Σπύρος Πηγαδίτης: "Η συγγραφή μου δίνει δύναμη, με ατσαλώνει ψυχικά."

2023-12-13

Αν σας ζητούσα να μας γνωρίσετε τον Σπύρο μέσα από πέντε λέξεις, ποιες θα επιλέγατε;

Φιλικός, καλοπροαίρετος, αυστηρός, επιμελώς ακατάστατος…

Σας επέλεξε η συγγραφή ή την επιλέξατε; Και με ποιο κόστος;

Θαρρώ πως όλους μας επιλέγει. Έρχεται το πλήρωμα του χρόνου και μας κάνει το σαγηνευτικό σινιάλο της. Έτσι το βιώνω εγώ τουλάχιστον και αισθάνομαι τυχερός για αυτό. Σε ότι αφορά το κόστος, σας αποκαλύπτω πως η συγγραφή, με βοήθησε να αποκτήσω τα πρώτα μου γυαλιά πρεσβυωπίας… Τη φυσική κούραση και τον χρόνο δεν τα προσμετρώ. Γιατί τα οφέλη είναι πολλαπλάσια. Όχι μόνο δεν με φθείρει, αλλά μου δίνει δύναμη, με ατσαλώνει ψυχικά.

Τι σημαίνει για εσάς έμπνευση;

Η έμπνευση είναι το εισιτήριο μου, σε ένα κόσμο δημιουργίας, που παλεύω να δημιουργήσω στο μυαλό μου. Χαρακτήρες, τόποι, εποχές, συναισθήματα. Η φευγαλέα σκέψη μες τη μέρα, που μπορεί να σε ξεκολλήσει σε ένα σημείο του βιβλίου, στο οποίο έχεις μείνει καιρό.

Μιλήστε μας για το βιβλίο σας.

Το βιβλίο ανήκει στην κατηγορία του δικαστικού-αστυνομικού μυθιστορήματος. Ο κεντρικός του ήρωας, ο δικηγόρος Άρης Λινός, θα βρει απρόσμενα τα γραπτά ενός δικαστή. Γραπτά που αμφισβητούν την ενοχή ενός ανθρώπου που οδηγήθηκε στο εκτελεστικό απόσπασμα. Δεκαετίες μετά θα επιδοθεί σε έναν αγώνα για την αποκάλυψη της αλήθειας, θέλοντας να ξεφύγει και ο ίδιος από τα προσωπικά του αδιέξοδα. Ένα οδοιπορικό δικαιοσύνης που περνά μέσα από μαρτυρίες, γρίφους, κινδύνους και εκπλήξεις. Μέσα από την πλοκή, το βιβλίο πραγματεύεται έννοιες, όπως η φιλία, η δικαιοσύνη, το αίσθημα καθήκοντος, ακόμα και η πίστη.

Τι ήταν αυτό που σας οδήγησε στο συγκεκριμένο μονοπάτι της λογοτεχνίας;

Είμαι λάτρης των λαϊκών ιστοριών, που συνοδεύουν διάφορους τόπους στο διάβα του χρόνου. Το βιβλίο το εμπνεύστηκα, από μια παλιά ιστορία της Θεσσαλονίκης, την πολύκροτη υπόθεση του Δράκου του Σέιχ Σου. Ως αναγνώστης, πάντα λάτρευα τα βιβλία που «παίζουν» με το χρόνο, ή έχουν ως σημείο εκκίνησης ένα πραγματικό γεγονός. Με τράβηξε η ιδέα να φτιάξω μέσα από κάτι αληθινό, έναν φανταστικό κόσμο, με τους δικούς του χαρακτήρες, τις δικές του ιστορίες και την δική του πλοκή.

Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίσατε κατά την συγγραφή του συγκεκριμένου βιβλίου;

Το δυσκολότερο κομμάτι, είναι το «χτίσιμο» των χαρακτήρων των προσώπων. Ένας χαρακτήρας που με δυσκόλεψε πολύ στο βιβλίο, ήταν ο δημοσιογράφος, επιστήθιος φίλος του Άρη. Έπρεπε να ισορροπήσει, ανάμεσα στον καλοκάγαθο φίλο και στον πετυχημένο επαγγελματία σε έναν χώρο απαιτητικό. Αυτές οι δυσκολίες βέβαια, έχουν συχνά και την περισσότερη μαγεία κατά τη συγγραφή.

Μελλοντικά σχέδια;

Σε λίγο καιρό θα κυκλοφορήσει, από το συγγραφικό μου σπίτι, τις εκδόσεις Λυκόφως, ένα δεύτερο μυθιστόρημα. Κινείται σε παραπλήσια μονοπάτια με το πρώτο, με φόντο αυτήν τη φορά την πανέμορφη, αλλά και ταυτόχρονα μαρτυρική Κύπρο. Ο Άρης Λινός δίνει στους αναγνώστες ραντεβού στη Μεγαλόνησο, με μια νέα αστυνομική υπόθεση.

Κλείνοντας, ποια ευχή θέλετε να στείλετε στους αναγνώστες μας;

Εκτός από υγεία και την ευτυχία που αναζητά ο καθένας μας, θα ήθελα να προσθέσω ακόμα μια. Να βάλουν όλοι το βιβλίο στη ζωή τους. Είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος πολλές από τις ευχές που κάνουμε να πιάσουν τόπο, σε έναν κόσμο καλύτερο. Τέλος, να σας ευχαριστήσω για τη φιλοξενία και να ευχηθώ να συνεχίσετε το ποιοτικό σας έργο.