Βαγγέλης Καραμπάσογλου: "Το θέατρο παραμένει η πιο «ζωντανή» ψυχοσυναισθηματική έκφραση ιδεών."

2023-10-04

Γνωρίστε μας τον εαυτό σας μέσα από πέντε λέξεις.

Οραματιστής, ευγενικός, αστείος, απόμακρος, εκκεντρικός. (μπόνους: σινεφίλ)

Που σας βρίσκουμε αυτό τον καιρό;

Στο θέατρο Αμαλία για την παράσταση «Ποιός έπνιξε τον Μπερνιέ» του Γιάννη Καραμπέλκου, στις 28/9 και από τότε κάθε Πέμπτη στις 21:15. Επίσης ασχολούμαι με τον κινηματογράφο, συμμετέχω σε μία ταινία μικρού μήκους «Atallcosts», καθώς επίσης έχω γράψει και σκηνοθετήσει μία ταινία μικρού «Το κόστος», όπου πρωταγωνιστώ μαζί με τον Θεόφιλο Λάλο. Και οι δύο βρίσκονται στη φάση του μοντάζ και αναμένεται (ελπίζουμε) να ξεκινήσουν τη φεστιβαλική τους πορεία μέσα στη χρονιά.

Μιλήστε για το έργο.Ποιο είναι το κύριο μήνυμα του έργου;

Δεν θέλω να πω πολλά για το έργο, οποιοδήποτε έργο που πρόκειται να παίξω. Το μόνο που θέλω να πω για το συγκεκριμένο είναι ότι είναι μια συναρπαστική φαρσοκωμωδία που αν καταφέρουμε να την αποδώσουμε σωστά θα προσφέρει πραγματικά γέλια και πολλά κιόλας. Θαυμάζω τον καταιγιστικό του ρυθμό και την ιδιότητα του να μετατρέπει κάθε κατάσταση σε κωμική. Όσο για το μήνυμα του έργου δεν θα πω τίποτα γιατί αυτό πάντα το αποφασίζει το κοινό και το παίρνει μαζί του φεύγοντας από το θέατρο.

Γνωρίστε μας τον ήρωα σας; Ποια κοινά στοιχεία και ποιες διαφορές έχει με εσάς;

Ο Νίκος είναι το παιδί του Λάμπρου και της Ζηζέλ που πνίγεται στις ορμές. Νομίζω ότι απεικονίζει ακριβώς κάθε 20άρη μπροστά σε μια όμορφη μεγαλύτερη γυναίκα και ταυτόχρονα αυτή την νεανική ανυπομονησία για όλα στη ζωή που και εγώ ως νέος βιώνω έντονα. Είναι καλό και υπάκουο παιδί και ταυτίζομαι με αυτά, αν και δεν ξέρω μέχρι ποιό σημείο είναι καλό να είσαι υπάκουος, αλλά επίσης πολύ επιπόλαιο, κάτι που ευτυχώς εγώ δεν είμαι. 

Πώς βλέπεται τις ανθρώπινες σχέσεις στην εποχή μας;

Βεβιασμένες και γεμάτες ανασφάλεια. Τουλάχιστον οι σχέσεις κοντά στην ηλικία μου. Οι περισσότεροι απλά κάνουν σχέση μόνο και μόνο για να κάνουν, να λένε ότι έχουν, απλά για να υπάρχει, για να το δείξουν, για να μην νιώθουν μόνοι, μένουν σε σχέσεις που δεν τους αρέσουν για να μην χάσουν κάποιον που νοιάζεται ενώ οι ίδιοι έχουν σταματήσει να νοιάζονται κλπ. Δεν θα μάθω ποτέ αλλά πιστεύω ότι το ποσοστό των ανθρώπων που μένουν σε μια σχέση μόνο από τον φόβο της μοναξιάς είναι πολύ μεγάλο. Προσωπικά δεν κάνω σχέσεις καθόλου εύκολα, το θεωρώ μεγάλο βήμα και προφανώς είμαι της άποψης ότι δεν χρειάζεται να κάνεις σχέση με όποια/ον έρχεσαι σε επαφή.

Πιστεύεται ότι ο κόσμος επενδύει στο θέατρο σαν μέσω ψυχαγωγίας;

Πιστεύω πολύ στο θέατρο σαν μέσο ψυχαγωγίας «διαφορετικό» πλέον. Σήμερα πατάς ένα κουμπί και βλέπεις ότι ταινία θέλεις, ο κόσμος σπάνια γεμίζει τις αίθουσες του σινεμά πλέον. Δεν πιστεύω ότι το σινεμά πεθαίνει, αλίμονο. Απλά αν θεωρήσουμε ότι τώρα πια πολύς κόσμος δεν επιλέγει το σινεμά σαν έξοδο (επειδή το έχει σπίτι του), σίγουρα θα επιλέξει πιο εύκολα το θέατρο. Για αυτό πιστεύω ότι δεν θα σταματήσει ποτέ ο κόσμος να πηγαίνει θέατρο, γιατί ανέλαβε τον ρόλο του διαφορετικού τρόπου ψυχαγωγίας και παραμένει η πιο «ζωντανή» ψυχοσυναισθηματική έκφραση ιδεών.

Πως βλέπεται τον χώρο σας στην Ελλάδα του 2023;

Ο χώρος του θεάτρου πιστεύω έχει ποικιλία (άλλος ένας λόγος που επιβιώνει) και βλέπεις πολύ διαφορετικά έργα να ανεβαίνουν στο ίδιο θέατρο την ίδια περίοδο και να πηγαίνουν όλα πολύ καλά. Υπάρχουν πειραματισμοί και ο κόσμος είναι πιο πρόθυμος να «ρισκάρει». Όσον αφορά τον χώρο του κινηματογράφου και της τηλεόρασης νομίζω μιλάμε για μια εποχή απόλυτης έλλειψης σε έμπνευση, δημιουργικότητα, καινοτομία και προκλητικότητα. Τίποτα δεν κάνει εντύπωση, δεν σε ταρακουνάει, δεν σε κάνει να νιώθεις. Το απόλυτο μείγμα δοκιμασμένου-ξαναζεσταμένου φαγητού, σεξισμού και πουριτανισμού που θα μπορούσαμε να βλέπουμε.

Μελλοντικά σχέδια;

Μετά την παράσταση σκέφτομαι να κάνω κάποιο εργαστήρι θεάτρου αν δεν προκύψει κάποιος άλλος ρόλος και ταυτόχρονα θα ξεκινήσω τις διαδικασίες για να γυρίσω το νέο μου shortfilm. Παράλληλα θα τελειώνουμε το μοντάζ της πρώτης ταινίας και θα «κυνηγάμε» την προώθηση και αναγνώριση της.

Κλείνοντας, ποια ευχή θέλετε να στείλετε στους αναγνώστες μας;

Να είναι πάντα ευτυχισμένοι, υγιείς και να διατηρούν επαφή με την Τέχνη.