Πάνος Μπόρας: "Μπορώ να είμαι τα πάντα, μπορώ να μην είμαι και τίποτα."

2023-09-25

Αν σας ζητούσα να μας γνωρίσετε τον εαυτό σας μέσα από πέντε λέξεις, ποιες θα επιλέγατε;


Δύσκολη ερώτηση…Δεν νιώθω στη βάση μου περιαυτολογώντας πίσω από συγκεκριμένες λέξεις. Αυτό όμως που μπορώ να πω με σιγουριά είναι πως κινούμαι σε όλο το φάσμα της ύπαρξής μου από το σκοτάδι στο φως κι αντίστροφα ανάλογα τη συνθήκη και το ερέθισμα που λαμβάνω. Σίγουρα ξεκινάω πάντα με καλή διάθεση. Πιστεύω στην καλή πλευρά των ανθρώπων.Μπορώ να είμαι τα πάντα, μπορώ να μην είμαι και τίποτα. Νιώθω πολύ καλά μέσα σ' αυτή την συνθήκη!


Πως και γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τον κόσμο της λογοτεχνίας;


Δεν το αποφάσισα. Οδηγήθηκα μέσα μέσα από τη ροή της καλλιτεχνικής δημιουργίας και των βιωμάτων μου. Όντας ηθοποιός, η καλλιτεχνική έκφραση μπορεί να με οδηγήσει σε ένα αρκετά μεγάλο φάσμα των τεχνών με βάση την εσωτερική ανάγκη και τις προσωπικές μουδυνατότητες.


Μιλήστε μας για το βιβλίο σας.

Το βιβλίο μου με τίτλο «Απόφθεγμα στο πουθενά» είναι η πρώτη μου ποιητική συλλογή που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μετρονόμος. Όπως αναφέρω και στην εισαγωγή του βιβλίου:Αυτή η ποιητική συλλογή είναι το σκάλισμα της ψυχής μου, για να εκφράσω με λόγια όσα έχω νιώσει, παρατηρήσει και σκεφτεί. Ουσιαστικά είναι η πρώτη σοδειά σκέψεων, βιωμάτων κι αισθήσεων μέχρι την προσωπική μου ενηλικίωση. Έτσι μαζεύοντας εμπειρίες μέσα από την καθημερινότητα, τα ποιήματα έρχονται στην σκέψη σαν «αστραπή» που πρέπει εκείνη την στιγμή να τα πιάσω και να τα μεταφέρω στο χαρτί, αλλιώς χάνονται. Τα ποιήματά μου είναι κυρίως φιλοσοφικά και κάποια ερωτικά. Μέσα από αυτά μιλάω για την ψυχολογία του συγχρόνου ανθρώπου στην δύσκολη καθημερινότητα· ξεκινώντας από το προφανές, που είναι η σκοτεινή πλευρά.Ύστερα, μέσα από το βούλιαγμα στην δυσκολία, προσπαθώ να δώσω μια αισιόδοξη σκέψη και δύναμη στην εξέλιξη και στον προσωπικό αγώνα του καθένα μας χωριστά. Με αφετηρία την προσωπική μου παρατήρηση.

Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίσατε κατά την διάρκεια της συγγραφής του;

Επειδή όλο αυτό έγινε μέσα σε μια ροή, όπου ήταν σαν ηφαίστειο που ήρθε η στιγμή να ξυπνήσει, δεν είχα ιδιαίτερες δυσκολίες. Ακόμη και για την έκδοση του βιβλίου όταν ήθελα να δω αν τα ποιήματα μου θα μπορούσαν να βγουν στο φως, δεν πήγα σε άλλονεκδοτικόοίκο, τα έστειλααπευθείας στον Μετρονόμο. Έχοντας γνώση για τα πολύ ποιοτικά και πολύ προσεγμένα βιβλία που εκδίδει. Είπα μέσα μου, κάνε την προσπάθεια κι ό,τι προκύψει.Ομολογώ πως όταν μου απάντησανθετικά και μου δήλωσαν ενδιαφέρον για την έκδοση του βιβλίου, εντυπωσιάστηκα! Ένιωσα μεγάλη χαρά κι αυτοπεποίθηση πως τα ποιήματα που γράφω μπορούν να υπάρξουν και μακριά από τον υπολογιστή μου!

Ποια πιστεύετε ότι είναι τα κύρια συναισθήματα που δημιουργεί στους αναγνώστες;

Η ποίηση έχει κάτι το ανοιχτό. Τα συναισθήματα του εκάστοτε αναγνώστη είναι κάτι τελείως προσωπικό έχει να κάνει με το προσωπικό του πρίσμα. Εγώ σαν συγγραφέας αυτό που θα ήθελα να του δημιουργήσω είναι η καταβύθιση στον εσωτερικό του κόσμο και να φωτίσω μία πλευρά του που ίσως να μην την έχει δει και να του είναι χρήσιμη για την προσωπική του εξέλιξη. Αν καταφέρω μέσα από τα ποιήματά μου να τον κάνω να σκεφτεί και να μετατοπιστεί έστω κι ελάχιστα προς την ουσία του, για μένα θα είναι ευτυχία.


Μελλοντικά σχέδια;

Μπορώ να μιλήσω για τα πολύ άμεσα σχέδια, όπως είναι η παρουσίαση του βιβλίου και η συμμετοχή μου στη σειρά «Ναυάγιο» που θα προβάλλεται στο Mega.Μετά την παρουσία της στο περίπτερο των εκδόσεων Μετρονόμος στο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Πεδίον του Άρεως, η πρώτη βιβλιοπαρουσίαση της ποιητικής μου συλλογής θα πραγματοποιηθεί στο καφέ στον κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών. Κατόπιν προγραμματίζονται παρουσιάσεις στα Χανιά και στη Θεσσαλονίκη και έπεται συνέχεια. Στο μεταξύ, έχω ήδη ξεκινήσει να δημιουργώ την επόμενη ποιητική συλλογή, αλλά για αυτή θα μιλήσουμε εν καιρώ…

Κλείνοντας, ποια ευχή θέλετε να στείλετε στους αναγνώστες μας;

Να ζουν αυτό που νιώθουν. Ελεύθεροι.