Πάνος Ζώης: "Αυτό το διάστημα με γοητεύει αρκετά η αλήθεια που κρύβει μέσα της η Παράδοση και πως αυτή εκφράζεται τόσο καθαρά μέσω της μουσικής."

2019-09-03

Θα ξεκινήσω όπως πρέπει από τα βασικά! Πότε άρχισες να σεργιανάς στους δρόμους της μουσικής; Κοινώς, πότε συνειδητοποίησες πως η μουσική είναι για σένα κάτι παραπάνω από μια ασχολία απλά στον ελεύθερο σου χρόνο;

Από πολύ μικρός επιδίωκα να επικοινωνήσω τα συναισθήματα μου μέσω της μουσικής. Ήταν ζωτικής σημασίας και αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου. Δεν μπήκα ποτέ στην διαδικασία να αμφισβητήσω ή να παραμερίσω αυτή την έμφυτη τάση. Οπότε ποτέ δεν αισθάνθηκα ότι η μουσική απλά γεμίζει τον ελεύθερο μου χρόνο αλλά ότι παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Παρόλα αυτά επαγγελματικά ασχολούμαι με το τραγούδι τα τελευταία 13 χρόνια και χαίρομαι που διατηρώ τον ενθουσιασμό και την αισιοδοξία των πρώτων χρόνων και το κυριότερο ότι δεν το βλέπω σαν αγγαρεία ή αναγκαστικό μέσο επιβίωσης.

Με ποιο ή ποια είδος/η ασχολείσαι;

Έχω περάσει από διάφορα μουσικά μονοπάτια γιατί είναι αρκετά αυτά που θαυμάζω και βρίσκω κομμάτια του εαυτού μου σε καθένα από αυτά. Δεν θα ήθελα να εγκλωβιστώ σε είδη και κατηγορίες. Το μόνο μου κριτήριο είναι να πιστεύω ειλικρινά σ' αυτό που κάνω. Να μπορώ να το στηρίξω με όλο μου το Είναι. Γιατί η συνέπεια ενός καλλιτέχνη δεν φαίνεται από το αν κάποιος είναι μόνο «έντεχνος» ή μόνο «λαϊκός» . Φαίνεται από το αν βάζει την αλήθεια του ακατέργαστη σ' αυτό που κατά καιρούς προτείνει. Αυτό το διάστημα πάντως με γοητεύει αρκετά η αλήθεια που κρύβει μέσα της η Παράδοση και πως αυτή εκφράζεται τόσο καθαρά μέσω της μουσικής.

Μουσική... Ένας μαγικός τρόπος έκφρασης και δημιουργικής ανησυχίας για πολλούς. Για σένα;

Σίγουρα είναι ένας τρόπος έκφρασης και ένα μέσο ψυχολογικής αποσυμπίεσες και ψυχικής αποφόρτισης. Είναι ένα μέσο να ζεις πολλές ζωές και ρόλους, να βιώνεις έντονα συναισθήματα και να τα ξορκίζεις. Είναι μια απόδειξη ότι δεν είσαι μόνος στον πόνο, στην χαρά, στην απογοήτευση. Είναι ένα δείγμα ενσυναίσθησης και ανθρωπιάς. Όπως έχει πει και ο Πλάτωνας η μουσική δίνει ψυχή στις καρδιές και φτερά στη σκέψη.

Ποιες είναι οι ιδιαίτερες μουσικές σου επιρροές; Υπάρχουν τυχόν καλλιτέχνες οι οποίοι λειτουργούν ως πρότυπο για σένα;

Δεν θα τελειώσουμε ποτέ αν αναφέρω όλες τις μουσικές μου επιρροές. Με επηρεάζει ότι μιλάει στην ψυχή μου. Μπορώ να ακούσω από Μariah Carey μέχρι Αττίκ. Τον τελευταίο καιρό παρακολουθώ την Independent σκηνή κυρίως του εξωτερικού όπως επίσης μελετώ και το παραδοσιακό στοιχείο. Θαυμάζω το έργο του Μάνου Χατζιδάκι αλλά και πιο σύγχρονους όπως ο Γιώργος Καζαντζής και ο Θανάσης Παπακώνσταντίνου.

Πού σε βρίσκουμε αυτό τον καιρό;

Αυτό τον καιρό με βρίσκετε σε συζητήσεις για την νέα σεζόν όπως επίσης και στην προετοιμασία του πρώτου μου προσωπικού δίσκου σε συνεργασία με την Σοφία Νάτσιου.

Στην σημερινή Ελλάδα του «κοινωνικού πανικού» επιβιώνει ένας μουσικός; Υπάρχουν οι δυνατότητες να επικοινωνήσει την τέχνη του;

Σίγουρα δεν είναι εύκολα τα πράγματα. Δύσκολα βρίσκεις αξιοκρατία στο ταλέντο. Επιβιώνουν αυτοί που είναι πιο δυνατοί και όχι αυτοί που είναι πιο ταλαντούχοι. Θέλει γερό στομάχι να διεκδικήσεις αυτό που πιστεύεις ότι σου αξίζει. Ειδικά σε μια εποχή που η πίτα είναι περιορισμένη και αυτοί που είναι πάνω από σένα την έχουν τάξει αλλού. Η μουσική όμως είναι έκφραση. Και δεν θα μπορέσει κανείς να περιορίσει την επιθυμία για έκφραση. Υπάρχουν μέσα που μπορεί κάποιος να αποταθεί και να επικοινωνήσει. Και σίγουρα υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που πιστεύουν στο ταλέντο και δίνουν ευκαιρίες. Θέλει υπομονή και συνέπεια. 

Πως επηρέασε η διάδοση του Internet τη μουσική βιομηχανία και τους καλλιτέχνες τα τελευταία χρόνια; Είναι σύμμαχος ή εχθρός για τους νέους καλλιτέχνες;

Σίγουρα επηρέασε αρκετά και θα επηρεάσει ακόμα πιο πολύ. Αναγκαζόμαστε όλοι να προσαρμοστούμε σε μια νέα πραγματικότητα. Αυτό όμως δεν είναι απαραίτητα κακό. Μάλλον δεν ήταν όλοι προετοιμασμένοι γι'αυτή την αλλαγή, προσπάθησαν να αντισταθούν και απέτυχαν. Σίγουρα έχει και τα αρνητικά του όπως υπήρχαν και αντίστοιχα αρνητικά πριν την εμφάνιση του ιντερνέτ. Υπάρχει μια φρενίτιδα για την πρόσκαιρη επιτυχία, για το εύκολο σουξέ, τον εντυπωσιασμό. Δεν χτίζουν πάνω σε καλλιτέχνες γιατί δεν τους συμφέρει. Είμαστε όλοι αναλώσιμοι και θύματα του scrolldown. Αλλά μέσω του διαδικτύου αποκτάς φωνή. Αποτελεί μια δίοδος στην ελεύθερη αγορά. Το μυστικό κρύβεται στο πως θα χρησιμοποιήσεις το διαδίκτυο και όχι στην φύση του αυτή καθεαυτή. Εγώ θέλω να το βλέπω σαν σύμμαχο.

Τι θα έλεγες στους νέους που θα θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τη μουσική, κρίνοντας με την προσωπική σου εμπειρία;

Να έχουν ανοιχτές κεραίες στο διαφορετικό. Να μην θεωρούν ότι η μόνη λύση είναι αυτή που έχει ήδη βρεθεί. Να χαράζουν τα δικά τους μονοπάτια και να μην φοβούνται να κολυμπήσουν κόντρα στο ρεύμα. Να πιστέψουν στον εαυτό τους και να μην αφήσουν κανένα να παραβιάσει το αναφαίρετο δικαίωμα του να ελπίζεις. Να σέβονται τον διπλανό τους και να είναι ταπεινοί. Είναι αυτά που κάθε μέρα προσπαθώ κι εγώ να τηρήσω και που με κάνουν να κοιμάμαι πιο ήσυχος τα βράδια. 

Κλείνοντας ποιο μήνυμα θέλεις να στείλεις στους αναγνώστες μας;

Εύχομαι ο καθένας από μας να βρει την αγάπη που του αξίζει όπως επίσης εύχομαι όλοι οι αναγνώστες να συνεχίζουν να διαβάζουν το Duende-artκαι να ανακαλύπτουν από την αρχή αυτή την φλόγα για ζωή. Να ακούν μουσική που τους γεμίζει και τους λυτρώνει.

Ευχαριστώ από καρδιάς γι'αυτή την όμορφη συνέντευξη.