ΣΟΥ ΧΡΩΣΤΑΩ ΧΑΡΗ, της ΣΟΦΙ ΚΙΝΣΕΛΑ

2021-04-28

Η Φίξι Φαρ έχει μεγαλώσει με το μότο του πατέρα της Πάνω απ' όλα η οικογένεια. Αλλά από τότε που εκείνος πέθανε, τρέχει για όλα μόνο της στην οικογενειακή επιχείρηση, ενώ τα αδέλφια της τεμπελιάζουν.

Μια μέρα, σ' ένα καφέ, ένας άγνωστος της ζητά να έχει για μια στιγμή τον νου της στο λάπτοπ του, κι εκείνη όχι μόνο το προσέχει, αλλά το σώζει από βέβαιη καταστροφή. Ο Σεμπ, όπως συστήνεται, για να δείξει την ευγνωμοσύνη του, της υπογράφει μια δήλωση ότι της χρωστάει χάρη. Η Φιξι το παίρνει στ' αστεία∙ άλλωστε ποτέ δε θα του ζητούσε τίποτα. Σωστά;

Κάποια στιγμή, όμως, ξαναμπαίνει στη ζωή της ο παιδικός της έρωτας, ο Ράιαν, που έχει μείνει άνεργος. Τότε η Φίξι, που δεν ήθελε τίποτα για τον εαυτό της, ζητάει από τον Σεμπ να του δώσει μια δουλειά. Τώρα, λοιπόν, είναι πάτσι, αλλά σε λίγο πάλι κάτι συμβαίνει κι ο ένας χρωστάει χάρη στον άλλο, και πάει λέγοντας. Πώς θα τελειώσει, άραγε, όλο αυτό;

Μια απολαυστική ιστορία για μια περίπλοκη οικογένεια, για έναν άντρα που ίσως να είναι ο ιδανικός και για ένα κορίτσι που έχει μανία να διορθώνει τα πάντα αλλά... δυσκολεύεται να διορθώσει τη δική της ζωή.

Μια έξυπνη ιστορία που έχει σαν πυρήνα μια πολυχρησιμοποιημένη έκφραση. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου γνωρίζουμε την σημασία και την δύναμη της φράσης «σου χρωστάω χάρη».  

Ένα λογοτεχνικό έργο-ταξίδι σε μέρη και συναισθήματα. Με αφετηρία μια οικογενειακή επιχείρηση και την ζωή μιας γυναίκας που ήθελε όλα να τα διορθώνει, γνωρίζουμε δύο από τα σημαντικότερα λουλούδια της ζωής, την οικογένεια και τον Έρωτα. Επίσης η αγάπη, ερωτική, φιλική και αδελφική, έχει τον κύριο και πρωταγωνιστικό ρόλο στο μυθιστόρημα. Θα μπορούσαμε με λίγα λόγια να πούμε ότι η ιστορία είναι ένας μικρός ύμνος και μια εκβάσεων σκιαγράφηση του ομορφότερου και πιο δύσκολου συναισθήματος της καρδιάς μας.

Οι ήρωες θα μπορούσαν να είναι οι άνθρωποι της διπλανής μας πόρτας, χωρίς υπερβολές αλλά με την αλήθεια που σε γοητεύει περισσότερο. Η περιγραφή των εικόνων εξάπτει την φαντασία, χωρίς την λεπτομερείς καταγραφή που κουράζει τον αναγνώστη. Η γραφή σύγχρονη και η ανάγνωση του βιβλίου ευχάριστη. Το τέλος είναι από αυτά που γράφει η πένα και τα αναδεικνύει μόνο η ζωή.

Ένα όμορφο δώρο το φετινό Πάσχα για τον εαυτό μας και τα άτομα που αγαπάμε!


Αποσπάσματα του βιβλίου

Για να του κάνω την χάρη, βάζω την μες στην τσάντα μου και δίνω από πάνω ένα απαλό χτυπηματάκι. «Ορίστε. Σώο κι ασφαλές. Και τώρα πρέπει πραγματικά να πηγαίνω. Έχω ένα οικογενειακό πάρτι και πρέπει να γυρίσω σπίτι.»

«Νομίζεις πως κάνω πλάκα», λέει παρακολουθώντας με καθώς παίρνω το τσάι μου. «Αλλά μιλάω σοβαρά. Σου είμαι υπόχρεος, Φίξι Φαρ. Να το θυμάσαι».

«Ναι, θα το θυμάμαι!» λέω, και του αστράφτω ένα τελευταίο, χαρούμενο χαμόγελο, μην εννοώντας τίποτε από όλα αυτά. «Οπωσδήποτε».


ΣΟΥ ΧΡΩΣΤΑΩ ΧΑΡΗ

ΣΟΦΙ ΚΙΝΣΕΛΑ

Είδος: Μυθιστόρημα

Εκδόσεις: Ψυχογιός 2020