Βίκυ Μαραγκάκη: "Ιδανικός ηθοποιός είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο άτομο, με ενεργοποιημένες τις εσωτερικές του κεραίες προς όλες τις κατευθύνσεις."

2021-03-12

Ο μεγάλος Δημήτρης Χορν είχε πει «Ηθοποιός σημαίνει φώς!», για εσάς ποια είναι η έννοια του ηθοποιού;

Για μένα ιδανικός ηθοποιός είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο άτομο, με ενεργοποιημένες τις εσωτερικές του κεραίες προς όλες τις κατευθύνσεις. Ακόμα και το "σκοτάδι" μέσα από αυτόν μετουσιώνεται σε δημιουργία, η οποία οδηγεί στο "φως" και καθαίρει .Το ιδιαίτερα συνεργατικό άτομο που έχει την διάθεση του μοιράσματος όχι μόνο με το κοινό αλλά κυρίως με τους συναδέλφους του πάνω στη σκηνή. Αυτός που αγαπάει την μάθηση ,την πνευματική και σωματική καλλιέργεια και αφοσιώνεται στην Τέχνη με τον ενθουσιασμό μικρού παιδιού.

Οι μέρες που ζούμε είναι δύσκολες, πώς όμως πιστεύετε ότι μπορούμε να τις κάνουμε καλύτερες; Η Τέχνη πώς μπορεί να «φωτίσει» το σκοτάδι της απομόνωσης;

Μα όπως έχουμε όλοι διαπιστώσει ,στην εποχή της καραντίνας, η Τέχνη είναι μεγάλη παρηγοριά και ψυχαγωγία με την κυριολεκτική σημασία της λέξης. Για φανταστείτε να μην είχαμε την μουσική, τις ταινίες, την ποίηση...και να ακούγαμε όλη μέρα δυσάρεστες ειδήσεις και ατελείωτες ξερές πληροφορίες .

Ο χώρος σας έχει πληγεί ολέθρια. Πώς βλέπετε το μέλλον του θεάτρου και ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στα άτομα που παίρνουν αποφάσεις.

Tο θέατρο υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια και δεν είναι τυχαίο γιατί μαγεύει και δεν αφήνει κανέναν ανεπηρέαστο. Θέλω να ελπίζω ότι έτσι θα συνεχίσει γιατί είναι αναντικατάστατο, αρκεί και η πολιτεία να στρέψει τα μάτια της στον πολιτισμό με ενσυναίσθηση, κατανόηση των ιδιαίτερων συνθηκών που τον διέπουν και να τον υποστηρίξει με πράξεις.

Αυτές τις μέρες έχει ανοίξει ο ασκός του Αιόλου μέσα στην οικογένεια του θεάτρου. Ποια είναι η θέση σας πάνω σε αυτό το ζήτημα;

Eπικροτώ και συμπαραστέκομαι σε όλους όσους βρήκαν το σθένος και το κουράγιο να μιλήσουν. Εύχομαι επιτέλους να δικαιωθούν και να μην πάει στράφι η γενναία τους πράξη για το καλό όλων μας.

Πού ήσασταν πριν την πανδημία;

Έκανα πρόβες για μία θεατρική παράσταση, δίδασκα στη θεατρική ομάδα "Πρόβα " και στη σχολή του Θεάτρου των Αλλαγών .

Έχετε να μας διηγηθείτε μια περίεργη κατάσταση που ζήσατε πάνω στη σκηνή;

Ευτυχώς δεν έχω να διηγηθώ καμία αντισυναδελφική και αντιεπαγγελματική συμπεριφορά εν ώρα παράστασης.

Ποια είναι τα σχέδιά σας και ποιες οι επιθυμίες σας για την νέα χρονιά;

Ανυπομονώ να ανοίξουν τα θέατρα γιατί υπάρχουν σχέδια για δύο έργα: Την "Ναπολεοντία" του Ανδρέα Στάικου και τον "Ορλάντο " της Βιρτζίνια Γούλφ. Επιθυμώ επίσης να προκύψει κάποια κινηματογραφική ή τηλεοπτική συνεργασία .

Κλείνοντας ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους αναγνώστες μας;

Θα έλεγα σε όλους μας να μην απογοητευόμαστε. Να εκμεταλλευτούμε την λαμπρή ευκαιρία που μας δίνεται για ενδοσκόπηση για να ανακαλύψουμε αν είμαστε αληθινά ευχαριστημένοι. Αν όχι, να κάνουμε ένα "reset"-όπως λένε στη γλώσσα της τεχνολογίας- να ιεραρχήσουμε νέες προτεραιότητες και με άλλα λόγια να "πάρουμε την ζωή μας αλλιώς ".