Πολυξένη Καζάκου: "Αν μπορούμε να φανταστούμε κάτι καλύτερο για τον εαυτό μας, μπορούμε και να το δημιουργήσουμε."

2021-04-06

Ο μεγάλος ηθοποιός Δημήτρης Χορν είχε πει ηθοποιός σημαίνει φως. Ποια είναι η έννοια του ηθοποιού για εσάς;

Για εμένα η έννοια του ηθοποιού είναι ποιώ ήθος...

Ένας ηθοποιός πρέπει να φλέγεται εσωτερικά με φαινομενική άνεση εξωτερικά.

Ένα από τα ωραία με την ηθοποιία είναι ότι σου επιτρέπει να ζεις ζωές άλλων ανθρώπων χωρίς να χρειάζεται να πληρώσεις το τίμημα.

Οι μέρες που ζούμε είναι δύσκολες, πώς πιστεύετε ότι μπορούμε να τις κάνουμε καλύτερες;

Οι μέρες που ζούμε είναι όντως δύσκολες, παρόλα αυτά είναι μια ευκαιρία για εσωτερική αναζήτηση... Τα πιο σημαντικά πράγματα κρυβόντουσαν στην απλή καθημερινότητα...

Ένα βιβλίο που δεν προλάβαμε να ολοκληρώσουμε, μια επανεξέταση καταστάσεων, οργάνωση, ολοκλήρωση συγγραφικών έργων.. Και ότι είχαμε παραμελήσει από έλλειψη χρόνου και διάθεσης.

Έτσι και εγώ κατάφερα να ολοκληρώσω τα λογοτεχνικά μου βιβλία και την ποιητική μου συλλογή, για τα οποία θα αναφερθώ λίαν συντόμως.

Πώς μπορεί τέχνη να φωτίσει το σκοτάδι της απομόνωσης ;

ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΝΤΑΣ....

Θέτοντας σε κίνηση τις δημιουργικές μας δυνάμεις. Ακόμα και από δύσκολες καταστάσεις ο καλλιτέχνης χρειάζεται τους φόβους του...

Επειδή γεννάει με τη σειρά του την δημιουργία.

Τα μεγαλύτερα έργα έχουν δημιουργηθεί μέσα από τον ψυχικό αναβρασμό, Η τέχνη θέλει ..είτε την μοναξιά ...είτε την ανάγκη ... είτε το πάθος.

Πού ήσασταν πριν την πανδημία;

Πριν την πανδημία είχαμε ανεβάσει το έργο Τρωαδίτισσες. Βασισμένο από Τρωάδες του Ευριπίδη, όπου υποδύθηκα την Κασσάνδρα και είχα την τύχη να βραβευτώ και από την UNESCO.

Ανεβάσαμε το Επικό παραμύθι «Μπορώ» στο μικρό Μπροντγουέι, αίθουσα Μάνος Κατράκης. Κατέβηκε με το πρώτο lock down. Μετά αποφασίσαμε να το μεταφέρουμε στο θέατρο <<Άλφα >>, με αναγκαστική πληρότητα 30%. Είχαμε πρεμιέρα 15 Νοεμβρίου, αλλά μας πρόλαβε ο δεύτερος εγκλεισμός.

Αναμένουμε λοιπόν.

Γιατί πιστεύετε ότι όλο και περισσότερος κόσμος επιλέγει το χώρο της υποκριτικής;

Πολύ ωραία ερώτηση.... Είναι καλό που ο κόσμος ασχολείται με την υποκριτική, επειδή είναι ένας τρόπος ψυχοθεραπείας και λύτρωσης από την άλλη όμως.. Πρέπει να έχεις μια ανάλογη εκπαίδευση και μόρφωση. Έτσι ώστε να μπορείς να ανταπεξέλθεις στους εκάστοτε ρόλους.

Μεγάλο θέμα δημιούργησε η κατάργηση άδειας εξασκήσεως του επαγγέλματος, γιατί επέτρεψε την είσοδο σε άτομα που είναι ανεπαρκή. Και δεν είχαν καν την βασική εκπαίδευση του ηθοποιού.

Δυστυχώς όταν το φως του πολιτισμού είναι χαμηλά στον ορίζοντα ακόμα και οι νάνοι κάνουν μεγάλες σκιές .

Έχετέ να μας διηγηθείτε μια περίεργη στιγμή που έχετε βιώσει πάνω στη σκηνή ;

Είχε ξεκινήσει η παράσταση ....

Ήταν η μέρα πρεμιέρας στο ανοιχτό θέατρο Μίκης Θεοδωράκης και καθώς περίμενα τη σειρά μου να βγω στη σκηνή .... ξαφνικά ...αισθάνθηκα ένα μούδιασμα...

Και κάποιοι συνάδελφοί μου να προσπαθούν να μου βγάλουν από πάνω μου μια τεράστια σαρανταποδαρούσα.. Και αφού συνειδητοποιήσαμε ότι τσιμπήθηκα από την σαρανταποδαρούσα , μου πρόσφερα πρώτες βοήθειες, μου έκαναν ένεση κορτιζόνης και βγήκα ...στη σκηνή να παίξω ... με μουδιασμένο πόδι ... φυσικά ο κόσμος δεν κατάλαβε τίποτα και συνέχισα το ρόλο μου κανονικά .

Η σκηνή του θεάτρου έχει μαγικές ικανότητες για τους ηθοποιούς.

Ποια είναι τα σχέδιά σας και επιθυμίες σας για τη νέα χρονιά;

Υπάρχουν σχέδια και προτάσεις τα οποία περιμένουν να μπουν σε μια τροχιά επισημοποίησης και υλοποίησης.

Και η επιθυμία μου για αυτή τη χρονιά είναι κάποια ταξίδια που θέλω να κάνω που όλο αυτό τον καιρό τα στερήθηκα.

Κλείνοντας πιο μήνυμα θα θέλατε να αφήσετε στους αναγνώστες μας;

Εύχομαι όλη αυτή η δοκιμασία να μας βρει όλους πιο ώριμους...Πιο αλληλέγγυους ...και πιο σοφούς...Και να μας επιστρέψει στο διπλάσιο ότι μας στέρησε...

Αν μπορούμε να φανταστούμε κάτι καλύτερο για τον εαυτό μας μπορούμε και να το δημιουργήσουμε.