Βαρβάρα Δουμανίδου & Δημήτρης Βασιλειάδης: "Στο θέατρο ανοίγουμε την ψυχή μας και το μυαλό μας!""Μόνο κερδίζεις από το θέατρο!"

2022-02-08

Σε καιρούς όπου η απομόνωση και ο φόβος έχουν κυριαρχήσει στις ζωές μας, έχουμε ανάγκη από μια ιδιαίτερη και ξεχωριστή διαφυγή. Ο κόσμος του θεάτρου και το μονοπάτι της υποκριτικής είναι η καλύτερη μέθοδος ψυχοθεραπείας, αυτογνωσίας, ενσυναίσθησης και δημιουργίας. Το θεατρικό εργαστήρι «Thespians» μας καλεί να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας και τους γύρω μας. Συνοδοιπόροι μας σε αυτό το  ταξίδι από το σκοτάδι στο φως η ηθοποιός-σκηνοθέτις Βαρβάρα Δουμανίδου και ο ηθοποιός-σκηνοθέτης Δημήτρης Βασιλειάδης

Μιλήστε μας και γνωρίστε μας το Thespians. Πως αποφασίσατε να κάνετε αυτό το βήμα;

Βαρβάρα Δουμανίδου: Το Thespiansείναι ένας τόπος ελεύθερης έκφρασης. Ένας τόπος γεμάτος προοπτικές, μαγεία και δημιουργία. Μετά από 27 χρόνια θεατρικής πορείας ένιωσα και πάλι την ανάγκη να δημιουργήσω το δικό μου χώρο. Για χρόνια ήμουν η ιδιοκτήτρια του Αιθερόπλοου (ενός εργαστηρίου θεατρικής ονειροπλασίας όπως το αποκαλούσαμε) όπου μέχρι το 2014 ήταν ένας ζωντανός πυρήνας τέχνης και δημιουργίας για μικρούς και μεγάλους. Η ανάγκη να δημιουργηθεί και πάλι ένας ζωντανός οργανισμός όπου μέσα του θα ζωντανεύουμε, θα ζεσταίνουμε, θα αναμοχλεύουμε, θα πλέκουμε, θα κολυμπάμε και θα βαπτιζόμαστε μέσα στην καθαρή ύλη του θεάτρου, ήταν επιτακτική. Φτιάξαμε λοιπόν έναν καθαρά θεατρικό χώρο όπου φιλοξενεί τα μαθήματα των εργαστηρίων, τις πρόβες του θεάτρου του Άλλοτε αλλά και άλλων ομάδων της πόλης. Το συναρπαστικό που συμβαίνει κάθε μέρα είναι πως σε κάθε μάθημα, περνώντας την εξώπορτα του εργαστηρίου, περνάμε και μια πύλη για Εκείνο που δεν γνωρίζουμε.

(Thespian: Thespian is a fancy word for actor)

Δημήτρης Βασιλειάδης: Τα θεατρικά εργαστήρια ''THESPIANS'' της Βαρβάρας Δουμανίδου ήταν ένα όνειρο-σχέδιο που κάναμε τα τελευταία χρόνια! Αποφασίσαμε να κάνουμε αυτό το βήμα σε πολύ δύσκολη εποχή! Χρειαζόμασταν έναν χώρο με την δική μας ταυτότητα στο κέντρο της πόλης! Έναν χώρο καθαρό λειτουργικό και εξοπλισμένο με ό,τι χρειάζεται να έχει ένα εργαστήριο θεάτρου! Έναν χώρο που κάποιος θα νιώθει άνετα και οικεία από την στιγμή που θα μπει μέσα! Θέλαμε να φτιάξουμε έναν χώρο που να μπορεί να λειτουργεί τις ώρες και μέρες που θέλουμε και βολεύουν τους μαθητές! Τα εργαστήρια λειτουργούν από Δευτέρα μέχρι και Σάββατο όλη την ημέρα για μαθήματα και για πρόβες! Φέτος στα εργαστήρια εκτός από τα μαθήματα υποκριτικής και κινησιολογίας προσθέσαμε και μάθημα φωνητικής με την Νατάσα Κοψαχείλη και έτσι αποφασίσαμε να φτιάξουμε και το τμήμα του musical! Ξεκινήσαμε δυναμικά και εύχομαι να συνεχίσουμε έτσι και ακόμα καλύτερα!

Ποιοι είναι οι λόγοι που μπορούν να οδηγήσουν κάποιον στο μονοπάτι της υποκριτικής και ποια τα οφέλη που θα αποκομίσει από αυτή του την ενασχόληση;

Βαρβάρα Δουμανίδου:Παλιότερα σε κάποια συνέντευξη, με ρώτησε ένας δημοσιογράφος, γιατί ανοίγουν τόσα πολλά θεατρικά εργαστήρια και πόσους ηθοποιούς αντέχει επιτέλους αυτή η χώρα;Απάντησα με τον ίδιο τρόπο που απαντώ τώρα. Θα κάναμε αυτή την ερώτηση για τα ωδεία; Για τις σχολές χορού; Για τις σχολές πολεμικών τεχνών; Για κολυμβητήρια και γυμναστήρια; Όχι δυστυχώς δεν ρωτάμε, γιατί υπάρχουν τόσα πολλά ωδεία και γυμναστήρια. Μας κάνει όμως εντύπωση το γεγονός πως όλο και περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να ασχοληθούν με το θέατρο. Ξέρετε γιατί; Γιατί το θέατρο είναι ένα ελεύθερο πεδίο έκφρασης. Οι ''μαθητές'' των εργαστηρίων δεν έρχονται για να γίνουν ηθοποιοί. Έρχονται να ξεφύγουν από τη σκληρή πραγματικότητα τους, από τη συνηθισμένη καθημερινότητα, από τους φόβους και τις ανασφάλειες τους. Στο θέατρο δημιουργούμε νέους κόσμους, αποκτούμε νέες μορφές, νέες φωνές και χαρακτήρες, δοκιμάζουμε τα όρια μας, ανοίγουμε την ψυχή μας και το μυαλό μας, κάνουμε νέους φίλους, γινόμαστε οικογένεια. Στο θέατρο εξερευνούμε απέραντους άγνωστους προσωπικούς δρόμους, βιώνουμε τη μουσική και την ποίηση σαν λύτρωση. Εκτιθέμεθα και δημιουργούμε. Νικούμε το θάνατο. Έστω για εκείνες τις τρεις ώρες, μεταμορφωνόμαστε σε ό,τι θέλουμε.

Δημήτρης Βασιλειάδης: Ο κάθε ένας ακολουθεί αυτό το μονοπάτι για τους δικούς του προσωπικούς λόγους! Μόνο κερδίζεις από το θέατρο! Το θέατρο ανοίγει το μυαλό, αλλάζει τον τρόπο που σκέφτεσαι ανοίγει δρόμους που δεν έχεις περπατήσει ποτέ! Σε αλλάζει σαν άνθρωπο στα πάντα! Στο πως σκέφτεσαι πως μιλάς πως λειτουργείς πως νιώθεις πως βλέπεις τα πάντα γύρω σου! Σου δίνει ενέργεια και τροφή για σκέψη και δημιουργία συνέχεια! Σε ξεκλειδώνει σε ελευθερώνει σε κάνει καλύτερο άνθρωπο! Σου χαρίζει ένα πολύ μεγάλο δώρο! Την ενσυναίσθηση!

Μπορεί ο χώρος του θεάτρου να διώξει το σκοτάδι που πάει να κυριαρχήσει στις ζωές μας τον τελευταίο καιρό;

Βαρβάρα Δουμανίδου:Το θέατρο δεν διώχνει το σκοτάδι. Το θέατρο σε σπρώχνει στο σκοτάδι. Σε ωθεί να το βρεις, να το ανακαλύψεις, να το κοιτάξεις κατάματα, να αναμετρηθείς μαζί του, να παλέψεις και να το νικήσεις. Στο θέατρο ανακαλύπτεις μια σπουδαία και τρομακτική αλήθεια. Πως το σκοτάδι που φοβάσαι,έχει το σχήμα σου. Μόλις έρθεις αντιμέτωπο με αυτό, διαλύεται, φωτίζεται και λάμπει η αλήθεια του καθενός μας. Μέσα από τη διαδικασία του θεάτρου, σκάβουμε βαθιά να βρούμε εκείνο το αποκρυσταλλωμένο κομμάτι μας, που θα μας επιστρέψει στον εαυτό μας.

Δημήτρης Βασιλειάδης: Η τέχνη ανθίζει πάντα αυτούς τους καιρούς, το ξέρουμε! Στο χέρι μας είναι όλα!!! Το θέατρο και οι άνθρωποι που ασχολούνται με αυτό νομίζω ότι πάντα προσπαθούσαν να το κάνουν αυτό! Και το κάνουν ακόμα! Ο κόσμος πρέπει να αρχίσει να βλέπει θέατρο πιο πολύ! Δεν το κάνει! Είναι η τελευταία επιλογή του σαν διασκέδαση και αν το κάνει τις περισσότερες φορές δεν το καταλαβαίνει γιατί δεν είναι ανοιχτός! Το σκοτάδι το φέρνουμε και το διώχνουμε εμείς οι ίδιοι!!! Το θέατρο θα είναι πάντα εδώ για να ρίχνει φως και να μας αλλάζει!

Κλείνοντας ποια ευχή θέλετε να δώσετε στους αναγνώστες για το νέο έτος;

Βαρβάρα Δουμανίδου:Ανακαλύψτε τον εαυτό σας μέσα από μια δημιουργική ενασχόληση. Είτε αυτό είναι μουσική, δημιουργική γραφή, θέατρο, ή χορός, ψάξτε να βρείτε εκείνο που θα εκτονώσει την κούραση σας, την ίσως βαρετή καθημερινότητα, τις ευθύνες της ίδιας της ζωής, τη μελαγχολία, την απραξία. Μέσα μας υπάρχει μια φωτιά που σιγοκαίει. Η Πραγματικότητα θέλει να τη σβήσει, η Τέχνη θέλει να την αναζωογονήσει. Βρείτε την τέχνη που σας ταιριάζει και νιώστε ζωντανοί!

Δημήτρης Βασιλειάδης: Εύχομαι όλοι μας να σκεφτόμαστε περισσότερο και να μιλάμε λιγότερο! Και ας μη κοιτάμε μόνο τον εαυτό μας γιατί μόνο πίσω θα πηγαίνουμε!

Τα μαθήματα στο εργαστήρι θεάτρου Thespians πραγματοποιούνται κάθε

Δευτέρα 19:30 - 22:30

Τρίτη (τμήμα musical) 18:00 - 21:00

Τετάρτη 20:00 - 23:00

Πέμπτη 17:30 - 20:30


Ο χώρος διατίθεται τις πρωινές ώρες για θεατρικές πρόβες


Στο εργαστήρι διδάσκουν οι:

Υποκριτικής Βαρβάρα Δουμανίδου Ηθοποιός - Σκηνοθέτις

Κινησιολογία: Δημήτρης Βασιλειάδης Ηθοποιός - Σκηνοθέτης

Ορθοφωνία: Νατάσα Κοψαχείλη Μουσικός - Τραγουδίστρια

Πληροφορίες στο 6936536383