Σπύρος Σταμούλης: "Οι δυσκολίες και οι προκλήσεις, μπορεί να γίνουν ευκαιρίες για να μάθεις κάτι καινούργιο."

2020-07-05

Αν σας ζητούσα να μας γνωρίσετε τον Σπύρο μέσα από πέντε λέξεις ποιες θα ήταν αυτές;

Δεν ξέρω αν μπορείς να γνωρίσεις κάποιον μέσα από πέντε λέξεις. Ωστόσο θα σας πω 5 λέξεις που έχουν σχέση με ότι αγαπώ. Κινηματογράφος, θέατρο, μουσική, φωτογραφία και ταξίδια.

Ήταν όνειρό σας να γίνεται ηθοποιός ή προέκυψε;

Προέκυψε. Δεν είχα ποτέ φανταστεί τον εαυτό μου να εργάζεται σαν ηθοποιός. Είχα κλείσει τα 23, τελείωνα τις σπουδές μου στα οικονομικά και δεν είχα θεατρική παιδεία. Μια φίλη μου είπε για μια ερασιτεχνική θεατρική ομάδα στην Νέα Φιλαδέλφεια. Σκέφτηκα ότι μερικοί μήνες σε μια θεατρική ομάδα θα με βοηθούσαν να ξεπεράσω τους φόβους μου. Ήμουν/είμαι, πολύ ντροπαλός και πάντα με έπιανε πανικός όποτε έπρεπε να μιλήσω σε κόσμο ή να παρουσιάσω μια εργασία. Οι μερικοί μήνες τελικά έγιναν χρόνος. Είχα ενθουσιαστεί και για αυτόν τον λόγο πήρα την απόφαση στα 24 να δώσω εξετάσεις στην δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Τώρα ελπίζω να έχω την δυνατότητα, δεδομένων των συνθηκών που βιώνουμε όλοι μας, να συνεχίσω να βιοπορίζομαι σαν ηθοποιός.

Πού σας βρίσκουμε αυτό τον καιρό;

Τελείωσα πρόσφατα τα γυρίσματα για το Κόκκινο ποτάμι και θα εμφανιστώ ξανά, για ένα τελευταίο επεισόδιο, ως Καποδίστριας σε μια σειρά ντοκιμαντέρ του Γιώργου Γκικαπέππα. Παράλληλα είμαι σε συζητήσεις για μελλοντικές συνεργασίες.

Ποιες δυσκολίες και ποιες παγίδες «κρύβουν» οι ρόλοι σας;

Είχα την τύχη να παίξω πρόσφατα δύο πολύ διαφορετικούς ρόλους. Τον Μουράτ και τον Ιωάννη Καποδίστρια. Ο κυβερνήτης ήταν ένας κοσμοπολίτης ευγενής, με ηθική και αξίες ενώ ο Μουράτ στο κόκκινο ποτάμι, είναι σαδιστής και καιροσκόπος. Παρ 'όλα αυτά, και πέρα από τα επίθετα που δίνουμε στους χαρακτήρες, θεωρώ παγίδα το στερεοτυπικό-σχηματικό παίξιμο. Κάθε φορά προσπαθώ να επικοινωνήσω με τους συναδέλφους μου και να είμαι ανοιχτός σε καινούργια ερεθίσματα. Είναι πολύ όμορφο να κάνεις έρευνα και να φτιάχνεις έναν ολόκληρο κόσμο προκειμένου να δώσεις υπόσταση στον χαρακτήρα που υποδύεσαι. Πιστεύω πως οι δυσκολίες και οι προκλήσεις, μπορεί να γίνουν ευκαιρίες για να μάθεις κάτι καινούργιο. Για τις ανάγκες των γυρισμάτων στο κόκκινο ποτάμι έπρεπε να μιλήσω τουρκικά, να μάθω ιππασία και να χειρίζομαι όπλα. Ήμουν πολύ τυχερός γιατί είχα εξαιρετικούς δασκάλους. Επίσης κάποιες σκηνές ήταν αρκετά βίαιες και έπρεπε να βρούμε τρόπους για να γίνουν ρεαλιστικά και με ασφάλεια.

Όλο και πιο πολύ νέοι άνθρωποί ακολουθούν τον δρόμο του ηθοποιού, ποια πιστεύετε πως είναι τα κίνητρα αυτής της κίνησης;

Ειλικρινά δεν έχω ιδέα. Αν κάποιος ήθελε σταθερή εργασία με προοπτικές δεν θα γινόταν ηθοποιός αλλά προγραμματιστής ή datascientist. Υποθέτω πως κανένας λογικός άνθρωπος δεν θα ήθελε να μπει σε έναν χώρο που έχει τόσο μεγάλη ανασφάλεια. Ανέκαθεν το επάγγελμα των ηθοποιών ήταν αβέβαιο και γεμάτο εμπόδια. Επίσης, οι τελευταίες εξελίξεις με την πανδημία έχουν δημιουργήσει ακόμη πιο δύσκολες συνθήκες για όλους τους καλλιτέχνες. Και όμως, κάποιος πρέπει να κάνει αυτή την δουλειά γιατί αλλιώς η ζωή μας θα ήταν ανυπόφορη. Φανταστείτε όλο αυτό το διάστημα της κοινωνικής απομόνωσης να μην είχαμε ταινίες, σειρές και τραγούδια. Θα είχαμε τρελαθεί. Νομίζω πως ο καλλιτέχνης δημιουργεί, γιατί κάτι μέσα του τον σπρώχνει σε αυτό. Επέλεξα να γίνω ηθοποιός γιατί δεν μπορώ να φανταστώ την ζωή μου χωρίς να παίζω. Αυτό σαν κίνητρο αρκεί.

Υπάρχει κάποιο θεατρικό έργο που είναι όνειρο ζωής να συμμετέχετε στο ανέβασμά του;

Όχι, δεν έχω όνειρο ζωής για κάποιο έργο. Όνειρο ζωής είναι να έχω την δυνατότητα να συνεργάζομαι με ανθρώπους που εκτιμώ, που με εμπνέουν και τους σέβομαι καλλιτεχνικά.

Ποια είναι τα σχέδιά σας και ποιες οι επιθυμίες σας για την υπόλοιπη χρονιά;

Ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί το τι προβλέπουμε για τους επόμενους μήνες. Αρκετοί μιλάνε για οικονομική ύφεση και κρίση. Προσπαθώ να σκέφτομαι θετικά και ελπίζω μην χειροτερέψει η κατάσταση που βιώνουμε. Πιστεύω πως ο οποιοσδήποτε θα επιθυμούσε να επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα σε κάθε επαγγελματικό κλάδο. Συγκεκριμένα για τους καλλιτέχνες: ελπίζω ότι η πολιτεία θα δείξει τον απαραίτητο σεβασμό έτσι ώστε ο χώρος του πολιτισμού να προστατευθεί και να λειτουργήσει με καλύτερες συνθήκες.

Κλείνοντας ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους αναγνώστες μας;

Είναι σημαντικό να αγωνιζόμαστε για ότι νιώθουμε αληθινό και δίκαιο. Η κοινωνία διαμορφώνεται από τα πιστεύω μας και τις καθημερινές μας πράξεις.