Βικτώρια Σαμπετάι: "Κοινωνική, ευγνώμων, αυθεντική, επίμονη, αισιόδοξη."

2023-01-30

Αν σας ζητούσα να μας γνωρίσετε τη Βικτώρια μέσα από πέντε λέξεις, ποιες θα επιλέγατε;

Κοινωνική, ευγνώμων, αυθεντική, επίμονη, αισιόδοξη.

Σας επέλεξε η συγγραφή ή την επιλέξατε; Και με ποιο κόστος;

Επιλέξαμε συγχρόνως η μία την άλλη. Ήταν αναπόφευκτο. Η συγγραφή αποτελεί για μένα μια μεγάλη αγάπη κι όπως συμβαίνει με τις μεγάλες αγάπες, το αίσθημα είναι αμοιβαίο. Όσο για το κόστος, όλοι γνωρίζουμε πως για κάθε αγαθό που επιθυμούμε να αποκτήσουμε στη ζωή, πληρώνουμε κάποιο αντίτιμο· γαθά κόποις κτνται! Στην περίπτωσή μου το τίμημα ήταν αμέτρητες ώρες δουλειάς με πρόγραμμα και πειθαρχία. Ως επιβράβευση επέρχεται η ηθική ικανοποίηση όταν βλέπω το αναγνωστικό κοινό να απολαμβάνει το πόνημά μου από την πρώτη μέχρι και την τελευταία σελίδα. 

Γνωρίστε μας το τελευταίο σας βιβλίο.

Πρόκειται για ένα αστυνομικό μυθιστόρημα με τίτλο «Σνάιπερ»,από τις Εκδόσεις 24 Γράμματα.Πραγματεύεται τον θάνατο της Μιράντας Ντόχερτυ, ηγετικού στελέχους του εκδοτικού οίκου Moretus στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης. Ο επιθεωρητής Τζέιμς Μακ Άλιστερ καλείται να ασχοληθεί με την υπόθεση και επωφελούμενος από την αρωγή της ίδιας της νεκρής οδηγείται στο συμπέρασμα πως πρόκειται για δολοφονία. Μαζί με την ιδιόμορφη ομάδα του θα απαντήσουν σε αμέτρητα ερωτήματα όμως θα οδηγηθούν σε αδιέξοδο προτού ανακαλύψουν την αλήθεια. Η έρευνα μετατρέπεται σε ένα λαβύρινθο από ίντριγκες, ανακρίσεις, εξομολογήσεις, απρόσμενους υπόπτους και αναδρομές στο παρελθόν. Πλούτος, ζήλια, υποκρισία και φθόνος, φίλοι, εχθροί, μυστικά περάσματα και ντουλάπες γεμάτες σκελετούς συνθέτουν ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που αποδεικνύει πως η πραγματικότητα δεν είναι αυτό που φαίνεται...

Τι σημαίνει έμπνευση για εσάς;

Ανάσα! Αν δεν ανέπνεα οξυγόνο, θα ανέπνεα έμπνευση. Οι αισθήσεις μου βρίσκονται διαρκώς σε εγρήγορση. Όταν είσαι συγγραφέας ,καθετί αποτελεί πηγή έμπνευσης· ένα ηλιοβασίλεμα, το αυγουστιάτικο φεγγάρι, ένα μωρό στην αγκαλιά της μητέρας του, ένα ζευγάρι ηλικιωμένων να περπατάει χέρι- χέρι, διεγείρουν τη φαντασία και ανοίγουν διάπλατα τις πύλες υπαρκτών ή ανυπάρκτων κόσμων.  

Υπάρχει κάποιο λογοτεχνικό έργο που αγαπάτε και θα θέλατε να το είχατε γράψει εσείς;

Χωρίς δεύτερη σκέψη, η Οδύσσεια του Ομήρου! Αυτό το αξιοσημείωτο έπος προκαλεί ακόμα και σήμερα τον θαυμασμό ολόκληρου του πλανήτη για τη δεξιοτεχνία του δημιουργού του αλλά και τον χαρακτήρα του πρωταγωνιστή, του πολυμήχανουΟδυσσέα.

Μελλοντικά σχέδια;

Να συνεχίσω να κάνω αυτό που αγαπώ· να γράφω βιβλία που να αποτελούν τροφή για σκέψη για το αναγνωστικό κοινό.

Μια αγαπημένη σας φράση.

Οπουδήποτε βρίσκεσαι, να βρίσκεσαι εκεί! Στη σημερινή εποχή σπάνια είμαστε παρόντες ψυχή τε και σώματι. Όταν βρισκόμαστε διακοπές, σκεφτόμαστε τη δουλειά που μας περιμένει στο γραφείο. Όταν δουλεύουμε στο γραφείο, ονειρευόμαστε πως ρεμβάζουμε σε κάποια παραλία κι όταν επισκεπτόμαστε τη γιαγιά, είμαστε απορροφημένοι από τα κινητά μας. Η παρούσα στιγμή είναι το μόνο που διαθέτουμε και διαρκεί ελάχιστα. Ώσπου να ανοιγοκλείσουμε τα βλέφαρα, έχει χαθεί... 

Κλείνοντας, ποια ευχή θέλετε να στείλετε στους αναγνώστες μας;

Εύχομαι να έχουν ένα ευτυχισμένο και δημιουργικό νέο έτος και να μην σταματήσουν ποτέ να ονειρεύονται.

Κυρία Παπατσιφλικιώτη , σας ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη!