Στεφανία Καραγιάννη: "Ας είναι όλη αυτή η δύσκολη συνθήκη ένα μάθημα για το πώς να βελτιώσουμε το θέατρο στην Ελλάδα."

2021-08-23

Ο μεγάλος Δημήτρης Χορν είχε πει «Ηθοποιός σημαίνει φώς!», για εσάς ποια είναι η έννοια του ηθοποιού;

Ηθοποιός ναι σημαίνει φώς και για εμένα, καθώς η δουλειά του ηθοποιού είναι να καταδεικνύει, να φωτίζει αν θέλετε, τα κακώς κείμενα της εποχής του, της κοινωνίας και της ανθρώπινης ύπαρξης γενικότερα. Από την άλλη μεριά ο ηθοποιός "φωτίζει" και τις αρετές και γι αυτό το θέατρο αποτέλεσε και αποτελεί ακόμη κατά τη γνώμη μου, πολύ σημαντικό κομμάτι στην εξέλιξη της ανθρωπότητας.

Πού σας βρίσκουμε αυτό τον καιρό;

Αυτόν τον καιρό παίζω στην παράσταση "Ταρτούφος ή Πίστευε και μη, ερεύνα" σε κείμενο και σκηνοθεσία του Θοδωρή Τούμπανου, στο θέατρο Χυτήριο κάθε Τετάρτη στις 22.30.

Πείτε μας λίγα λόγια για το έργο.

Το έργο είναι βασισμένο στο κλασικό έργο του Μολιέρου "ο Ταρτουφος", ωστόσο διαδραματίζεται στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία. Είναι μια λαϊκή κωμωδία που θίγει διάφορα ζητήματα, όπως η υποκρισία, η ελευθερία, η θρησκοληψία ακόμα και η σεξουαλική παρενόχληση, καθώς και η ανάγκη του ανθρώπου να εξουσιάζει και να εξουσιάζεται. Όλα αυτά βέβαια μέσα από τη σκοπιά της κωμωδίας. Ο θεατής μπορεί να αναγνωρίσει στους χαρακτήρες πρόσωπα του δικού του περίγυρου και να προβληματιστεί, αλλά μπορεί κι απλώς να γελάσει και να περάσει ευχάριστα για όσο διαρκεί η παράσταση.

Ποια κοινά στοιχεία και ποιες διαφορές έχετε με την ηρωίδα σας;

Ο ρόλος που ενσαρκώνω είναι η Θεοδούλη, μια μοναχή, ακόλουθος του Ταρτούφου. Δεν θεωρώ ότι έχω πολλά κοινά με αυτόν τον χαρακτήρα κι αυτό είναι που μου αρέσει. Ίσως δύο κοινά που θα μπορούσα να σκεφτώ είναι η ηττοπάθεια και η πίστη ότι οι άνθρωποι είναι κατά βάθος καλοί. Οι διαφορές είναι περισσότερες. Η Θεοδούλη πιστεύει βαθιά στον θεό, είναι πλήρως εξαρτημένη από τον Ταρτούφο, είναι εύπιστη, άβουλη και αφελής, κάτι που θεωρώ πως δεν είμαι, και γίνεται υποχείριο του χωρίς να το αντιλαμβάνεται γιατί, όπως ανέφερα και προηγουμένως, πιστεύει ότι οι άνθρωποι είναι καλοί.

Υπάρχει κάτι που σας φοβίζει ή σας προκαλεί ανασφάλεια πάνωστην σκηνή;

Δεν με φοβίζει κάτι πάνω στη σκηνή, ούτε νιώθω κάποια ανασφάλεια γιατί εμπιστεύομαι τον σκηνοθέτη μας και τους συναδέλφους μου και ξέρω πως οτιδήποτε συμβεί θα το αντιμετωπίσουμε χωρίς πρόβλημα. Όσον αφορά στη δική μου παρουσία στη σκηνή σε κάθε παράσταση δίνω τα μέγιστα σύμφωνα με τις οδηγίες του σκηνοθέτη και θεωρώ πως δεν υπάρχει κάτι που θα έπρεπε να φοβάμαι.

Η πανδημία έπληξε ολέθρια τον χώρο σας, πώς βλέπεται το μέλλον του θεάτρου;

Πιστεύω πως το θέατρο στην Ελλάδα θα επιβιώσει και θα εξελιχθεί, παρ' όλες τις δυσκολίες. Θέλω να πιστεύω πως παρά τα εμπόδια που η ίδια η πολιτεία βάζει στο θέατρο και τον πολιτισμό, και μέσα στην δύσκολη για όλους μας κατάσταση της πανδημίας, το κοινό αλλά και οι ίδιοι οι άνθρωποι του χώρου θα το στηρίξουν και θα βοηθήσουν να γίνεται όλο και καλύτερο. Ας είναι όλη αυτή η δύσκολη συνθήκη, πέρα από ένα δυνατό χαστούκι κι ένα μάθημα για το πώς να βελτιώσουμε το θέατρο στην Ελλάδα.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Είχα πάρα πολλά σχέδια για το μέλλον, αλλά μετά την πανδημία νομίζω πως θέλω να βάζω βραχυπρόθεσμους στόχους για να μπορώ και να τους πετυχαίνω. Οπότε προς το παρόν είμαι επικεντρωμένη στον "Ταρτούφο" και μετά ό,τι έρθει είναι καλοδεχούμενο.

Κλείνοντας ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους αναγνώστες μας;

Το μήνυμα που θα ήθελα να στείλω στους αναγνώστες είναι να στηρίξουν όσο θέλουν και μπορούν το θέατρο και τις τέχνες. Άλλωστε όπως είδαμε στη διάρκεια της καραντίνας, όλοι αναζητήσαμε παρηγοριά από την τέχνη.