Στάθης Νικολαΐδης: "Κάθε άνθρωπος σε αυτόν τον πλανήτη, όσο ανάγκη έχει από έρωτα και επικοινωνία, τόσο ανάγκη έχει και από νοσταλγία."

2022-03-10

Μετά από σχεδόν έναν χρόνο κυκλοφορίας του βιβλίου σας, έχει φτάσει στην τέταρτη έκδοση. Πού πιστεύετε ότι οφείλεται αυτή η επιτυχία;

Καταρχάς ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία! Η πρωτότυπη μορφή του βιβλίου και η συγγραφή του, που έγινε με πολύ αγάπη από εμένα, συντελούν σε αυτή την επιτυχία! Όπως έχω πει και σε προηγούμενές μου συνεντεύξεις, δώδεκα χρόνια επεξεργαζόμουν το υλικό αυτού του βιβλίου. Επίσης ένα ακόμα στοιχείο αυτής της επιτυχίας είναι η άψογη συνεργασία με τις Εκδόσεις ΔΕΡΕ και προσωπικά με τη Σοφία Δερέ. Ξέρετε πολύ καλά ότι το χειροκρότημα δεν έρχεται με ένα χέρι, αλλά με δύο. Έτσι μέσα από τη συλλογική μας δουλειά και την ενδιαφέρουσα γραμμή του εκδοτικού, να αποστέλλεται το βιβλίο με δωρεάν έξοδα αποστολής, φτάσαμε και φτάνουμε το βιβλίο όσο πιο μακριά μπορούμε! Βέβαια αν το προϊόν δεν ήταν εκτιμητέο, δεν θα αγκαλιάζονταν από το αναγνωστικό κοινό. Όπως λέμε και στο θέατρο η καλύτερη διαφήμιση είναι αυτή που γίνεται από στόμα σε στόμα.

Μέσα από την αθωότητα των παιδικών μου χρόνων, προσπαθώ να σκιαγραφήσω την ζωή στην Πόλη με τις καλές και με τις δύσκολές της μέρες. Πάντα οι γεύσεις της μητέρας μου συνοδεύουν κάθε ιδιαίτερη στιγμή εκείνων των ημερών. Συνταγές, γεύσεις και αρώματα που καλούν στο τέλος του βιβλίου τους αναγνώστες να το δοκιμάσουν και μόνοι τους να πραγματοποιήσουν ένα γευστικό, και νοητό ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη!

Ποια είναι τα μηνύματα και οι αντιδράσεις που λαμβάνετε από τους αναγνώστες;

Νοιώθω τη συγκίνηση των αναγνωστών, οι οποίοι κατανοούν τη μεγάλη αλήθεια του βιβλίου. Το κύριο στοιχείο που υπήρχε στο προηγούμενο βιβλίο μου, το συναντάμε σε αυτό και σίγουρα θα υπάρχει και στο επόμενο λογοτεχνικό μου έργο, το οποίο είναι σχεδόν έτοιμο. Γράφω όπως μιλάω, και την ώρα που γράφω, νομίζω ότι έχω τον κάθε αναγνώστη απέναντί μου και συζητάμε. Δεν θέλω αυτόν τον πύρινο λόγο των λογοτεχνών. Αυτό που έχω σαν στόχο είναι η επικοινωνία. Κατά την διάρκεια της συγγραφής ενός βιβλίου νομίζω ότι είμαι στο θέατρο και παρακολουθώ επί σκηνής την δράση. Αυτό το στοιχείο εκτίμησαν και αγάπησαν πολλοί αναγνώστες.

Την προηγούμενη Παρασκευή ξεκίνησε ένα νέο ραδιοφωνικό εγχείρημα με άρωμα Πόλης από εσάς. Μιλήστε μας για αυτή τη δράση.

Ο ευγενέστατος ιδιοκτήτης του "RADIO PARIS", Δημήτρης Καραμπάης, μετά την πραγματοποίηση δύο συνεντεύξεων, μου έκανε αυτή την πρόταση. Ο τίτλος της εκπομπής είναι ο ίδιος με τον τίτλο του βιβλίου μου, «Κωνσταντινούπολη, Θυμάμαι & Γεύομαι». Χορηγός της εκπομπής είναι οι Εκδόσεις ΔΕΡΕ, που με μεράκι και αγάπη έχουν αναλάβει όλη την προβολή και προώθηση. Κάθε Παρασκευή, ζωντανά στις 10.00'1 το βράδυ, αναλύω ένα θέμα από την ζωή στην Κωνσταντινούπολη μέσα από διηγήσεις και προσωπικές εμπειρίες. Στην πρώτη εκπομπή μίλησα για τα Ταταύλα και το περίφημο Μπακλαχοράνι, το γνωστό καρναβάλι της Πόλης. Στην εκπομπή αυτής της Παρασκευής, θα μιλήσουμε για το περίφημο τσάι της Κωνσταντινούπολης και την ιεροτελεστία του. Για την Πρωταπριλιά έχω ετοιμάσει μια εκπομπή για τους καλούς τρόπους των κυριών της Πόλης. Και στην τελευταία εκπομπή θα μιλήσω για το περίφημο πολίτικο τραπέζι, με τις γεύσεις και τους μεζέδες του. Κάθε εκπομπή όμως θα είναι και ένα ιδιαίτερο νοσταλγικό ταξίδι! Στις 17 Ιουνίου θα είναι η τελευταία εκπομπή και θα ξεκινήσει πάλι με το καλό από τον Σεπτέμβριο.

Πιστεύετε ότι έχουμε μια ανάγκη για νοσταλγία ή επαφή με το παρελθόν και τις ρίζες μας;

Κάθε άνθρωπος σε αυτόν τον πλανήτη, όσο ανάγκη έχει από έρωτα και επικοινωνία, τόσο ανάγκη έχει και από νοσταλγία. Διότι το να νοσταλγείς σημαίνει ότι κάτι σου λείπει. Ακόμα και οι πιο σκληροί άνθρωποι νοιώθουν κάποια στιγμή νοσταλγία, την οποία δεν θέλουν να την ομολογήσουν. Η νοσταλγία είναι η ύπαρξη μας στα προηγούμενα χρόνια. Νοσταλγείς και τα καλά και τα άσχημα. Τα μεν καλά σε καθοδηγούν, τα δε άσχημα σε διδάσκουν.

Η νοσταλγία και η ανάμνηση είναι η συγκίνηση της ψυχής μας, και η αλήθεια μας, που μας βοήθησαν να προχωρήσουμε και να εξελιχθούμε. Μπορεί να ακούγομαι γραφικός, αλλά αυτή είναι η μεγάλη αλήθεια!

Ποια ευχή σας θα θέλατε να πραγματοποιηθεί μέσα στο 2022;

Να χρησιμοποιούμε περισσότερο το μυαλό και την λογική μας. Θέλω να κυριαρχεί η υγεία και η επικοινωνία. Βλέπουμε πόσο άγριοι έχουν γίνει οι καιροί μας. Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο να μην επικοινωνούμε, να μην μιλάμε ο ένας με τον άλλον. Τι όμορφο και σπουδαίο πράγμα είναι η επικοινωνία, αναλογιστείτε! Αυτό που έχω πει και σε προηγούμενες συνεντεύξεις μου είναι ότι θέλω να συμπεριφέρομαι στους άλλους όπως θα ήθελα να μου συμπεριφέρονταν και εκείνοι. Οπότε, μια όμορφη επικοινωνία είναι η κύρια ευχή μου!

Κάποια μελλοντικά σχέδια που μπορούν να ανακοινωθούν;

Υπάρχει έτοιμο το τρίτο μου βιβλίο, που είναι πολύ αληθινό και πικάντικο. Με το καλό θα κυκλοφορήσει στον κόσμο τον μελλοντικά. Ετοιμάζω συγγραφικά και το τέταρτο λογοτεχνικό μου έργο.

Όσων αφορά τον τηλεοπτικό και θεατρικό κόσμο, συζητάω κάποιες προτάσεις αλλά μετά από 50 χρόνια πορείας έχω την δυνατότητα της επιλογής.

Κλείνοντας, ποια ευχή θέλετε να στείλετε στους αναγνώστες μας;

Εύχομαι, όσο ανάγκη έχετε το οξυγόνο και το φαγητό, τόσο ανάγκη να έχετε και το διάβασμα. Να θυμάστε ότι η ανάγνωση ενός καλού βιβλίου, είναι το καλύτερο πνευματικό μονοπάτι από κάθε άλλη ασχολία. Η επικοινωνία του μυαλού είναι το καλύτερο δώρο που μπορούμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας!