Βασίλης Ασημάκης: "Ο ηθοποιός μέσα από τους διάφορους ρόλους οφείλει να προασπίζει τη θέση και την αλήθεια του."

2023-11-06

Ο μεγάλος Δημήτρης Χορν είχε πει «Ηθοποιός σημαίνει φως», για εσένα ποια είναι η πραγματική έννοια του ηθοποιού;

Ο ηθοποιός είναι εργάτης της τέχνης. Μέσα από τους διάφορους ρόλους οφείλει να προασπίζει τη θέση και την αλήθεια του.

Σε ποια θέση βρίσκεται ο ηθοποιός στο σήμερα, μετά από την περίοδο της πανδημίας; Δηλαδή υπάρχουν αξιόλογες ευκαιρίες για να επικοινωνήσει την τέχνη του;

Στις μέρες μας υπάρχουν ακόμη κάποια κατάλοιπα από την πανδημία που ακόμη ταλαιπωρεί κάποιους ανθρώπους. Η τέχνη επλήγη σημαντικά - ομολογουμένως το θέατρο περισσότερο. Οι συνθήκες δεν είναι πάντα ιδανικές αλλά πιστεύω ότι γίνονται σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Χαίρομαι ιδιαιτέρως για την άνθιση της μυθοπλασίας στην τηλεόραση. Επιτέλους υπάρχουν πολλές και αξιόλογες σειρές που σέβονται τον τηλεθεατή.

Αυτό τον καιρό που σε βρίσκουμε τηλεοπτικά; Γνωρίσε μας τον ήρωα σου.

Συμμετέχω στην καθημερινή τηλεοπτική σειρά: "Το προξενιό της Ιουλίας", όπου υποδύομαι τον βοσκό που εργάζεται για τον άρχοντα Ραζίνη.

Ο Νασούλιας είναι ένας ευγενικός, πιστός, υπάκουος εργάτης. Τον χαρακτηρίζει η αγάπη για τα αφεντικά του, είναι ένας αγαθός γίγαντας!

Τι έχουν να περιμένουν οι θεατές από την συγκεκριμένη τηλεοπτική παραγωγή;

Ανατροπή στην ανατροπή! Μια αθώα ιστορία αγάπης, η οποία στέκεται αφορμή για να βγουν στην επιφάνεια πολλά μυστικά που για χρόνια ήταν καλά κρυμμένα.

Όλο και περισσότερες τηλεοπτικές σειρές βασίζονται σε λογοτεχνικά έργα, ποια είναι η άποψη σου για αυτό το γεγονός;

Είμαι λάτρης της ιστορίας και της παράδοσης! Παλαιότερα ο θεατής έπρεπε να επιλέξει αποκλειστικά μεταξύ κωμωδιών, οπότε δεν το βρίσκω κακό!

Ποιον λογοτεχνικό ήρωα θα ήθελες να ερμηνεύσεις κάποια στιγμή σε τηλεοπτική ή θεατρική δουλειά και γιατί;

Τον Ιάσωνα από τη Μήδεια του Ευρυπίδη και τον Έντμοντ από τον Βασιλιά Ληρ του Σαίξπηρ!

Θεατρικά που σε βρίσκουμε; Μίλησε μας για το έργο και γνώρισε μας τον ήρωα σου.

Με μεγάλη χαρά πρωταγωνιστώ στον Ποπολάρο του Ξενόπουλου, όπου υποδύομαι τον ομώνυμο ρόλο. Το έργο διαδραματίζεται στη Ζάκυνθο, όπου την περίοδο εκείνη – μιλάμε για τα τέλη του 19ου αιώνα – οι κοινωνικές διακρίσεις ήταν έντονες. Η πάλαι ποτέ βενετική κτήση είχε έντονες επιρροές από τους προηγούμενους κατακτητές της και η τάση για διαφοροποίηση των ανθρώπων είχε ριζώσει στην κοινωνία του νησιού.

Στο περιβάλλον αυτό δυο νέοι – η αρχοντοπούλα Έλντα του Ντιμάρα και ο φοιτητής νομικής Ζέπος Πεμπονάρης – ερωτεύονται, όμως αντιμετωπίζουν πολλά εμπόδια λόγω του ισχύοντος κοινωνικού κατεστημένου. Ο Ζέπος, φιλόδοξος, ετοιμόλογος, πιστός στις ιδέες του πολεμά και υπερασπίζεται την αγάπη – δίκιο του έως το τέλος. Μισεί το πως καταστρατηγούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ είναι διατεθειμένος να πεθάνει για τις ιδέες του.

Το έργο ανεβαίνει στο Θέατρο Θυμέλη, Μοσχονησίων 32, Πλ. Αμερικής (ακριβώς στο πίσω μέρος της πλατείας). Κάθε Σάββατο στις 20.30 μέχρι 6 Ιανουαρίου 2024. Οι συντελεστές τους έργο είναι σκηνοθεσία της Έλλης Βοζικιάδου, μουσική του Διονύση Κούτσης, σκηνικά του Γιώργου Πολυχρονιάδη, κοστούμια της Έλσας Βώκου, βοηθός Σκηνοθέτη η Λόρνα Κούτση, κατασκευή κοστουμιών η Ελευθερία Αργυρού, φωτισμοί η Ιωάννα Διονέλλη και ηχοληψία ο Αλέξανδρος Μπιλάλης. Συμπρωταγωνιστές μου είναι οι Αμαλία Κλημοπούλου, Δέσποινα Παντελίδου, Ζωή Φουρνιστάκη, Χρίστος Γεωργίου, Γιάννης Σιγάλας, Έλλη Λορέντη, Βίκυ Θεοφανάκη, Ανδρέας Αποστόλου.

Ποια είναι τα σχέδια και ποιες οι επιθυμίες σου για το μέλλον;

Θέλω να εστιάσω στην τηλεοπτική/κιηματογραφική μου πορεία.

Κλείνοντας, ποια ευχή θέλεις να στείλεις στους αναγνώστες μας;

Σας ευχαριστώ για την φιλοξενία και σας περιμένω στο θέατρο Θυμέλη.