…στην υγειά μας!, της Σίσσυς Σιγιουλτζή-Ρουκά

2022-02-14

Το βιβλίο είναι ο φίλος μας. Κι όταν όλα γύρω σε πνίγουν και θες να δραπετεύσεις, έρχεται ο φίλος σου, το βιβλίο, κάθεται στα χέρια σου να σου τα χαϊδεύει. Το χάδι ανεβαίνει στο μυαλό και στην καρδιά, τα ηρεμούν και τους φορτίζουν την μπαταρία. Όταν, μάλιστα είναι καλοκαίρι, πιο πολύ αναζητάς τη χαλάρωση... Το βιβλίο σου κάνει το χατίρι: μεταμορφώνεται σε ανθολόγιο από χρονογραφήματα, όπως αυτά της Σίσσυς Σιγιουλτζή Ρουκά, που αντί γλαύκα κομίζει χαρά με δροσιά κι ανάλαφρους στοχασμούς, κάποτε μικρή επανάσταση, μα συχνά έξυπνο χιούμορ που «ξεπλένει π τ σκόνη, π τ γλίνα πράγματα κανθρώπους» όπως έγραφε ο φιλόσοφος Κωνσταντίνος Τσάτσος.

Δεν είναι χρονογραφήματα που σας πάνε στο χτες, όταν διέπρεπαν αυτά του Σπύρου Μελά, του Παύλου Παλαιολόγου, του Δημήτρη Ψαθά, του Αλέκου Σακελλάριου και άλλων. Τα επιδέξια και ευχάριστα χρονογραφήματα της Σίσσυς σάς ταξιδεύουν στο παρόν, κάποτε στο μέλλον, με ρυθμό και λογοτεχνική πλοκή, σε επεισόδια επίκαιρα, καθημερινά, της διπλανής πόρτας, μα και της νέας τάσης, τηςαλλαγής σε συνήθειες. Χαλαρώστε στην αμμουδιά ή μπροστά στο τζάκι, με αυτιά κλειστά... και τότε τα μάτια θα βρουν στις γραμμές του κειμένου τη λάμψη και το χρώμα που ζητούν.

Από το παρελθόν κρατήστε τη συμβουλή του Βασιλέα Μένανδρου:«Αυτός που σε κάνει να γελάς, είναι αυτός που σε βοηθάει να ζεις».

Δρ Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης
Πρόεδρος Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου
Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου


Ένα λογοτεχνικό έργο-ταξίδι σε χρώματα, αρώματα, μέρη και συναισθήματα. Μέσα από τις 42 ιστορίες του αγγίζουμε το παρελθόν, ρίχνουμε μια κλεφτή ματιά στο μέλλον και γνωρίζουμε καλύτερα το παρόν! Ο Έρωτας πρωταγωνιστής, θύτης και θύμα κάθε ιστορίας. Άλλοτε φλερτάρει με την ελπίδα, συναγωνίζεται το όνειρο, αγκαλιάζει την αισιοδοξία, μπλέκεται με το χαμόγελο και πληγώνεται από το δάκρυ. Με λίγα λόγια αποκαλύπτεται σε όλο του το μεγαλείο, με τις όμορφες και άσχημες στιγμές του!

Οι ήρωες θα μπορούσαν να είναι οι άνθρωποι της διπλανής μας πόρτας, χωρίς υπερβολές αλλά με την αλήθεια που σε γοητεύει περισσότερο. Η περιγραφή των εικόνων σου δημιουργεί εικόνες, εξάπτει την φαντασία, χωρίς την λεπτομερείς καταγραφή που κουράζει τον αναγνώστη. Η γραφή σύγχρονη και η ανάγνωση του βιβλίου ευχάριστη.

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου λέμε «στην υγειά μας» στην ζωή και κλείνουμε το μάτι στον έρωτα!


Αποσπάσματα του βιβλίου

Για πότε άρχισε ο βασανισμός του ενός για τον άλλο. Του ενός από τον άλλο, κανείς δεν κατάλαβε... ο έρωτας φούσκωσε και από την παραλία, ωρίμασε στην εκκλησία... Βίον ανθόσπαρτον εις σαρκα μίαν!


...στην υγειά μας!

Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά

Εκδόσεις: Αρχύτας 2021