Τελευταία φορά

2019-02-19

«Τελευταία φορά»

της Γεωργίας Βεληβασάκη

σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αθυρίδη

22, 23, 24 Φεβρουαρίου και 1, 2, 3, Μαρτίου 2019

Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς ''Μελίνα Μερκούρη''

στις 21.30


"Πόσος χρόνος μας μένει; Αντέχεις;

Όλο και λιγότερο να με θυμάσαι. Κι εγώ να φοβάμαι.

Αυτό το δωμάτιο. Εσένα. Την τελευταία φορά μαζί..."


Το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η ΑΜΚ Εταιρία Πολιτισμού EPOPSIS και η 2ART παρουσιάζουν το βραβευμένο θεατρικό έργο «Τελευταία Φορά» της Γεωργίας Βεληβασάκη, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρίας Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών και με την υποστήριξη του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αθυρίδη.

Η παράσταση ανεβαίνει την Παρασκευή 22, το Σάββατο 23, την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου, καθώς και την Παρασκευή 1, το Σάββατο 2, την Κυριακή 3 Μαρτίου 2019 στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη». Πρόκειται για ένα δυνατό έργο με θέμα τη νόσο Alzheimer, βραβευμένο το 2017 από την Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος. Παρουσιάστηκε, στην πρώτη του εκδοχή, σε παραγωγή του Ιδρύματος ''Μιχάλης Κακογιάννης'', τον Φεβρουάριο του 2018, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές και καταφέρνοντας να συγκινήσει τους θεατές.

Στο έργο παρακολουθούμε ένα ζευγάρι, Αυτόν και Αυτήν, καθώς βουλιάζουν σ' έναν κόσμο λησμοσύνης, χάνοντας σιγά-σιγά την επαφή τους με την πραγματικότητα. Αυτός, επιστήμων-βροχοποιός, μετατρέπεται σ' έναν άνθρωπο χωρίς μνήμη και χωρίς ταυτότητα και δίπλα του Αυτή, τον φροντίζει και τον ακολουθεί στην καταβύθισή του. Ο Γιος, που δεν μπορεί να αποδεχθεί αυτό που συμβαίνει, ο Γιατρός, ο Προϊστάμενος, που αναζητά ένα χαμένο επιστημονικό αρχείο μεγάλης σημασίας και ο κύριος Τάδε, τρόφιμος του Κέντρου Ανοϊκών, συμπληρώνουν το μωσαϊκό των χαρακτήρων.

Λίγα λόγια για το έργο:

Το έργο αναφέρεται στο ζήτημα της απώλειας της μνήμης από την νευρολογική ασθένεια Αλτσχάιμερ. Το θέμα προσεγγίζεται με ευαισθησία, αλλά και με χιούμορ. Μέσα από τέσσερις εικόνες, διαφαίνονται τα στάδια της ασθένειας του Αλτσχάιμερ, η αγωνία, οι μεταπτώσεις και η μεταμόρφωση του χαρακτήρα του ασθενή, καθώς και η αντιμετώπιση της κατάστασης από τη σύζυγο, που έχει αναλάβει τη φροντίδα του. Το σκηνικό λιτό, ένα δωμάτιο σπιτιού που σιγά-σιγά μεταλλάσσεται σε δωμάτιο κλινικής. Η παρουσία και εναλλαγή των αυτοπροσωπογραφιών του ζωγράφου William Utermohlen (ο οποίος κατά τη διάρκεια της ασθένειάς του αποτύπωνε τον εαυτό του στον καμβά, δείχνοντας τη μεταβολή στον τρόπο που αντιλαμβανόταν ο ίδιος την εικόνα του στον καθρέφτη) λειτουργεί ως πρόληψη και ως μέσο έκφρασης της αγωνίας του ήρωα.

Η ίδια η συγγραφέας λέει: «Αρχή της έμπνευσής μου ήταν ο φόβος της απώλειας της μνήμης, η βύθιση σ' έναν κόσμο ανοίκειο, αποκομμένο από την πραγματικότητα. Η εικόνα των αγαπημένων προσώπων να θολώνει μέρα με τη μέρα, τα πράγματα να αφανίζονται σ' έναν γκρεμό που δεν βλέπεις, η ζωή να αποστερείται το περιεχόμενο και το νόημά της, ακόμη και οι λέξεις να τελειώνουν. Και τότε, δεν μοιάζεις παρά με ένα έντρομο έντομο στον τοίχο του δωματίου, που αναζητά ένα ανοιχτό παράθυρο...»

Συντελεστές:

Κείμενο: Γεωργία Βεληβασάκη

Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Αθυρίδης

Σκηνικά / Κοστούμια: Αθανάσιος Κολαλάς

Πρωτότυπη Μουσική: Κωνσταντίνος Αθυρίδης

Επιστημονική Επιμέλεια: Δρ Γεώργιος Βλάχος

Σχεδιασμός φωτισμού: Στέλιος Τζολόπουλος


Παίζουν:

Σπύρος Σαραφιανός

Βανέσσα Μπαρρέ

Δημητρης Ελιας


Συνεργάτες:

Βοηθός Παραγωγής: Αναστασία Συμεωνίδου

Φωτιστής: Άρης Δελής

Ηχολήπτης θεάτρου: Λεωνίδας Μπεϊλής

Music Pre-production: Διαμαντής Καραγιαννακίδης

Ηχογραφήσεις-μίξεις: Γιάννης Μαυρίδης studio CUE

Φωτογράφιση: Λευτέρης Τσινάρης

Video-Video Editing: Βούλα Σιδερίδου

Αφίσα-Πρόγραμμα: Χρήστος Καριέτης

Υπεύθυνη επικοινωνίας: Ελένη Σκάρπου


Πληροφορίες:

Τίτλος παράστασης: «Τελευταία φορά»

Ημέρες παραστάσεων: 22,23,24/2 & 1,2,3/3

Ώρα έναρξης: 21.30

Στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη» / Μεταμορφώσεως 7, Καλαμαριά

Fb event: https://www.facebook.com/events/315494965976465/?notif_t=plan_admin_added&notif_id=1549218940178394

Trailer παράστασης:

https://drive.google.com/open?id=1adow12R-MjQ8t4kxC02OTpBjPKtHpdYu


Τιμή εισιτηρίου 12 ευρώ κανονικό, 10 ευρώ για ανέργους, φοιτητές, ΑΜΕΑ, ηθοποιούς (μέρος των εσόδων θα διατεθεί για τους σκοπούς της Εταιρίας Νόσου Αλτσχάιμερ)


Πως θα προμηθευτείτε το εισιτήριο σας:

-Κρατήσεις καθημερινά στο 6942895978

-Κρατήσεις τις μέρες των παραστάσεων στο ταμείο του «Μελίνα Μερκούρη» 2310458591 (10.00-14.00 και 17.00-21.00)

-Προπώληση στο viva.gr


Πως θα φτάσετε στο «Μελίνα Μερκούρη»:

-Με αυτοκίνητο (parking 100m από το θέατρο, στον πεζόδρομο)

-Με λεωφορείο (Νο6, Στάση Δημαρχείο)


Βιογραφικά Συντελεστών

ΚΩNΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΘΥΡΙΔΗΣ

Σπούδασε κλασικό πιάνο με τον αρχιμουσικό και μαέστρο της Κρατικής Ορχήστρας Βορείου Ελλάδος, Γιώργο Θυμή. Στα νεανικά του χρόνια συμμετείχε σε ροκ μουσικά σχήματα της Θεσσαλονίκης (Rodondo Rocks, Nylon Melody, Grasshoppers κ.α.). Το 1974 γνώρισε το μουσικό θέατρο, συμμετέχοντας στα musicals Brigadoon, The Man of La Mancha και West Side Story. Το 1976-1980, παράλληλα με τις σπουδές του στο Οικονομικό Τμήμα του North London University στην Αγγλία, παρακολούθησε σεμινάρια υποκριτικής και κινησιολογίας. Υπήρξε από τους ιδρυτές του Anatolia Alumni Drama Club (1983), της μεγαλύτερης τότε ερασιτεχνικής θεατρικής ομάδας της Θεσσαλονίκης. Έχει συμμετάσχει με πρωταγωνιστικούς ρόλους στα έργα: Cabaret, Godspell, Το Σώσε, What the battler saw, Μαύρη Κωμωδία, Ταρτούφος κ.α. Από το 1989 έως το 1995 σκηνοθέτησε τα musicals Tommy Rock Opera (1990), Cats (1992) και Jesus Christ Superstar (1995), που φιλοξενήθηκαν στο Βασιλικό Θέατρο και το Θέατρο Κήπου και που υπήρξαν υπερπαραγωγές για τα τότε δεδομένα της πόλης. Από το 1998 δισκογραφεί και συνεργάζεται ως συνθέτης με την ερμηνεύτρια/συγγραφέα Γεωργία Βεληβασάκη.

Το 2012-2013 σκηνοθέτησε και παρουσίασε το πρωτότυπο μουσικό του έργο «Alexander» στην πρώτη του εκδοχή, σε στίχους της Penny Turner, που παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο Φεστιβάλ Ολύμπου και στο Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών. Το 2013 έγραψε τη μουσική για την παράσταση του Εθνικού Θεάτρου ''Ένα καπέλο γεμάτο βροχή'' και παρουσίασε το παιδικό μιούζικαλ ''Το Μικρό Μυστικό Της Ζωής'' της Γεωργίας Βεληβασάκη. Tην περίοδο 2014-2015, σκηνοθετεί το Alexander The Great Rock Opera, σε παραγωγή του ΚΘΒΕ που παρουσιάστηκε στο Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Η όπερα τιμήθηκε με τα βραβεία Καλύτερης Μουσικής, Καλύτερων Κοστουμιών και Καλύτερου Θεατρικού Συνόλου στα Ετήσια Θεατρικά Βραβεία της Θεσσαλονίκης. Το 2016-2017 σκηνοθέτησε το έργο ''Αφροδίτη Με Γούνα'' του David Ives στο θέατρο Αριστοτέλειον, ενώ το 2017-2018 υπέγραψε τη σκηνοθεσία του ποιητικού αφηγήματος της Γεωργίας Βεληβασάκη ''Κοντσέρτο για μία ημέρα που πέρασε», που παρουσιάστηκε σε μουσικοθεατρική μορφή στο Θέατρο Αμαλία και στο Θέατρο Τ.

ΓΕΩΡΓΙΑ ΒΕΛΗΒΑΣΑΚΗ

Η Γεωργία Βεληβασάκη γράφει ποίηση, στίχους, έμμετρα παραμύθια, θεατρικά έργα και διηγήματα. Ασχολείται με το τραγούδι και το μουσικό θέατρο ως ερμηνεύτρια. Στο εργοβιογραφικό της περιλαμβάνεται εκτενής προσωπική δισκογραφία, καθώς και συμμετοχές σε έργα άλλων καλλιτεχνών. Σταθεροί της συνεργάτες, ο συνθέτης/σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Αθυρίδης, ο κιθαριστής Ανδρέας Ζιάκας και ο λυράρης Λευτέρης Ανδριώτης. Τα τελευταία χρόνια μοιράζεται τη σκηνή και τη δισκογραφία με τον διεθνούς φήμης Αργεντίνο μαέστρο και πρωτοπόρο του Tango Nuevo, Luis Borda.

Δισκογραφία: Στου Νότου τις Φωτιές (1996), Κράτα Γερά (1998), Sexual Instinct (2003), Σύννεφα (2004), Σε τόνο μπλε méditerrané (2006), Βραδινό Δελτίο (2008), Gaia-Action St (2009), Το Μικρό Μυστικό της Ζωής (2011, 2018), Aleli - De Creta a Buenos Aires (2015)

Συγγραφικό έργο: Το Μικρό Μυστικό της Ζωής (έμμετρο μουσικό παραμύθι, Polytropon 2011, Μετρονόμος 2018). Απόδοση/μετάφραση των Alexander Rock Opera (2012) & Alexander the Great. Rock Opera (2014). Ποιήματα και διηγήματά της έχουν συμπεριληφθεί σε συλλογές, ανθολογήσεις και λογοτεχνικά περιοδικά. Έγραψε, επίσης, το Κοντσέρτο για μία ημέρα που πέρασε (εκδ. Γραφομηχανή, 2018) και το θεατρικό έργο Τελευταία φορά (εκδ. Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος, με έκδοση και στην αγγλική γλώσσα, 2018).

Βιογραφικά Ηθοποιών

ΣΠΥΡΟΣ ΣΑΡΑΦΙΑΝΟΣ

Γεννήθηκε στην Θεσ/νίκη. Σπούδασε στην Δραματική σχολή του Μακεδονικού Ωδείου Θες/νίκης. Εχει κάνει σπουδές κλασσικού τραγουδιού. Εχει συμμετάσχει σε πολλές παραστάσεις στο Ελεύθερο Θέατρο, στην Κύπρο σε ΔΗΠΕΘΕ και στο ΚΘΒΕ σε έργα Κλασσικού ρεπερτορίου και Αρχαίου Δράματος. Εχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές σειρές, ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους και μεταγλωττίσεις.

----------------------------------------------------------------------------------------

ΒΑΝΕΣΣΑ ΦΩΤΑΚΙΔΟΥ - ΜΠΑΡΡΕ

Θέατρο:

«Μπραντ και Αγνή. Μία ψυχολογική διερεύνηση». Σκηνοθέτης Δ. Χατζηθεοδοσίου. Θέατρο Επί Κολωνώ

«Μπραντ» του Ερρίκου Ίψεν. Σκηνοθέτης Δ. Χατζηθεοδοσίου. Θέατρο Αυλαία.

«Αφροδίτη με Γούνα» του Ντέιβιντ Άιβς. Σκηνοθέτης K.Αθυρίδης. Θέατρο Αριστοτέλειον

«Alexander The Great Rock Opera». Σκηνοθέτες, Γ.Βούρος και Κ.Αθυρίδης. Βασιλικό Θέατρο και Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

«ludus Oidipus» (έρευνα στον αρχαίο μύθο). Σκηνοθέτης, Γ.Μήτρου. Mέλος / Περφόρμερ της θεατρικής ομάδας Alma Kalma. Θέατρο Βαφείον και Περιοδεία.

«Ώρα Μηδέν» Συγγραφέας και Σκηνοθέτης, A. Aτματζίδου

«Σταχτοπούτα» (παιδικό θέατρο). Σκηνοθέτης, Γ. Ροντίδης. Θέατρο Βακούρα

Διακρίσεις:

Υποψήφια για βραβείο Β' Γυναικείου Ρόλου (Μπραντ). Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης 2018

Βραβείο Νέου Προσώπου (Αφροδίτη με Γούνα). Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης 2017

Συμπαρουσίαση των Ετήσιων Θεατρικών Βραβείων Θεσσαλονίκης 2017 και 2018

Kινηματογράφος:

The Darkest Nothing-Paraphrenia by Philip Halo (Post-Production). Lead role.

Tηλεόραση:

Συμμετοχή με αγγλόφωνο ρόλο στη Ρουμάνικη σειρά Vlad (Post-Production).

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΛΙΑΣ

Γεννήθηκε στη Μύρινα της Λήμνου το 1978. Απόφοιτος του ΔΙΕΚ Θέρμης (Τμήμα Υποκριτικής Θεάτρου-Κινηματογράφου). Έχει παρακολουθήσει εργαστήρια υποκριτικής στην Ανώτερη Δραματική Σχολή Ανδρέας Βουτσινάς. Από το 2003 έως σήμερα, συμμετέχει σε πολλές θεατρικές παραστάσεις σε έργα του κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου. Έχει συνεργαστεί με σκηνοθέτες όπως Β. Παπαχαραλάμπους, A. Mίγκας, Δ. Σακατζής, Α. Κατιρτζόγλου, Δ. Χατζηθεοδοσίου, Κ. Μελίδης, Δ. Καλαϊτζίδου κ.ά. Συμμετείχε επίσης σε κινηματογραφικές και ραδιοφωνικές παραγωγές, σε παρουσιάσεις βιβλίων και εκδηλώσεων, καθώς και σε διαφημιστικά σποτ.