Σόλων Τσούνης: "Είμαι σίγουρος και αισιόδοξος ότι το θέατρο θα επανέλθει!"

2021-02-18

Αν σας ζητούσα να μας γνωρίσετε τον Σόλωνα μέσα από πέντε λέξεις, ποιες θα ήταν αυτές;

Δυναμικός, μοναχικός, χαρούμενος, αισιόδοξος και εργατικός.

Φέτος σας βλέπουμε τηλεοπτικά στην σειρά του ΑΝΤ1 «Ήλιος». Μιλήστε μας για αυτή σας την εμπειρία.

Καταρχήν είναι η πρώτη φορά, μέσα στα δεκατρία χρόνια που βρίσκομαι στον χώρο, που συνεργάζομαι επαγγελματικά με τον όμιλο ΑΝΤ1. Η πρόταση ήρθε ξαφνικά και ανέλπιστα, βλέπετε λόγω των συνθηκών δεν περίμενα κάποια επαγγελματική πρόταση. Με χαρά την άκουσα, ακόμα περισσότερο χάρηκα όταν είδα τις δυναμικές του ρόλου. Εν κατακλείδι είναι μια πολύ όμορφη εμπειρία! 

Γνωρίστε μας τον ήρωά σας. Ποια κοινά στοιχεία και ποιες διαφορές έχει με τον Σόλωνα;

Ονομάζεται Άγγελος Χατζόπουλος. Προέρχεται από οικογένεια γιατρών. Έχει καταπιεστεί πολύ από την οικογένειά του, όπως σιγά σιγά φαίνεται καθώς η ιστορία εξελίσσεται και ο ρόλος αποκαλύπτεται. Εκμυστηρεύεται στην Λήδα, την οποία ερμηνεύει η Ευγενία Δημητροπούλου, για το παρελθόν του και ότι έδωσε μεγάλη βαρύτητα στην επαγγελματική του εξέλιξη, ήθελε να φτάσει και να ξεπεράσει τους γονείς του αφήνοντας πίσω την προσωπική του ζωή. Με την Λύδα αναπτύσσεται και ένα φλερτ. Προσπαθεί να την προσεγγίσει κα να την κατακτήσει. Καταλαβαίνετε όμως ότι η πίεση που είχε ασκηθεί στην ζωή του έρχεται η στιγμή που ξεσπάει.

Είναι ένας ρόλος που κρύβει πολλές αντιφάσεις σαν προσωπικότητα, έχει δίπολο. Αλλιώς παρουσιάζεται στην αρχή και αλλιώς καταλήγει. Δεν μπορώ να αποκαλύψω πολλά. Θα γίνει ένα σκηνικό που θα δούμε τον Άγγελο να αντιδράει με ένα περίεργο τρόπο εξαιτίας της πίεσης που έχει βιώσει, χωρίς όμως ο ίδιος να αντιλαμβάνεται το μέγεθος και το λάθος των πράξεών του.

Η αλήθεια είναι πως το μόνο κοινό στοιχείο που έχω με το χαρακτήρα είναι η ηλικία μας, που είναι τα σαράντα έτη. Πέρα από αυτό είμαστε εκ διαμέτρου αντίθετες προσωπικότητες.

Ο χώρος σας έχει πληγεί ολέθρια. Πώς βλέπετε το μέλλον του θεάτρου;

Από την στιγμή που θα εμβολιαστεί ο κόσμος, θα κυκλοφορούμε πάλι ελεύθερα και θα ξεπεράσουμε αυτή την κατάσταση. Είμαι σίγουρος ότι το θέατρο θα επανέλθει, όπως και όλη η κοινωνία μας. Είμαι αισιόδοξος. Τώρα είναι μια δύσκολη περίοδος. Χάσαμε όλοι δουλειές, προσωπικά έχασα τέσσερις θεατρικές παραστάσεις και μια ταινία από πέρσι τον Μάρτη μέχρι τώρα. Στεναχωρήθηκα, αλλά το συνήθισα. Δεν γίνεται να είναι ανοιχτά τα θέατρα, αν και κατά την γνώμη μου δε είναι ένας χώρος υπερμετάδοσης του ιού. Με τις αποστάσεις που μπορούν να υπάρξουν με κάποια κενά καθίσματα, μικρότερος αριθμός θεατών και χρήση μάσκας θα ήταν ένα ασφαλές μέρος. Παρόλα αυτά καταλαβαίνω πως αυτή η απόφαση πάρθηκε και πρέπει να την σεβαστούμε. Αλλά είμαι σίγουρος και αισιόδοξος ότι το θέατρο θα επανέλθει!

Είναι μια δύσκολη και πρωτόγνωρη περίοδος για όλους μας. Έπεσα ψυχολογικά, αλλά μετά είδα τα θετικά της καραντίνας. Είχα χρόνο να δουλέψω με τον εαυτό μου, να κάνω δράσεις που πριν λόγω έλλειψης χρόνου δεν γινόταν. Οπότε βγήκαν και καλά πράγματα μέσα από τον εγκλεισμό. Ήταν μια περίοδος που όλοι βρήκαμε χρόνο να αναλογιστούμε το παρελθόν μας και να θέσουμε νέες και καλύτερες βάσεις και στόχους για το μέλλον. Και όλα αυτά που συμβαίνουν με τον χώρο μου δεν είναι τυχαίος ο χρόνος που βγήκαν στο φως. 

Έχει ανοίξει «ένας ασκός του Αιόλου» στον χώρο σας με καταγγελίες και μηνύσεις για βία και σεξουαλική παρενόχληση. Ποια είναι η δική σας άποψη;

Τάσσομαι υπέρ των ανθρώπων που έχουν υποστεί οποιοδήποτε είδος βίας. Ήταν καιρός να ανοίξει αυτό το θέμα για να καθαρίσει ο χώρος μας. Δεν είναι τυχαίο που έγινε αυτό τον καιρό, που είμαστε σε καραντίνα και έχουμε τον χρόνο να αναλύσουμε θέματα που μας δυσαρεστούν και να έρθουν σημαντικές κοινωνικές αλλαγές. Ο χώρος του θεάτρου και της υποκριτικής παρόλα αυτά δεν θα σταματήσει να είναι ένας χώρος στον οποίο θα βρεθούν φωτεινοί και αξιοπρεπείς άνθρωποι, χωρίς να προβάλουν τα κόμπλεξ και τις ιδιαιτερότητες τους πάνω σε πιο "αδύναμους" εργάτες της τέχνης. Η πλειοψηφία των καλλιτεχνών είναι φωτεινοί άνθρωποι, αλλά δυστυχώς υπάρχουν και αυτές οι εξαιρέσεις που δεν είναι λίγες, αμαυρώνουν τον χώρο μας και πρέπει σιγά σιγά να αποσυρθούν.

Έχοντας ζήσει στιγμές σε θεατρικές σκηνές και τηλεοπτικά πλατό, έχετε να μας διηγηθείτε μια αστεία ή περίεργη κατάσταση που ζήσατε πάνω στη σκηνή ή πίσω από την κάμερα;

Τα έχω βιώσει όλα μέσα από την πορεία μου στον χώρο.

Στην τηλεοπτική σειρά «Το σόι σου», μετά από πέντε χρόνια συνεργασίας είχαμε γίνει μια οικογένεια. Τα ζούσαμε και τα μοιραζόμασταν όλα. Έχω ζήσει μαζί τους πολύ όμορφες στιγμές. Αλλά και δύσκολες όπως ήταν η απώλεια του πατέρα μου, όπου είχα γύρισμα πριν και μετά αυτού του θλιβερού γεγονότος και οι συνάδελφοι με αγκάλιασαν και με στήριξαν πάρα πολύ.

Είναι μεγάλη τύχη να συνεργάζεσαι με αξιόλογους ανθρώπους όπου οι ρόλοι που καλείσαι να υποδυθείς το γιού, του αδελφού ή του συντρόφου σου βγαίνουν αβίαστα, γιατί έχεις αληθινά και ουσιαστικά συναισθήματα προς αυτά τα πρόσωπα, τους εκτιμάς και τους αγαπάς.

Ποια είναι τα σχέδιά σας και ποιες οι επιθυμίες σας για το 2021;

Βρίσκομαι σε κάποιες συζητήσεις για θεατρικές και τηλεοπτικές δουλειές, αλλά είναι πολύ νωρίς για να αποκαλύψω κάποια πράγματα. Πρώτα ο Θεός να τελειώσει αυτή η δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε, ώστε να ανοίξουν πάλι τα θέατρα. Υπάρχουν και κάποιες δουλειές που δεν ακυρώθηκαν ευτυχώς, αλλά αναβλήθηκαν. Φέτος θα ήμουν με τον κύριο Βαλτινό στο «ο Βιολιστής στην στέγη», είναι μια δουλειά που αναβλήθηκε και μεταφέρθηκε για αργότερα. Βλέποντας λοιπόν και πράττοντας. 

Κλείνοντας ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους αναγνώστες μας;

Πάνω από όλα να έχουμε υγεία, σωματική και ψυχική! Και να αποβάλουμε τον φόβο, είναι ένα από τα χειρότερα συναισθήματα που μπορούμε να νοιώθουμε. Μας κρατάει πάντα δέσμιους και δεν μας επιτρέπει να πετάξουμε και να κατακτήσουμε τα όνειρα και τους στόχους μας. Πρέπει να έχουμε θάρρος και τόλμη στην ζωή μας!