Το κορίτσι πίσω από την αυλαία, της Άννας Λυμπεροπούλου

2021-02-14

1959. Στο Παρίσι, η διάσημη αρτίστα Ντεπί Μαρτέν εξαφανίζεται μυστηριωδώς κατά τη διάρκεια της θεατρικής της πρεμιέρας. Ο επιθεωρητής Μαρσέλ Ωγκύ θα έρθει αντιμέτωπος με ένα εξαιρετικά περίπλοκο αίνιγμα.

1936. Στην Αθήνα του Μεσοπολέμου, η όμορφη μεγαλοαστή Ελένη Αδριανού ταράζει με το θάρρος και τις αποφάσεις της τα καθωσπρέπει σαλόνια της πρωτεύουσας.

Την ίδια εποχή, στην Ικαρία της άγριας ομορφιάς και των απόκρημνων βράχων, η Βασιλική και ο Αντώνης βιώνουν τον απόλυτο έρωτα, αδιαφορώντας για τις κοινωνικές συμβάσεις.

Λίγους μήνες αργότερα, απομονωμένη σε μια δύσβατη πλαγιά πάνω από τη θάλασσα, η Βασιλική περιμένει να φέρει στον κόσμο το παιδί της. Κάποιοι όμως έχουν αποφασίσει διαφορετικά...

...Ένα πολυπρόσωπο μυθιστόρημα που αρχίζει το 1936 και φτάνει ως το 1959 με μια πλοκή που δεν σου επιτρέπει να το αφήσεις από τα χέρια σου μιας και το έχεις αρχίσει, με συνεχείς ανατροπές και καθ' όλα πετυχημένες εκπλήξεις και με ένα κοινωνικό υπόβαθρο που διαπερνά τις δεκαετίες, ακραγγίζοντας την Ιστορία (δικτατορία Μεταξά, Χιτλερική Γερμανία, Παρίσι - Πόλη των Τεχνών αλλά και της Ναπολεόντειας Αστυνομίας από την εποχή του Φουκέ).


Ένα λογοτεχνικό έργο-ταξίδι σε χρώματα, αρώματα, μέρη και συναισθήματα. Με αφετηρία την Ικαρία το 1936 αρχίζει μια περιπλάνηση σε μέρη και ζωές γυναικών, όπου το όνειρο συναγωνίζεται με τον Έρωτα. Θα μπορούσαμε με λίγα λόγια να πούμε ότι η ιστορία είναι ένας μικρός ύμνος και μια εκβάσεων σκιαγράφηση του ομορφότερου και πιο δύσκολου συναισθήματος της καρδιάς μας.

Οι ήρωες θα μπορούσαν να είναι οι άνθρωποι της διπλανής μας πόρτας, χωρίς υπερβολές αλλά με την αλήθεια που σε γοητεύει περισσότερο. Μέσα από περιγραφές και παρομοιώσεις δημιουργεί εικόνες, εξάπτει την φαντασία, χωρίς την λεπτομερείς καταγραφή που κουράζει τον αναγνώστη. Η γραφή σύγχρονη και η ανάγνωση του βιβλίου ευχάριστη. Το τέλος είναι από αυτά που γράφει η πένα και τα αναδεικνύει μόνο η ζωή.

Η Λογοτεχνία είναι ερωμένη του Έρωτα, φέρνει στο φως τις πιο σκοτεινές και τις πιο φωτεινές του αποχρώσεις!


Αποσπάσματα του βιβλίου

Η Χαρίκλεια, ζαλισμένη από την σαμπάνια και το ξενύχτι, προχώρησε και στηρίχτηκε στην κουπαστή. Δεν έβλεπε παρά την μαύρη επιφάνεια της θάλασσας. Πρέπει να βρίσκονταν περίπου στη μέση της διαδρομής, χιλιάδες κύματα μακριά από το σπίτι της, άλλα τόσα μέχρι το Παρίσι. Κοίταξε ψηλά. Τα αστέρια χόρευαν στολίζοντας τον ουρανό. Κάτω από την λάμψη τους, η Χαρίκλεια ξεδίπλωσε και πάλι τα όνειρα για την καινούργια της ζωή. Άρχισε να σιγοτραγουδάει το αγαπημένο της τραγούδι και άφησε την ψυχή της να ακουμπήσει στον χαρούμενο σκοπό του.


Το κορίτσι πίσω από την αυλαία

Άννα Λυμπεροπούλου

Είδος: Μυθιστόρημα

Εκδόσεις: Κέδρος 2019