Το Σύνδρομο Της Σταχτοπούτας, της Ηλιάννας Λυκούδη

2021-12-13

Χαροπαλεύουν
Οι ηθικές του κόσμου
Όταν με κοιτάςΚρεμάω στο φως
Τις άγρυπνες νύχτες μου
Να ξημερώσουν

Το χαϊκού, το πιο μικρό και αγαπητό ποίημα στον κόσμο και την Ηλιάννα Λυκούδη, εμπιστεύεται ο Αγγλοελληνικός εκδοτικός οίκος OnTime Books και μας παρουσιάζουν με χαρά μια νέα Δίγλωσση έκδοση {Ελληνικά-Αγγλικά} με τίτλο «Το Σύνδρομο Της Σταχτοπούτας».

Το βιβλίο εμπεριέχει 99 Χαϊκού-Σένριου «σκαρφισμένα» από τη συγγραφέα που μετρά πολλά χρόνια αγάπης και ενασχόλησης με το συγκεκριμένο είδος αφού στο παρελθόν έχει ακόμη μία έκδοση {2007}.

Παντού συναισθήματα, αιχμηρές μετέωρες σκέψεις, ακροπατούν το νου, πηγαινοέρχονται σαν αστραπές. Να τις πιάσουμε ή να τις αφήσουμε να πέσουν κάτω; Αυτό είναι συνεχώς το δίλλημα.
Θεματολογικά υποστηρίζοντας τον τίτλο, στα ποιήματα, αναζητεί η συγγραφέας όπως μας λέει και η ίδια στο οπισθόφυλλο, γιατί έψαχνε τα παιδικά της παραμύθια στην πραγματική ζωή. Γιατί παραμυθιάστηκε δηλαδή.


Η κυρία Λυκούδη με το τελευταίο της δίγλωσσο (Ελληνική και Αγγλική γλώσσα) βιβλίο μας φέρνει σε επαφή με την γραφή Χαϊκού. Λιγοστές λέξεις, γεμάτες με νοήματα και συναισθήματα. Παντρεύει το είδος αυτό της ποίησης με το «Σύνδρομο της Σταχτοπούτας», του φόβου της ανεξαρτησίας και την εμμονική αναζήτηση του τέλειου άντρα που θα δώσει νόημα στην ζωή μια γυναίκας.

Το βιβλίο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν ένα λογοτεχνικό παράθυρο των φόβων, των ανασφαλειών, των ελπίδων και των ονείρων μας. Η αγάπη μάχεται με την λογική και τα κακώς κείμενα της κοινωνίας μας.

Εξαιρετικές και οι εικόνες που αγκαλιάζουν με σεβασμό το κείμενο και αναδεικνύουν τα νοήματά του!

Με γραφή σύγχρονή αλλά ταυτόχρονα λυρική βλέπουμε αυτή την δύσκολη περίοδο μέσα από μια αισιόδοξη ματιά. Γιατί η ελπίδα είναι το φως που διώχνει μακριά το σκοτάδι της απελπισίας!


Απόσπασμα του βιβλίου

Κρεμάω στο φως

Τις άγρυπνες νύχτες μου

Να ξημερώσουν

⃰ ⃰ ⃰

Τους Δαίμονες μου

Βαθιά εποφθαλμιούν

Οι Άγγελοι μου

⃰ ⃰ ⃰

Πόσα κορίτσια

Έχεις παραμυθιάσει

Σταχτοπούτα μου;


Το Σύνδρομο Της Σταχτοπούτας

Ηλιάννα Λυκούδη

Είδος: Ποίηση

Εκδόσεις: OnTime Books , 2021