Όλγα Μουργελά: "Η τέχνη σου ανοίγει τα μάτια της ενδοσκόπησης για να κατανοήσεις βαθύτερα την ανθρώπινη ουσία σου."

2021-12-08

photo Damianos 

Ο μεγάλος Δημήτρης Χορν είχε πει< ηθοποιός σημαίνει φώς>για εσάς ποια είναι η έννοια του ηθοποιού ;

Ο ηθοποιός επειδή κινείται σε έναν πνευματικό χώρο, όπου διακινούνται ιδέες, απόψεις, θέσεις είναι αλήθεια ότι έχει σχέση με το πνευματικό φώς.

Ο ηθοποιός δεν είναι δουλειά, είναι ένα λειτούργημα, που θέλει πολύ κόπο και πολλές εργατοώρες ,για να καλλιεργήσει τις ευαισθησίες του.

photo Damianos

Που σας βρίσκουμε αυτό τον καιρό;

Αυτό τον καιρό δραστηριοποιούμαι στο ανέβασμα ενός ιδιαίτερα ευαίσθητου έργου ,που πραγματεύεται την κλοπή των γλυπτών του Παρθενώνα. Το έργο ανεβαίνει από την θεατρική ομάδα "Θεάτρου φίλοι" στο θέατρο Λύχνος Τέχνης και Πολιτισμού και φιλοδοξεί να έρθει αρωγός στην προσπάθεια όλων των πνευματικών ανθρώπων για την επιστροφή των γλυπτών στα πάτρια εδάφη.

Πείτε μας λίγα λόγια για το έργο;

Το έργο αναφέρεται στον Τόμας Μπρους, έβδομον κόμην του Έλγιν ,του οποίου ύστερα από χρόνια το πνεύμα απολογείται για την μεγάλη λεηλασία και κλοπή των γλυπτών του Παρθενώνα. Εχει τα χαρακτηριστικά και τις δομές της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας όπου διακυβεύονται ως γνωστόν η ηθική και η αρετή.

photo Damianos

Ποια κοινά στοιχεία και ποιες διαφορές έχετε με την ηρωίδα σας;

Θα γνωρίζετε βέβαια ότι στην αρχαία τραγωδία κατευθυντήριο ηθικό γνώμονα έχει ο χορός, που αντιπροσωπεύει την κοινή γνώμη. Εδώ λοιπόν ερμηνεύω την κορυφαία του χώρου, διερμηνεύοντας παράλληλα τις θέσεις του ελληνικού λαού ως προς το θέμα. Και πρέπει να τονίσω ότι και η σκηνοθετική μου θέση ως προς την διεύθυνση των ηθοποιών εστιάζεται σε αυτήν την άποψη.

photo Damianos

Υπάρχει κάτι που σας φοβίζει ή σας προκαλεί ανασφάλεια πάνω στη σκηνή;

Στην τέχνη όπως και στις αγαθοεργίες όταν κάνουμε την καλή προσπάθεια ,έχουμε ένα ποσοστό ανασφάλειας ως προς το αποτέλεσμα . Ειδικά αυτό το έργο που ανεβάζουμε που είναι διασκευή ενός ποιητικού κειμένου σε θεατρικό λόγο, έχει αναμφισβήτητα τις δυσκολίες του. Όμως πιστεύω πολύ στο έργο "Εν ουρανοίς τη ξανθή ημέρα..." , στον ποιητή του Δεσποτάκη της Δαμητρός και στην δουλειά που έχουν κάνει όλοι οι συντελεστές για το ανέβασμά του.

Να μην παραλείψω να πω ότι το έργο είναι βραβευμένο, με το τρίτο βραβείο διεθνούς λογοτεχνικού διαγωνισμού <ΝΟΣΤΟΣ>Αργεντινή και ευχαριστώ τον κύριο Δεσποτάκη που μου το εμπιστεύτηκε.

Η πανδημία έπληξε ολέθρια τον χώρο σας πώς βλέπετε το μέλλον του θεάτρου;

Η πανδημία θα περάσει, με όσες δυσκολίες και οδύνες θα αφήσει πίσω της. Το θέατρο είναι αθάνατο. Γεννήθηκε στην αρχαία Ελλάδα και θα πορευτεί στους αιώνες, φωτίζοντας με την πνευματικότητα του τους ανθρώπους.

photo Damianos

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Σχέδια υπάρχουν πάντοτε. Να είμαστε μόνο καλά, να έχουμε υγεία και να έχουμε κουράγιο να προσπαθούμε και να πασχίζουμε στο δρόμο της αρετής και της καλλιέργειας, που αντιπροσωπεύει το θέατρο γενικά.

photo Thanos 

Κλείνοντας πιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους αναγνώστες μας;

Η ζωή είναι σαν το μεγάλο κύμα του ωκεανού.

Αργά στον πάτο, αργά στην κορυφή. Όλα κάποτε περνούν και κάποια στιγμή, βγαίνουμε στο ξέφωτο της λύτρωσης.

Πιστεύω πως όπως πέρασαν τόσα και τόσα, θα περάσει και η πανδημία.

Και να κάνω μια επίκληση!

Να αγαπάτε το θέατρο! Εξαγνίζει και μορφώνει!

Να το αγαπάτε με θρησκευτική προσήλωση!