Σταύρος Κανελλίδης: "Ηθοποιός είναι κάποιος που πρέπει να είναι σίγουρα πάνω από μία φορά άνθρωπος!"

2021-06-08

Ο μεγάλος Δημήτρης Χορν είχε πει «Ηθοποιός σημαίνει φώς!», για εσάς ποια είναι η έννοια του ηθοποιού;

Το είχε τραγουδήσει σε ένα υπέροχο τραγούδι σε στίχους και μουσική του Μάνου Χατζιδάκι. Σίγουρα έχει να κάνει με το φως και όχι με το σκοτάδι! Για μένα ηθοποιός είναι κάποιος που μπορεί να διαφυλάττει για πάντα το παιδί μέσα του .Δε μπορεί να είναι άρρωστος ψυχικά. Ασχολείται με το συναίσθημα και γι' αυτό χρειάζεται να εμβαθύνει και να έχει ευαισθησίες . Για μένα τελικά ηθοποιός είναι κάποιος που πρέπει να είναι σίγουρα πάνω από μία φορά άνθρωπος!

Πού σας βρίσκουμε αυτό τον καιρό;

Αυτό το καιρό ασχολούμαι με τη σκηνοθεσία και τη συγγραφή. Σκηνοθέτησα ένα ντοκιμαντέρ για τη σειρά ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ2 "Ες Αύριον τα σπουδαία " ο τίτλος είναι Entoama και έχει να κάνει με την ομώνυμη πλατφόρμα στην οποία καλλιτέχνες χειροποίητων δημιουργιών εκθέτουν τα προϊόντα τους και το 10% πηγαίνει σε φιλανθρωπικούς σκοπούς που έχουν να κάνουν με την ενδυνάμωση των γυναικών. Είναι μια προσπάθεια που κάνουν εννέα νέα κορίτσια και που με συγκίνησε ιδιαίτερα. Είναι μια πολύ όμορφη προσπάθεια. Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί αυτή τη Πέμπτη 10/06/2021 στις 20:30 στην ΕΡΤ2.

Οι μέρες που ζούμε είναι δύσκολες, πώς όμως πιστεύετε ότι μπορεί η Τέχνη να τις κάνει καλύτερες;

Η τέχνη μπορεί να κάνει ολόκληρη τη ζωή μας καλύτερη. Αυτή είναι η αποστολή της. Εξαρτάται όμως πάντα από τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά . Η τέχνη δε καταναλώνεται από το κοινό δεν είναι μόδα, αλλά ανακαλύπτεται από τον άνθρωπο και έτσι επιβάλλεται! Αυτό δε σημαίνει πως είναι για λίγους, το αντίθετο μάλιστα, είναι για όλους. Αφού λοιπόν ο κάθε άνθρωπος ψάχνει και ανακαλύπτει τη τέχνη, αποκαλύπτεται σε αυτόν η ίδια η σημασία της ζωής.

Γιατί πιστεύετε ότι όλο και περισσότερος κόσμος επιλέγει τον χώρο της υποκριτικής;

Δε πιστεύω ότι συμβαίνει αυτό. Πριν μια δεκαετία πολύ περισσότερα άτομα επέλεγαν το χώρο μας. Η κρίση έφερε μια ισορροπία σε αυτό. Πιστεύω ότι οι άνθρωποι που έκλειναν προς το χώρο μας από μια ναρκισσιστική διάθεση έχουν απορροφηθεί στο instagram και γενικότερα στο διαδίκτυο. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων που τώρα πια ασχολούνται με την υποκριτική πιστεύω είναι αυτοί που το κάνουν από προσωπική τους ανάγκη. Φυσικά αναφέρομαι σε εκείνους που σπουδάζουν υποκριτικά και όχι σε ανθρώπους από άλλους χώρους που τους γίνεται μια πρόταση να παίξουν σε μια παράσταση, μια σειρά ή μια ταινία.

Όταν σβήσουν τα φώτα και κοπάσουν τα χειροκροτήματα ποια συναισθήματα μένουν στα άτομα που εργάστηκαν για την παράσταση;

Έχω ευτυχήσει τα τελευταία ειδικά χρόνια να παίζω και να συνεργάζομαι με συναδέλφους που εκτιμώ. Μετά τη παράσταση υπάρχει μια όμορφη αίσθηση της ομάδας-οικογένειας που με πολύ αγάπη γνώρισε το παιδί της (την παράσταση δηλαδή) σε νέους φίλους (στο κοινό που τη παρακολούθησε). Υπάρχει όμως και κάτι άλλο λίγο στενάχωρο που αιωρείται γιατί το θέατρο όπως και να το κάνουμε είναι θνησιγενές.

Έχετε να μας διηγηθείτε μια περίεργη κατάσταση που ζήσατε πάνω στη σκηνή;

Είναι πολλές, αλλά μιας και το site σας ονομάζεται duende art θα πω πως η πιο περίεργες και συνάμα όμορφες στιγμές είναι όταν στη σκηνή λειτουργεί ακριβός αυτό . Η εσωτερική αυτή φλόγα από μας τους ηθοποιούς και μεταφέρεται στο κοινό. Είναι ίσως ο λόγος που κάνουμε θέατροπεριμένοντας κάθε φορά πότε θα συμβεί αυτό ξανά. Να φλέγεσαι δηλαδή πάνω στη σκηνή από πάθος. Είναι μια στιγμή θειική αυτή.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Μετά το επιτυχημένο ανέβασμα του έργου "Πλάι στο Νιαγάρα" που έγραψα σκηνοθέτησα και παίχτηκε για δύο σεζόν είμαστε στη φάση όπου η παράσταση αυτή κινηματογραφήθηκε προκειμένου να ανέβει ondemand σε κάποια πλατφόρμα. Αυτό το καιρό γράφω το επόμενο θεατρικό μου έργο, το οποίο πιθανότατα να ανέβει πριν τα Χριστούγεννα. Έχω ξεκινήσει συζητήσεις για να παίξω και σε κάποιο άλλο θεατρικό έργο από το χειμώνα. Αυτή τη στιγμή όμως δεν υπάρχει καθόλου ξεκάθαρη εικόνα για τα θεατρικά δρώμενα χειμώνα, και οι παραγωγοί είναι ακόμα μουδιασμένοι.

Κλείνοντας ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους αναγνώστες μας;

Να ζουν ομορφιές στιγμές . Να επιλέγουν! Να υπάρχουν με πάθος, να αναζητούν τη τέχνη και να τη στηρίζουν.