Soo Town (Salkimi Creations): "Η τέχνη μου συνδέεται στενά με τη φύση και τους κύκλους της."

2018-03-11

Γνωρίστε μας τη δράση σας με πέντε λέξεις.

Πυξίδα μου είναι ο William Morris, μεγάλος καλλιτέχνης και ένας από τους ιδρυτές του Arts and Crafts Movement στην Αγγλία, ο οποίος έλεγε να μην έχουμε τίποτα στο σπίτι μας αν δεν ξέρουμε πως είναι χρήσιμο η δεν πιστεύουμε πως είναι όμορφο ("Have nothing in your house that you do not know to be useful, or believe to be beautiful."
Με βάση αυτό και τις οικολογικές μου αξίες επιλέγω τις λέξεις:
φύση,
ομορφιά,
διαχρονικότητα,
ευφορία και
χρησιμότητα

Που σας βρίσκουμε αυτό τον καιρό;

Βρίσκομαι σε ένα χωριό του Πηλίου οπού ζω και δημιουργώ εδώ και αρκετά χρόνια, παρόλο που κατάγομαι από την Αγγλία. Ο χώρος αυτός με ηρεμεί. Φωλιάζω εκεί και μου προσφέρει όλα τα ερεθίσματα και όλη την ησυχία που χρειάζομαι για να δουλεύω. Η τέχνη μου συνδέεται στενά με τη φύση και τους κύκλους της. Οι εποχές γυρίζουν και φέρνουν καινούργια άνθη, φύλλα και χρώματα αλλά και κάθε μέρα είναι αλλιώς αν θυμάσαι να στέκεσαι και να παρατηρείς...

Μιλήστε μας για το eco printing

Το eco printing είναι μια τεχνική που μας δίνει τη δυνατότητα να τυπώνουμε σε ύφασμα, χαρτί, δέρμα και άλλα υλικά με φύλλα και άνθη. Είναι μια τέχνη που μοιάζει πολλές φορές με μαγεία, η αλχημεία...επιλέγουμε τα φυτά μας, τα τυλίγουμε σφιχτά σε ρολά και δέματα και σε συνδυασμό με διάφορες άλλες ουσίες (κυρίως μεταλλικά άλατα) τα βράζουμε σε αχνιστά καζάνια. Όταν φτάνει η ώρα να ανοίξουμε τα δέματα είναι σαν να ανοίγουμε δώρα! Κάθε φορά μας περιμένουν εκπλήξεις γιατί όσο καλά να νομίζουμε ότι έχουμε μάθει τη τεχνική, τελικά είναι το χέρι της φύσης που παίζει το πιο καθοριστικό ρόλο.
Στο eco printing τυπώνουμε με της χρωστικές ουσίες που περιέχονται στα ίδια τα φυτά και συνδυάζεται πολλές φορές με φυτικές βαφές για ένα αρμονικό και φυσικό αποτέλεσμα.
 

Ποια είναι η δική σας σχέση με αυτήν τη τέχνη;

Έχω καταλάβει τελευταία ότι από μικρή είχα πάθος με δυο πράγματα...τη φύση και το ύφασμα.
Μεγάλωσα σε χωριά όπου ψάρευα και σκαρφάλωνα στα δέντρα και μεγαλώνοντας, όπου ζούσα, θα είχα πάντα κήπο η έστω γλάστρες. Ως νεαρή χίπισσα έψαχνα για μεταχειρισμένα ρούχα και υφάσματα να μεταμορφώσω σε φαντασμαγορικές αμφιέσεις. Έπλεκα, έραβα και έφτιαχνα patchwork και μπατίκ.
Στη ζωή μου πάντα δημιουργούσα και τα χέρια μου έχουν ασχοληθεί με πολλές τέχνες και τεχνικές αλλά με το eco printing μπορούσα να ενώσω αυτά τα δυο μου πάθη και η ασχολία μου με αυτό είναι για μένα σαν να επιστρέφω στο σπίτι μου ...νόστος με τη βαθιά έννοια...και με ικανοποιεί αφάνταστα.


Πόσο ανεπτυγμένη είναι αυτή η τεχνική στο εξωτερικό και τι γίνεται στη χώρα μας;

Ενώ η φυτοβαφή είναι γνωστή από την αρχαιότητα, το eco printing φαίνεται να είναι καινούργια τεχνική που αναπτύσσεται τα τελευταία 25 χρόνια περίπου. Έχει διαδοθεί σε πολλές χώρες αλλά στη δική μας είναι σχεδόν άγνωστο. Γνωρίζω μόνο μια άλλη καλλιτέχνιδα που ασχολείται συστηματικά (η Olya Gluschenko) και τυχαίνει και οι δυο μας να μην είμαστε Ελληνίδες από καταγωγή.

Τι θα κερδίσει κάποιος με την ενασχόλησή του με την συγκεκριμένη τεχνική;

Πιστεύω ότι η τέχνη έχει τη δυνατότητα και τη δύναμη να μας σώσει και έτσι θα έλεγα ότι η ασχολία με οποιαδήποτε δημιουργική δραστηριότητα μας συσπειρώνει, μας ελευθερώνει, μας δυναμώνει ψυχολογικά και μας μεγαλώνει ως ανθρώπους. Το eco printing έχει το επιπλέον καλό ότι μας φέρνει σε επαφή με τη φύση και μας φέρνει κοντά σε αυτήν...μας γειώνει και μας απογειώνει. 

Εν καιρό οικονομικής κρίσης πιστεύετε ότι ο κόσμος επενδύει σε φυσικά υλικά και χειροποίητα αντικείμενα;

Δεν μπορώ να μιλήσω για επενδύσεις...για μένα η τέχνη και οι χειροτεχνία δεν είναι αντικείμενα για επένδυση. Ωστόσο, αυτή που επενδύουν δεν επηρεάζονται από την οικονομική κρίση.

Όσων αφορά τους άλλους...Εννοείται ότι όλο και λιγότερος κόσμος έχει την οικονομική ευχέρεια να αγοράζει χειροποίητα αντικείμενα και τέχνη. Αυτό είναι ένα φαινόμενο που αντιμετωπίζουν όλοι όσοι ασχολούνται σε αυτό τον τομέα και δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα.
Όμως, πιστεύω ότι το πρόβλημα είναι πολύ πιο γενικό και σύνθετο και σχετίζεται περισσότερα με τις αξίες που κυριαρχούν στην κοινωνία μας παρά με τις οικονομικές μας δυνατότητες. Όταν η μόδα υπολογίζεται περισσότερα από τη διαχρονικότητα και τα είδη μίας χρήσης και αυτά που σχεδιάζονται για να φθείρονται προτιμώνται από καλοφτιαγμένα αντικείμενα που έχουν δημιουργηθεί με μεράκι, σπουδή και σεβασμό για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, είναι αναμενόμενο ότι o κόσμος αγοράζει πλαστικούρα και kitsch...

Ποια είναι τα σχέδιά σας και ποιες οι επιθυμίες σας για τη νέα χρονιά;

Σχεδιάζω να συνεχίζω να μαθαίνω για το eco printing όσο μπορώ...έχω μια τεράστια λίστα με ιδέες και πειράματα και δεν φτάνει ποτέ ο χρόνος! Να δημιουργήσω και κάποια στιγμή να γίνει και μια έκθεση.
Ελπίζω να μπορέσω να εμπνέω όλο και περισσότερο κόσμο για το eco printing μέσα από τα εργαστήρια που διοργανώνω, ώστε σιγά σιγά να γίνουμε μια eco printing κοινότητα και στην Ελλάδα.
Θα ήθελα ίσως να φτιάξω ένα blog και να ασχοληθώ και με instagra
m.
(αλλά προς το παρόν θα με βρείτε στο fb https://www.facebook.com/Salkimi-creations
και μερικές από τις δημιουργίες μου στο etsy https://www.etsy.com/shop/SalkimiCreations )

Κλείνοντας ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους αναγνώστες/αναγνώστριές μας;

Η τάση για δημιουργία βρίσκεται μέσα σε όλους μας...τολμήστε!
Η επαφή με τη φύση είναι βαθιά ανθρώπινη ανάγκη...ακούστε την
!