Θανάσης Δισλής: "Η ιστορία δυστυχώς επαναλαμβάνεται, οι άνθρωποι δυστυχώς δεν μαθαίνουμε από τα λάθη μας."

2022-04-11

Ο μεγάλος Δημήτρης Χορν είχε πει «Ηθοποιός σημαίνει φώς!», για εσάς ποια είναι η έννοια του ηθοποιού;

Για εμένα η λέξη Ηθοποιός ως έννοια του «ποιώ ήθος» δεν ξέρω αν ισχύει, ειδικά στις μέρες μας . θα προτιμούσα τον όρο ερμηνευτές ρόλων, γιατί το ποιώ ήθος εμπεριέχει πολλά και νομίζω ότι είναι μεγάλη η ευθύνη που φέρουμε λέγοντας και εννοώντας αυτή την έννοια. κάποτε ίσως ναι οι ηθοποιοί να ποιούσαν ήθος να διαμόρφωναν χαρακτήρες να δημιουργούνται πρότυπα, τώρα νομίζω ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Προτιμώ την έννοια ηθοποιός ως επάγγελμα να ερμηνεύω ρόλους και κείμενα μεγάλων και σπουδαίων καλλιτεχνών και αν μέσα 'από αυτά καταφέρω να ποιήσω ήθος τότε ναι και για μένα αποκτά τη σωστή έννοια που της αρμόζει.

Οι μέρες που ζούμε είναι δύσκολες, πώς όμως πιστεύετε ότι μπορούμε να τις κάνουμε καλύτερες;

Με αγάπη και αλληλεγγύη. Αυτά τα όπλα έχει ο άνθρωπος και αν τα χρησιμοποιήσει θα αλλάξει πολλά. 

Πού σας βρίσκουμε αυτό τον καιρό;

Αυτό το Διάστημα στο ΚΘΒΕ στη μονή Λαζαριστών στην παράσταση «οι Προστάτες» του Μήτσου Ευθυμιάδη σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη.

Πόσο επίκαιρο είναι το έργο;

Το έργο αυτό δεν είναι μόνο επίκαιρο αλλά και διαχρονικό. Η ιστορία δυστυχώς επαναλαμβάνεται, οι άνθρωποι δυστυχώς δεν μαθαίνουμε από τα λάθη μας. 

Ποιος τελικά μπορεί να είναι ο καλύτερος προστάτης αυτού του τόπου και του εαυτού μας;

Εμείς οι ίδιοι.

Έχοντας ζήσει στιγμές σε θεατρικές σκηνές και τηλεοπτικά πλατό, το σανίδι ή η κάμερα δίνει στον ηθοποιό την απαιτούμενη ελευθερία;

Το σανίδι σίγουρα, γιατί είναι ζωντανό αναπνέει μαζί σου, η παράσταση αρχίζει και τελειώνει και προπαντός σου δίνει στις πρόβες όλο το χρόνο και την ελευθερία για να δημιουργήσεις. 

Έχετε να μας διηγηθείτε μια περίεργη κατάσταση που ζήσατε πάνω στη σκηνή;

Πολλές..... θα σάς πω την πιο πρόσφατη, στην παράσταση που παίζουμε έχω μια σκηνή όπου βγαίνω να κάνω μια ανακοίνωση, μπερδεύω τις λέξεις λοιπόν με αποτέλεσμα να βγει μια πρόταση σε δίκη μου διάλεκτο και να μείνουν όλοι οι συνάδελφοι με απορία για το τι ειπώθηκε...

Ποια είναι τα σχέδιά σας και ποιες οι επιθυμίες σας για την νέα χρονιά;

Ο λαός λέει πώς όταν κάνεις σχέδια ο θεός γελά....εγώ τα έχω καλά με τον Θεό όμως και κάνω σχέδια και όνειρα αλλά τα αφήνω στα χέρια Του....όσο για την επιθυμία μου είναι να τελειώσει γρήγορα αυτή η παράνοια του πολέμου .

Κλείνοντας ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους αναγνώστες μας;

Να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι έμπρακτα όχι στα λόγια και να νοιαζόμαστε για τον διπλανό μας.