Σουγιούλ…για ένα βράδυ!

2023-11-02

Για τέσσερις και μόνο παραστάσεις στο θέατρο Κολοσσαίο γνωρίσαμε την ζωή του αγαπημένου μουσικοσυνθέτη Μιχάλη Σουγιούλ από την γέννηση του το 1906 μέχρι τον θάνατό του το 1958.

Με στοιχεία μιας παλιάς επιθεώρησης τέσσερις ηθοποιοί και τρεις μουσικοί επί σκηνής ζωντάνεψαν μνήμες μιας άλλης εποχής. Η υποκριτική, με την μουσική, το τραγούδι και τον χορό πλέκονται ομοιόμορφα κάνοντας το κοινό ενεργό κομμάτι του έργου.

Ο σκηνοθέτης του έργου Νίκος Ορτετζάτος μέσα από την εξαιρετική του σκηνοθεσία αναδεικνύει το λόγο του κειμένου με ένα τρόπο που μαγεύει το μυαλό και μαγνητίζει το κοινό. Επίσης, η εξαιρετική του ερμηνεία στον ρόλο του Μιχάλη Σουγιούλ φέρνει δάκρυα χαράς, γέλιου, μελαγχολίας και νοσταλγίας στα μάτια του κοινού!

Οι τρεις ηθοποιοί, αναφέρονται με αλφαβητική σειρά, Μαρίνα Γκούμλα, Δημήτρης Δάγκαλης, Μαρία Ράπαντα αναδεικνύουν μέσα από μια αξιόλογη ερμηνευτική μαεστρία τη Σοφία Βέμπο, τη Σπεράντζα Βρανά, τη Ζωζώ Σαπουντζάκη, τον Αλέκο Σακελλάριο και πολλές άλλες πασίγνωστες προσωπικότητες του "ελαφρού τραγουδιού", αλλά και του "αρχοντορεμπέτικου"!

Η ύπαρξη ζωντανής μουσικής επί σκηνής «ντύνει» με έναν όμορφο τρόπο την παράσταση. Τα θερμά μου συγχαρητήρια Παναγιώτης Ανδρέογλου, Κωνσταντίνος Γκιβίσης, Θεόδωρος Τζήκας.

Το σκηνικό απλό δεν κουράζει το βλέμμα, αλλά επιτρέπει το μυαλό και την φαντασία να ταξιδέψουν στην εποχή των ρομαντικών βαλς, των υπέροχων τανγκό αλλά και των λαϊκών και αρχοντορεμπέτικων τραγουδιών που χάριζαν στον κόσμο στιγμές συγκίνησης αλλά και γλεντιού!

Σε γενικές γραμμές είναι από τις θεατρικές στιγμές που θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στο μυαλό και την καρδιά μας. Γλέντι, σκοτούρες , κέφι, μνήμες, τραγούδι, και χορός συνθέτουν την ατμόσφαιρα αυτής της τόσο καλοστημένης παράστασης! Μια θεατρική παράσταση που δεν μας αφήνει να περιμένουμε «το τραμ το τελευταίο», αλλά μας ψυχαγωγεί μέσα από ένα ξέφρενο γλέντι επί σκηνής γιατί «μια ζωή την έχουμε»!