Στεφανία Χατζόγλου: "Τον φετινό Χρυσό Σεπτέμβρη όλοι μπορούμε να βοηθήσουμε."

2023-09-14

Γνωρίστε μας με λίγα λόγια την δράση σας «Προκατειλημμένος; Όχι! Ενήμερος; Ναι!»

Το Make-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος) εκπληρώνει ευχές παιδιών 3-18 ετών με σοβαρές ασθένειες, με σκοπό να δώσει σε αυτά τα παιδιά τη σωματική και συναισθηματική δύναμη που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν την ασθένεια.

Το 80% των παιδιών ευχής που φτάνουν στα γραφεία μας νοσεί ή έχει νοσήσει από καρκίνο. O Χρυσός Σεπτέμβρης, Μήνας Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο Παιδικής και Εφηβικής Ηλικίας, έρχεται κάθε χρόνο να μας υπενθυμίσει ότι ο καρκίνος στα παιδιά υπάρχει και μπορεί ανά πάσα στιγμή να «χτυπήσει» οποιαδήποτε πόρτα. Έτσι, κάθε Χρυσό Σεπτέμβρη, ο οργανισμός μας πραγματοποιεί μία ενημερωτική καμπάνια.

Παρότι πρόκειται για ένα σπάνιο νόσημα, το άκουσμά του είναι τρομακτικό. Με τη διαιώνιση της άγνοιας, οι ασθενείς συνεχίζουν να περιθωριοποιούνται και να στιγματίζονται. Έρευνες πλέον δείχνουν ότι η διάγνωση και η θεραπεία ενός καρκίνου σε παιδική και εφηβική ηλικία μπορεί να έχει και απώτερες συνέπειες στο σώμα, την ψυχή και την κοινωνική ένταξη των αποθεραπευμένων παιδιών. Και αυτό καθιστά το έργο του Make-A-Wish αναγκαίο, καθώς συμβάλλει καθοριστικά στην ψυχική θεραπεία και την επανένταξη στην καθημερινότητα. Σε αυτό επικεντρώνεται η φετινή μας καμπάνια.

Ο κόσμος είναι ενημερωμένος ή προκατειλημμένος πάνω στο συγκεκριμένο θέμα;

Κατά τις παλαιότερες γενιές, μόλις ακουγόταν η λέξη «καρκίνος», απευθείας συνοδευόταν από εκφράσεις όπως «μακριά από εμάς», «χτύπα ξύλο», «να μην μας τύχει» και άλλες αντίστοιχες που όντως μαρτυρούσαν την προκατάληψη του κόσμου επί του θέματος.

Σήμερα, πιθανότατα δεν θα συναντήσει κανείς τις ίδιες, υπερβολικές αντιδράσεις. Αλλά ας είμαστε ειλικρινείς. Ακούγοντας τη λέξη «καρκίνος» από κάποιο κοντινό ή συγγενικό μας πρόσωπο, ο πρώτος συνειρμός που αυτόματα θα κάνουμε θα είναι «κακός». Το μυαλό μας ίσως φτάσει και μέχρι τον θάνατο του ασθενή.

Η προσπάθειά μας, λοιπόν, επικεντρώνεται στη διάδοση του ότι, εάν έχει προηγηθεί η σωστή ενημέρωση, η ασθένεια παύει να ακούγεται τόσο τρομακτική. Άλλωστε, ο καλύτερος τρόπος να βοηθήσουμε το παιδί που νοσεί και που η ψυχολογία του παίζει ζωτικό ρόλο στη θεραπεία είναι να μην το πανικοβάλουμε αλλά και να μην πανικοβαλλόμαστε κι εμείς οι ίδιοι.

Πώς μπορούμε να στηρίξουμε την αξιόλογη αυτή ενέργειά σας;

Μπορείτε να επισκεφθείτε το www.makeawish.gr και να ενημερωθείτε τόσο για τον Χρυσό Σεπτέμβρη και τον καρκίνο στα παιδιά όσο και για όλους τους τρόπους που μπορείτε κι εσείς να συμβάλλετε στο έργο του οργανισμού μας.

Οι τρόποι είναι πολλοί και ο καθένας θα επιλέξει εκείνον που του ταιριάζει: από μία κοινοποίηση των ενημερωτικών μας videoστα socialmediaέως και μία δωρεά, τον φετινό Χρυσό Σεπτέμβρη όλοι μπορούμε να βοηθήσουμε.

Μελλοντικά σχέδια, δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης;

Είμαστε απόλυτα αφιερωμένοι στο όραμά μας: να φτάσουμε σε ΚΑΘΕ παιδί που νοσεί και έχει ανάγκη από την εκπλήρωση της ευχής του. Σε αυτό στηρίζονται και οι δράσεις μας.

Σκοπεύουμε, λοιπόν, να πραγματοποιήσουμε σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας ενημερωτικές εκδηλώσεις «Κατ'ευχήν», όπως τις ονομάζουμε, με στόχο αφενός την προσέλκυση οικογενειών ευχής που δεν γνωρίζουν τον οργανισμό και δεν έχουν κάνει ακόμη την ευχή τους και αφετέρου να συστήσουμε στο εκάστοτε κοινό το έργο μας αλλά και όλους τους τρόπους που μπορεί κανείς να συμβάλλει.

Όποιος ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα, μπορεί να επισκέπτεται τακτικά το siteμας, να μας ακολουθήσει στα socialmedia ή ακόμη και να εγγραφεί στο Newsletterμας, για να μαθαίνει όλα τα νέα για τις ευχές των παιδιών μας αλλά και των μελλοντικών δράσεων και εκδηλώσεών μας.

Κλείνοντας, ποια ευχή θέλετε να στείλετε στους αναγνώστες μας;

Όπως είχε πει και ο Ανδρέας, το πρώτο παιδί ευχής στην Ελλάδα: «Αν ένα απίστευτο όνειρό σου έγινε πραγματικότητα, τότε και το όνειρό σου να ξαναγίνεις καλά, έρχεται πιο κοντά!».

Να έχετε τη δύναμη να πιστέψετε στα όνειρά σας τόσο που θα σας κάνουν ασταμάτητους, όπως τον Ανδρέα. Είδε το όνειρό του να γίνεται πραγματικότητα, νίκησε την ασθένεια και έγινε καλά!

Λίγα λόγια για το Make-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος)

Το Make-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος) εκπληρώνει ευχές παιδιών 3- 18 ετών που νοσούν από σοβαρές ασθένειες. Η εκπλήρωση μιας ευχής δεν είναι απλά μια ευχή, είναι πολλά παραπάνω. Είναι το κίνητρο να συνεχίσει να αγωνίζεται κάθε παιδί που νοσεί. Μια ευχή αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του ταξιδιού για τη θεραπεία, γι' αυτό και ο οργανισμός δεσμεύεται να εκπληρώνει την ευχή κάθε παιδιού που πληροί τα κριτήρια. Έρευνες καταδεικνύουν ότι τα παιδιά στα οποία έχει εκπληρωθεί η ευχή τους, μπορούν να ανακτήσουν τη σωματική και συναισθηματική δύναμη που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν μια πολύ σοβαρή ασθένεια. Το Make-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος) λειτουργεί από το 1996 στη χώρα μας και είναι μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Make-A-Wish. Από το 1996 που ιδρύθηκε έχει εκπληρώσει περισσότερες από 3.293 ευχές, 195 εκ των οποίων πραγματοποιήθηκαν μέσα στο 2023. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο μας επισκεφθείτε το www.makeawish.gr

Χρυσός Σεπτέμβρης – Μήνας Ενημέρωσης & Ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο Παιδικής και Εφηβικής Ηλικίας

Προκατειλημμένος; Όχι!

Ενήμερος; Ναι!

Ακούγοντας τη λέξη «καρκίνος» το μυαλό μας αυτόματα κάνει συνειρμούς όπως «επάρατη νόσος», «ανίατη ασθένεια», «το κακό» και κάποιες ακόμα, και οι οποίες συνοδεύονται, κυρίως από τις παλαιότερες γενιές, από εκφράσεις όπως «μακριά από εμάς», «να μην μας τύχει» και άλλες αντίστοιχες.
Είναι οι εκφράσεις που η άγνοια παλαιότερων εποχών, έκαναν το άκουσμα της λέξης καρκίνος τρομακτικό, «αγιάτρευτο» και δημιούργησε μύθους γύρω από την ασθένεια που δεν επιτρέπουν ακόμα και σήμερα απομυθοποίησή της. Παράλληλα, με την διαιώνιση της άγνοιας σχετικά με τις θεραπείες και την ίαση του καρκίνου, οι ασθενείς συνεχίζουν να περιθωριοποιούνται και να στιγματίζονται. Αντίστοιχες καταστάσεις και αντιδράσεις υπήρχαν και παλαιότερα για άλλα νοσήματα που σήμερα θεραπεύονται, όπως η φυματίωση. Τέτοιες αντιδράσεις επηρεάζουν την πολύτιμη ψυχολογία των ασθενών και δεν βοηθούν τη ορθή θεραπεία τους. Επίσης, δυσκολεύουν και τους αδελφούς, φίλους και συμμαθητές τους για μία ρεαλιστική αντιμετώπιση και ορθή επανένταξη αργότερα.
Ο καρκίνος στα παιδιά είναι σπάνιο νόσημα αλλά τρομακτικό στο άκουσμά του. Κάποιοι αιτιολογούν τον τρόμο αυτό επικαλούμενοι την έλλειψη ενημέρωσης.

Ας δούμε κάποιες αλήθειες:
1. Ο καρκίνος της παιδικής και εφηβικής ηλικίας είναι ένα σπάνιο νόσημα
2. Τα συμπτώματα της ασθένειας είναι μη ειδικά αρχικά
3. Έγκαιρη διερεύνηση συμπτωμάτων που διαρκούν είναι απαραίτητη
4. Στην Ελλάδα υπάρχουν ειδικά Κέντρα με εξειδικευμένους Ιατρούς
5. Εφαρμόζονται διεθνείς και πρωτοποριακές θεραπείες
6. Τα ποσοστά ίασης είναι υψηλά στις περισσότερες περιπτώσεις

Στην περίπτωση των παιδιών, τα παιδιά ηλικίας > 11 είναι εκείνα που κλονίζονται περισσότερο από την περιθωριοποίηση, αλλά και από την έλλειψη ενημέρωσης. Ακόμα και μία απλή αναζήτηση στο internet μπορεί να εμφανίσει πολλές λανθασμένες πληροφορίες και αντιφατικά δεδομένα. Ενημέρωση από τους επαγγελματίες υγείας για το κάθε παιδί ξεχωριστά είναι απαραίτητη και χρήσιμη. Έρευνες δείχνουν ότι η διάγνωση και η θεραπεία ενός καρκίνου σε παιδική και εφηβική ηλικία μπορεί να έχει και απώτερες συνέπειες στο σώμα, την ψυχή και την κοινωνική ένταξη των αποθεραπευμένων ατόμων.

Και αυτό είναι που κάνει το έργο μας για αυτά τα παιδιά αναγκαίο.

Ας μάς επιτραπεί η έκφραση «Δεν είναι ανάγκη να μπορείς να γιατρεύεις, για να έχεις τη δύναμη να θεραπεύεις». Και αναφερόμαστε στην ψυχική θεραπεία, στη συμβολή του έργου μας στην επούλωση του τραύματος της ασθένειας. Για κάποια παιδιά και οικογένειες, το ταξίδι της ευχής είναι η επανέναρξη της ζωής, μία προσωρινή ανάπαυλα από τις θεραπείες, ένα παράθυρο, η ελπίδα και ο φάρος μέσα στο σκοτάδι τους. Για όλες ανεξαιρέτως τις οικογένειες είναι ΠΑΝΤΑ η ομορφότερη εμπειρία και αυτή που έδωσε στα παιδιά τη ΔΥΝΑΜΗ να συνεχίσουν τον σκληρό αγώνα τους. Είτε για τη συνέχεια των θεραπειών, είτε για την επαναφορά στην καθημερινότητα. Άλλωστε τα πρόσφατα στοιχεία της έρευνας που διεξήχθη στην Ελλάδα, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο ξεχωριστά, συμφωνούν ότι 7 στα 10 παιδιά δήλωσαν ότι βελτιώθηκε η σωματική τους ευεξία, ενώ 7 στους 10 επιστήμονες υγείας πιστεύουν ότι υπήρξε βελτίωση στα ιατρικά αποτελέσματα.

Το άρθρο είχε συνταχθεί με την πολύτιμη βοήθεια του επιστημονικού συμβούλου του οργανισμού και Αντιπροέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου, Βασιλείου Παπαδάκη, MD, PhD, Παιδιάτρου-Αιματολόγου

(Αναδημοσίευση από το www.makeawish.gr)