Βάλια Γκαγκάτση: "Θέλω να πιστεύω ότι μπορούμε να μάθουμε ξανά την αγάπη και τον σεβασμό χτίζοντας από την αρχή ό,τι γκρεμίσαμε."

2021-12-28

Πότε και γιατί αποφάσισες να ασχοληθείς με τον χώρο του θεάτρου; Υπήρξεκάποιο πρόσωπο που έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε αυτή σου την απόφασης;

Όταν βρισκόμουν στο δημοτικό, κάναμε θέατρο με την αγαπημένη μου σκηνοθέτη Βαρβάρα Δουμανίδου (σ.σ. ναι ναι από τότε η ίδια ευθύνεται αν και τότε ήταν μικρό κορίτσι! ), η οποία έβαλε τον πρώτο σπόρο, καθώς αντιλήφθηκα απευθείας πόσο γεμάτη με έκανε να νιώθω. Αργότερα, όταν έδωσα τις εισαγωγικές για το Πανεπιστήμιο, παράλληλα με τη Νομική αποφάσισα να σπουδάσω στην ιδιωτική δραματική σχολή «Βασίλης Διαμαντόπουλος» (σε πείσμα της μητέρας μου αλλά με την απόλυτη στήριξη της αδερφής μου),γιατί ήξερα ότι δεν θα ησύχαζα αν δεν ασχολούμουν με αυτό.

Σε βρίσκουμε στο θεατρικό έργο «Μετάλλαξη». Μίλησε μας για το έργο και γνώρισε μας την ηρωίδα σου.

Το έργο «Μετάλλαξη» είναι ένα ευφυέστατο κείμενο του Γιώργου Οικονομίδη, ο οποίος καταφέρνει εύστοχα με κωμικό και καυστικό τρόπο να μας εκθέσει όλα αυτά που βιώνουμε ως κοινωνία και να έρθουμε αντιμέτωποι με τον μεγαλύτεροφόβο, μήπως η ανθρωπότητα αρχίζει και αποτυγχάνει. Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Βασιλειάδης με ένα υπέροχο «πάντρεμα» υποκριτικής και μουσικής-παρουσία ζωντανής ορχήστρας επί σκηνής - κατορθώνει να παρουσιάσει εξαιρετικά εύστοχα όλους τους προβληματισμούς και τα κωμικά στοιχεία της επιθεώρησης.

Υποδύομαι τρεις ρόλους αλλά θα σας μιλήσω μονάχα για τον έναν για να μην τα αποκαλύψω όλα. Υποδύομαι μία υστερική τηλεπωλήτρια που προσπαθεί να πουλήσει όσα περισσότερα προϊόντα μπορεί, μη λογαριάζοντας ποιος είναι στην αντίπερα όχθη μπροστά στο βωμό του κέρδους, το οποίο ασφαλώς δεν είναι δικό της, αλλά περιγράφει κατ' εμέ με κωμικοτραγικό τρόπο την πραγματικότητα που αναγκαστικά βιώνουν οι εργαζόμενοι υπό τέτοιες συνθήκες.  

Ποιο πιστεύεις ότι είναι το κύριο μήνυμα του έργου;

Ότι πράγματι υπάρχει ο κίνδυνος να μεταλλαχθούμε και ότι μόνο μέσα από την αγάπη, το γέλιο, τις παρέες, θα διατηρήσουμε όλα αυτά τα όμορφα για τα οποία είμαστε προορισμένοι. Είναι μια προσπάθεια αφύπνισης να μην χάσουμε την ομορφιά γύρω μας και να νιώσουμε ευγνώμονες για όσα έχουμε.

Σε τι βαθμό και γιατί έχει μεταλλαχθεί ο άνθρωπος; Υπάρχει κατά την άποψή σου σωτηρία και αν ναι ποια είναι αυτή;

Τελευταία όλο και περισσότερο φοβάμαι αυτήν την μετάλλαξη του ανθρώπου. Την έλλειψη ενσυναίσθησης, τον εθισμό στη μοναξιά, τον εγωισμό, την έλλειψη αλληλεγγύης, τον μόνιμο διχασμό. Με τρομάζει η ευκολία με την οποία οι άνθρωποι εξαπολύουν κατάρες και μαύρες σκέψεις για τον άλλον. Στο άκουσμα των ειδήσεων αντιλαμβάνεσαι ότι έχουμε γίνει η χειρότερη εκδοχή του εαυτού μας, ότι έχουμε χάσει τον στόχο και το χειρότερο, την ελπίδα. Την ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο. Θέλω να πιστεύω ότι υπάρχει σωτηρία και ότι μπορούμε να μάθουμε ξανά την αγάπη και τον σεβασμό χτίζοντας από την αρχή ό,τι γκρεμίσαμε.

Οι καιροί είναι δύσκολοι, πιστεύεις ότι ο κόσμος στηρίζει το θέατρο και το επιλέγει για τρόπο διασκέδασης;

Μετά από ένα τριήμερο παραστάσεων, κατά το οποίο ήμασταν γεμάτοι, η ελπίδα ότι ο κόσμος επιλέγει θέατρο γεννήθηκε και πάλι. Οπότε θέλω να πιστεύω ότι και στον δεύτερο κύκλο παραστάσεων 1-9/1 καθημερινά στο θέατρο Αυλαία, ο κόσμος θα αγκαλιάσει την παράστασή μας γιατί πραγματικά έχουμε βάλει όλοι την ψυχή μας σε αυτό που κάνουμε και νομίζω ότι ο κόσμος το αφουγκράζεται αυτό. Το πιο όμορφο πράγμα που άκουσα είναι ότι ο κόσμος διασκέδασε τόσο στην παράσταση που θέλει να ξαναέρθει. Σε αυτό συμβάλλει ασφαλώς και η ύπαρξη εξαιρετικών τραγουδιστών-ηθοποιών και ζωντανής ορχήστρας επί σκηνής, οι οποίοι κλέβουν την παράσταση!

Αν μπορούσε να πραγματοποιηθεί μία ευχή σου, ποια θα ήταν αυτή;

Υγεία για όλους μας και ειδικά για τα αγαπημένα μου πρόσωπα. Μακάρι να μπορούσα να διασφαλίσω ότι θα τους έχω όλους δίπλα μου υγιείς για πάντα.

Μελλοντικά σχέδια;

Προς το παρόν έπεται ο δεύτερος κύκλος παραστάσεων της «Μετάλλαξης» από 1 έως και 9 Ιανουαρίου. Αργότερα, θα δούμε!

Κλείνοντας, ποια ευχή θα στείλεις στους αναγνώστες μας;

Να αφήσουν πίσω τους ό,τι τους στεναχώρησε και μέσα από αυτό να γίνουν καλύτεροι. Μια υπέροχη χρονιά με υγεία, γέλιο, αγάπη και ευγνωμοσύνη!