Σμαράγδα Σαμαρά: "Τέχνη είναι μια ευχάριστη διαδρομή αυτο-ψυχοθεραπείας."

2018-03-06

Ποια είναι η Σμαράγδα Σαμαρά;

Είναι μια γυναίκα που στα 9 της ανακάλυψε πως ζωγραφίζει και από τότε δεν σταμάτησε ποτέ.

στα 20 έκανε οικογένεια

στα 30 άρχισε αγιογραφία και ζωγραφική

στα 45 ξεκίνησε πανεπιστήμιο

και σήμερα είναι μια χαρούμενη σύζυγος, μητέρα και γιαγιά.

Τι σημαίνει Τέχνη για εσάς;

Τέχνη είναι η ομορφιά της ζωής,είναι ο δρόμος που μας οδηγεί σε μια προσωπική σωτηρία, είναι η βαλβίδα αποσυμπίεσης από τα καθημερινά προβλήματα και ο πιο υγιεινός τρόπος να ξεπερνά κανείς τα δύσκολα. Τέχνη είναι ό,τι κάνει κάποιον να νιώθει την χαρά της δημιουργίας.Τέχνη είναι μια ευχάριστη διαδρομή αυτο-ψυχοθεραπείας.

Τι μηνύματα περνάτε μέσα από την δουλειά σας;

Δεν νομίζω ότι περνώ μηνύματα. Απλώς εκφράζω αυτό που αισθάνομαι με τον τρόπο που μπορώ. Αν το προϊόν που παράγεται από αυτήν την διαδικασία βρει κάποιους πρόθυμους καλοπροαίρετους θεατές, η ματιά τους αναπαυθεί για λίγο πάνω στο προϊόν αυτό και μου χαρίσουν το χαμόγελο και τον καλό τους λόγο τότε αισθάνομαι απέραντα ευγνώμων και ευτυχής.

Από πού εμπνέεστε τα θέματα σας;

Δεν θα σας πω κάτι πρωτότυπο...ο έρωτας, η οικογένεια, οι αρχαίοι μύθοι. Λατρεύω επίσης τα πλάσματα της φαντασίας...

Σας επηρεάζουν οι σύγχρονες κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες, με ποιον τρόπο και σε ποιο βαθμό;

Όλα επηρεάζουν. Το περιβάλλον μας βομβαρδίζει με ερεθίσματα. Οι απόψεις μας, η ηθική μας, οι πληροφορίες, όλα μας οδηγούν σε μια μοναχική, σκοτεινή ατραπό που κάποια στιγμή μας βγάζει σε ένα ξέφωτο. Εκεί καλούμαστε να "γεννήσουμε" το αποτέλεσμα όλων αυτών που "κυοφορήσαμε". Βρίσκω όμως κακό να εκφράσω τα άσχημα με την ζωγραφική μου σε έναν κόσμο όπου η ασχήμια και η κακία περισσεύουν. Φιλοδοξώ να εκφράσω την ομορφιά που κι αυτή είναι άφθονη αρκεί να θέλει κανείς να την δει. Την προτιμώ ως φύσει αισιόδοξο άτομο.

Πιστεύετε πως η Τέχνη έχει κάποια απάντηση στους σύγχρονους προβληματισμούς;

Η τέχνη έχει πολλές απαντήσεις. Ίσως και όλες τις απαντήσεις για κάποιους...

Ασχολείστε και με κάτι άλλο εκτός της ζωγραφικής;

Ναι, γράφω όπως πολλοί Έλληνες. Από ανάγκη, χωρίς ιδιαίτερες φιλοδοξίες. Για να εκφράσω ότι δεν μπορώ αλλιώς, εξάλλου θεωρώ όλες τις τέχνες αδελφές που η μία συμπληρώνει την άλλη.Έχω εκδώσει ήδη ένα βιωματικό αφήγημα, έχω γράψει ένα παιδικό παραμύθι που περιμένει υπομονετικά να το εικονογραφήσω,ένα παραμύθι για μεγάλους και μια ιστορία που με συγκίνησε αναμένουν την ολοκλήρωσή τους.

Κλείνοντας ποιο μήνυμα θέλετε να περάσετε στους αναγνώστες μας;

Μήνυμα! Θα πω αυτό που λέω συχνά στους μικρούς μαθητές μου: "Με ό,τι κι αν ασχοληθείτε στην ζωή σας μην παρατήσετε ποτέ την όποια μορφή τέχνης. Η τέχνη θα σας χαρίζει πάντα την αγνή χαρά της δημιουργίας και θα σας δίνει απλόχερα διεξόδους στα προβλήματα της καθημερινότητας."

Και πιστέψτε με έχω συναντήσει πολλούς ανθρώπους που παλεύουν με αισιοδοξία μια δύσκολη ζωή μόνο γιατί έδωσαν χώρο και χρόνο σε μία ή περισσότερες τέχνες.