Σίμος Κερασίδης: “Το ιστορικό μυθιστόρημα με ελκύει.”

2023-03-28

Αν σας ζητούσα να μας γνωρίσετε τον Σίμο μέσα από πέντε λέξεις, ποιες θα επιλέγατε;

Συγγραφέας που γράφει ιστορικά μυθιστορήματα.

Σας επέλεξε η γραφή ή την επιλέξατε; Και με ποιο κόστος;

Και τα δύο. Από μικρός ένιωθα την ανάγκη να γράψω τα συνταρακτικά γεγονότα που έζησε η οικογένειά μου και οι οικογένειες καρδιακών φίλων. Η γραφή μου στέρησε τον ελεύθερο χρόνο για τις άλλες μου επιδιώξεις.

Μιλήστε μας για το τελευταίο σας βιβλίο;

Το τελευταίο μου βιβλίο έχει τίτλο "ο Βιβλιοτάφος της Κωνσταντινούπολης". Βιβλιοτάφους στον Μεσαίωνα αποκαλούσαν τους εγγράμματους μοναχούς που συντηρούσαν τα χειρόγραφα στις υπόγειες βιβλιοθήκες των μονών. Η πλοκή του μυθιστορήματος διαδραματίζεται στη δίνη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Σαλονικιός κεντρικός ήρωας Μανουήλ Ντρέτος μετακομίζει στην Κωνσταντινούπολη ν' αναλάβει τη διαχείριση κεντρικού βιβλιοπωλείου. Οι Οθωμανοί είναι σύμμαχοι των Γερμανών και αναγκάζουν τους βιβλιοπώλες να πουλούν προπαγανδιστικά βιβλία Γερμανο- Αυστριακών συγγραφέων. Ο Ντρέτος όμως, υποστηρικτής των Αγγλο-Γάλλων, πουλά ταυτόχρονα στα κρυφά και αντιπροπαγανδιστικά βιβλία συγγραφέων της αντίπαλης παράταξης από το μυστικό υπόγειο του βιβλιοπωλείου.

Η πολιτιστική συμβολή του στον πόλεμο κατά των Γερμανών ελκύστηκε από τον κεραυνοβόλο έρωτά του για μια σαγηνευτική Τουρκάλα.

Γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το ιστορικό μυθιστόρημα;

Το ιστορικό μυθιστόρημα με ελκύει. Δε θα μπορούσα ποτέ να γράψω ένα καθαρά αισθηματικό, ερωτικό βιβλίο.

Μελλοντικά σχέδια;

Να συνεχίσω τη συγγραφή ιστορικών μυθιστορημάτων, τοποθετώντας τους φανταστικούς μου ήρωες σε περασμένες εποχές και γεγονότα που συγκλόνισαν την Ελλάδα και τον κόσμο.

Κλείνοντας, ποια ευχή θέλετε να στείλετε στους αναγνώστες μας;

Οι πιστοί αναγνώστες του καλού βιβλίου να παρασύρουν τους νέους στην απόκτησή του, αποσπώντας τους από την κινητή τηλεφωνία και την ηλεκτρονική ανάγνωση μυθιστορημάτων. Άλλη αίσθηση προκαλεί το χειροπιαστό βιβλίο.