Σαλώμη Ιεροπούλου Μυλωνά: "Έχουμε όλοι ανάγκη την τέχνη, αλλά και η τέχνη έχει ανάγκη από στήριξη."

2021-02-23

Ο μεγάλος Δημήτρης Χορν είχε πει «Ηθοποιός σημαίνει φώς!», για εσάς ποια είναι η έννοια του ηθοποιού;

Ο ηθοποιός μπορεί να μεταφέρει στο φως, να αναδείξει, ακόμα και ό,τι αρνείσαι να δεις, θέματα και διαφορετικές οπτικές , από το προφανές πολλές φορές ή από το πιο αποδεκτό. Έτσι μπορεί να προκύψει η αμφιβολία, η κριτική σκέψη και να προβληματίσει για κάθε θέμα. Φυσικά ο ηθοποιός εξυπηρετεί το κείμενο,άρα δίνει φως σε σημεία και έννοιες, που το κείμενο τον καθοδηγεί.

Πού σας βρίσκουμε αυτό τον καιρό;

Αυτή την περίοδο επαγγελματικά, βρίσκομαι στη διαδικασία προβών και έχω την χαρά να συνεργάζομαι με το θέατρο Διόνυσος, με το πολύ όμορφο έργο της BethHenley«Εγκλήματα καρδιάς», σε σκηνοθεσία Βαρνάβα Κυριαζή. Είναι ένα κοινωνικό έργο με κωμικοτραγικές καταστάσεις, συγκρούσεις και εντάσεις, το οποίο έχει κερδίσει το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό Great American Play Contest το 1978, το βραβείο των Θεατρικών κριτικών της Νέας Υόρκης και το βραβείο Πούλιτζερ το 198. Η πρεμιέρα αναμένεται για μέσα Μαρτίου, περισσότερες πληροφορίες θα υπάρχουν στην σελίδα του θεάτρου Διόνυσος.

Επίσης προγραμματίζεται μέσα Μαΐου η ποιητική παράσταση «Βρες τρόπους να καθυστερήσουμε τη νύχτα» η οποία είναι μια καλλιτεχνική συν-δημιουργία δική μου και του συνθέτη Σάββα Σάββα. Η παράσταση είναι εμπνευσμένη και βασισμένη σε επιλογές ποιημάτων του ποιητή Ντίνου Χριστιανόπουλου. Σε αυτή την παράσταση δουλεύουμε τον λόγο με την κίνηση και τον ήχο του πιάνου, σε πρόζα και μελοποίηση και έτσι καταφέρνουμε και μετακινούμαστε από το ένα ποίημα στο επόμενο, δραματοποιώντας και ισορροπώντας ανάμεσα σε αυτόν το χρόνο, δημιουργώντας μια ροή διαμέσου του λόγου, του ήχου, της μουσικής του πιάνου και της φαντασίας. Δίνοντας έτσι στα ποιήματα την μορφή παράστασης. Η ποιητική παράσταση έχει προγραμματιστεί να κάνει πρεμιέρα τον Μάιο 2021. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε από την σελίδα f: @salomiieropouloumylona και στο Instagram@ieropoulousalomi

Οι μέρες που ζούμε είναι δύσκολες, πώς όμως πιστεύετε ότι μπορεί η Τέχνη να τις κάνει καλύτερες;

Η τέχνη είναι ανεξάντλητη. Καλλιεργεί την ψυχή. Βρίσκει τρόπους κάτω από όποιες συνθήκες και επιβιώνει. Ακόμα κι αν νιώθουμε μέσα μας κάποιες φορές πως στερεύει, λόγω της δύσκολης φύσης εργασίας των καλλιτεχνών για επιβίωση ή των επιπτώσεων κάποιων κοινωνικών καταστάσεων που περνούμε, βρίσκει τρόπο και αναγεννάται. Ποιός μπορεί να σκεφτεί μια ζωή χωρίς μουσική, θέατρο, κινηματογράφο, ποίηση, λογοτεχνία, ζωγραφική, γλυπτική κτλ! Έχουμε όλοι ανάγκη την τέχνη, αλλά και η τέχνη έχει ανάγκη από στήριξη.

Γιατί πιστεύετε ότι όλο και περισσότερος κόσμος επιλέγει τον χώρο της υποκριτικής;

Ας ελπίσουμε από αγάπη για το θέατρο και την τέχνη..

Όταν σβήσουν τα φώτα και κοπάσουν τα χειροκροτήματα ποια συναισθήματα μένουν στα άτομα που εργάστηκαν για την παράσταση;

Όπως όταν παίρνεις μια βαθιά ανάσα και βουτάς σε βαθιά νερά, και μετά ανεβαίνεις στην επιφάνεια και πάλι.

Έχετε να μας διηγηθείτε μια περίεργη κατάσταση που ζήσατε πάνω στη σκηνή;

Η πιο περίεργη και κάπως τρομακτική κατάσταση που έζησα στη σκηνή ήταν το 2019 όταν σε μια παράσταση, από υπερκόπωση, είχα λιποθυμικό επεισόδιο. Ο οργανισμός μου είχε εξασθενίσει από ίωση που είχα περάσει, την φαρμακευτική αγωγή σε συνδυασμό με το πολύ πιεσμένο πρόγραμμα που είχα εκείνο το διάστημα. Ήταν τρομακτικό, ήμουν στη μέση της σκήνης, στο πάτωμα, άκουγα, έβλεπα, αλλά δεν μπορούσα να κουνήσω ούτε τα δάχτυλά μου. Φυσικά δεν φοβάσαι τίποτα στη σκηνή μετά από αυτό...μάλλον. Με συγκίνησε η αγάπη του κόσμου στην συνέχεια, όταν οι θεατές που ήταν εκεί μου έστελναν μηνύματα για περαστικά και να μάθουν νέα για την υγεία μου. Συνεχίσαμε τις επόμενες παραστάσεις κανονικά μετά από κάποιες μέρες ξεκούρασης και ανάρρωσης. 

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Όταν επιτέλους τελειώσει όλο αυτό που ζούμε με τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, τους εγκλεισμούς κτλ. θα ολοκληρώσουμε κάποιες παραστάσεις που δεν πρόλαβαν να κάνουν τον κύκλο τους. Ανατρέπονται δυστυχώς συνεχώς τα σχέδια λόγω της κατάστασης, αλλά δεν τα παρατάμε, παλεύουμε και επιμένουμε να επιβιώσει κάθε είδους τέχνη.

Κλείνοντας ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους αναγνώστες μας;

Η τέχνη είναι αναγκαία για όλους. Είναι μέσα στη ζωή μας, σε κάθε τι αν το καλοσκεφτείς υπάρχει μια μορφή τέχνης. Με την στήριξη όλων μπορεί να επιβιώσει. Πηγαίνουμε θέατρο, στηρίζουμε ομάδες. Στηρίξτε τους καλλιτέχνες και τα έργα τους , για να μπορούν να συνεχίσουν να δημιουργούν. Η ανταμοιβή που προσφέρει η τέχνη στη ψυχή είναι ανεκτίμητης αξίας.