Τατιάνα Οικονόμου: "Η «ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ» είναι μια προειδοποίηση, σε αυτή τη διαδικασία που βιώνουμε, να μη χάσουμε το δρόμο μας."

2021-12-29

Πότε και γιατί αποφάσισες να ασχοληθείς με τον χώρο του θεάτρου; Υπήρξε κάποιο πρόσωπο που έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε αυτή σου την απόφασης;

Στο χώρο του θεάτρου μπήκα προ δεκαετίας, τελείως τυχαία. Μια φίλη, δημιουργός και παραγωγός ανέβαζε κάποια φιλανθρωπική παράσταση (musical) και μου προτάθηκε η συμμετοχή, λόγω της ενασχόλησης μου με το ξενόγλωσσο τραγούδι. Δέχθηκα και η μια παράσταση έφερε την άλλη, η μια θεατρική ομάδα την επόμενη και ερχόμαστε στο σήμερα με τη συμμετοχή μου στα "Μαλλιά Κουβάρια", μια ομάδα ηθοποιών και μουσικών, μα πάνω από όλα, φίλων.

Σε βρίσκουμε στο θεατρικό έργο «Μετάλλαξη». Μιλήστε μας για το έργο και γνωρίστε μας την ηρωίδα σας.

Κατ' αρχάς, όλοι μας στη "ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ" παίζουμε περισσότερους από έναν ρόλους. Θα αναφερθώ στο μεγαλύτερο ρόλο που υποδύομαι και στην πραγματικότητα, σε αυτόν με τον οποίο οι θεατές μπορούν να ταυτιστούν ή σε αυτόν να αναγνωρίσουν κομμάτια του εαυτού τους ή γνωστών τους. Πρόκειται για τη Γιούλη! Χαρακτήρας δυναμικός, νευρικός, από αυτούς που η ζωή θεωρούν ότι τους χρωστάει, προφανώς με απωθημένα, έχει μεταφέρει τα θέλω της για αναγνώριση στα παιδιά της και η μόνη της διέξοδος έίναι το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ξεσπά εκεί, καθώς μπορεί με το πάτημα ενός κουμπιού να αποδεχθεί ή να απορρίψει εύκολα ανθρώπους και συμπεριφορές.

Ποιο πιστεύεται ότι είναι το κύριο μήνυμα του έργου;

Εννοείται ότι ο καθένας λαμβάνει το μήνυμα που του ταιριάζει, αυτή είναι άλλωστε και η μαγεία του θεάματος. Προσωπικά, το μήνυμα που λαμβάνω από το έργο είναι πως ως άνθρωποι, υιοθετώντας τους γρήγορους, απαιτητικούς, εξαντλητικούς ρυθμούς ζωής της επερχόμενης παγκοσμιοποίησης, ξεχνάμε να εμβαθύνουμε στα πράγματα, ζούμε εικονικά, χωρίς να γεμίζουμε τις ψυχές μας και κάθε λεπτή απόχρωση της ζωής και των συναισθημάτων της γίνεται βορά της όλο και αυξανόμενης σε έντασης απαίτησης για έξαψη. Κενές ζωές που αναζητούν το κουτσομπολιό αντί τη γνώση και τον ίλιγγο για να νιώσουν. Είναι μια προειδοποίηση, σε αυτή τη διαδικασία που βιώνουμε, να μη χάσουμε το δρόμο μας.

Σε τι βαθμό και γιατί έχει μεταλλαχθεί ο άνθρωπος; Υπάρχει κατά την άποψή σου σωτηρία και αν ναι ποια είναι αυτή;

Θεωρώ πως έχουμε "μεταλλαχθεί" σε πολύ μεγάλο βαθμό. Η ροή της ζωής έχει αυτή την ιδιότητα. Παλιότερα η "μετάλλαξη" διενεργούνταν με τρομερά αργούς ρυθμούς, για αυτό και μιλούσαμε για εξέλιξη. Πλέον, με την τεχνολογική επανάσταση που βιώνουμε, "μεταλλασσόμαστε" ραγδαία και εάν δεν το κάνουμε, δε θα επιβιώσουμε. Για παράδειγμα πριν από 10 χρόνια κανείς δε φανταζόταν ότι εάν ο παππούς και η γιαγιά δεν έχουν διαδίκτυο δε θα μπορούν να απολαμβάνουν κρατικές υπηρεσίες. Πιστεύαμε ότι κάτι τέτοιο θα γινόταν μετά από 50 χρόνια. Κι όμως...

Γνώμη μου είναι πως η μετάλλαξη είναι αναπόφευκτη. Όμως δεν είναι απαραίτητο αυτή να μας αποστερήσει την ανθρωπιά, την ενσυναίσθηση. Στο χέρι μας είναι να οριοθετήσουμε τις αλλαγές και να παραμείνουμε σεμνοί και δοτικοί, να επιβάλλουμε σε αυτές να λειτουργούν για εμάς και όχι εμείς γι' αυτές.

Οι καιροί είναι δύσκολοι, πιστεύεις ότι ο κόσμος στηρίζει το θέατρο και το επιλέγει για τρόπο διασκέδασης;

Ναι! Πιστεύω, πως όπως σε όλους τους χαλεπούς καιρούς πίεσης και ζυμώσεων, έτσι και τώρα, ο κόσμος στηρίζει το θέατρο και το επιλέγει! Όχι ως τρόπο διασκέδασης, αλλά ως χώρο και μέσο πνευματικής διέγερσης, ως φορτιστή ψυχών. Μπορεί να γελάσει, μπορεί να ξεκαρδιστεί, αλλά πάντα θα σκεφτεί. Κι εκεί είναι το μυστικό.

Αν μπορούσε να πραγματοποιηθεί μία ευχή σου, ποια θα ήταν αυτή;

Εάν ήταν μια ευχή που θα έπρεπε να αφορά αποκλειστικά το άτομό μου, θα ήθελα να μπορώ να ταξιδεύω στο χρόνο, να ζω την ιστορία εν τη γενέσει! Εάν θα μπορούσε να αφορά το οτιδήποτε και οποιονδήποτε, θα ευχόμουν να ζήσουν τα παιδιά μου μια μακρά, γεμάτη ζωή με θετικό απολογισμό.

Μελλοντικά σχέδια;

Πολύ θα ήθελα να συνεχίσει να μου δίνεται η ευκαιρία να ασχολούμαι με πράγματα που με γεμίζουν και με εξελίσσουν.

Κλείνοντας, ποια ευχή θα στείλεις στους αναγνώστες μας;

Ηρεμία στο μυαλό, υγεία στο κορμί, ευκολία στη ζωή, ελαφράδα στην ψυχή!!!