Σπόρος είναι το όνομά μου, του Βαγγέλη Ηλιόπουλο

2021-03-02

Πολλά παιδιά δυσκολεύονται να
καταλάβουν τι σημαίνει το όνομά τους.
Έτσι κι ο Σπόρος.
Κι ας ρωτούσε τόσες φορές που η μαμά
δεν άντεχε άλλο τις ερωτήσεις του.
Κι όταν στο σχολείο τον κορόιδευαν για το όνομά του,
στεναχωριόταν και ήθελε να το αλλάξει.
Μόνο όταν μεγάλωσε, ερωτεύτηκε κι άλλαξε γνώμη.
Και τότε άρχισε τις ερωτήσεις η μαμά...


Ένα λογοτεχνικό έργο που απευθύνεται στους μικρούς μας φίλους με τον σεβασμό που πρέπει. Σε καιρούς όπου η εμφάνιση παίζει σημαντικό ρόλο στις διαπροσωπικές σχέσεις και η φιλία έχει μετατραπεί σε μια τυπική σχέση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο συγγραφέας μας δείχνει μέσα από μια έξυπνη ιστορία την πραγματική αξία του συναισθήματος και της εκτίμησης.

Ο σπόρος, μια μικρή σαύρα, μεγαλώνει με ένα όνομα ιδιαίτερο. Πολλές φορές οι συμμαθητές του, τα υπόλοιπα ζωάκια, τον κοροϊδεύουν για το όνομά του. Με αφορμή τις απορίες και τα άσχημα συναισθήματα της μικρής σαύρας γνωρίζουμε, μέσα από μια όμορφη περιπλάνηση, την φύση και την εξέλιξή της.

Επίσης η εικονογράφηση εξάπτει την φαντασία των μικρών αναγνωστών και δένει αρμονικά με την ιστορία.

Εν κατακλείδι είναι ένα αξιόλογο παραμύθι, αφορμή για προβληματισμό και σκέψεις όχι μόνο για τα παιδιά μας αλλά και για τους μεγάλους.


Απόσπασμα του βιβλίου

«Το σποράκι όλο τον χειμώνα θα κοιμάται στην αγκαλιά της γης, όπως και εμείς όταν θα πιάσει κρύο. Την άνοιξη που θα ξυπνήσει θα βγάλει ρίζες, και ο βλαστός του θα βγει από το χώμα και θα μεγαλώσει. Θα βγάλει φύλλα και κλαδιά. Πριν το καλοκαίρι θα έχει ανθίσει και μετά θα δώσει καρπούς.»


Σπόρος είναι το όνομά μου

Βαγγέλη Ηλιόπουλο

Είδος: Παιδική Λογοτεχνία

Εκδόσεις: κόκκινη κλωστή δεμένη, 2020