Βύρων Κολάσης: "Ηθοποιός σημαίνει προσφορά στην ζωή."

2020-01-05

Ο μεγάλος Δημήτρης Χορν είχε πει «Ηθοποιός σημαίνει φώς!», για εσάς ποια είναι η έννοια του ηθοποιού;

Ηθοποιός σημαίνει προσφορά στην ζωή. Αν σκεφτείτε την πολυπλοκότητα των ρόλων που ερμηνεύει ένας ηθοποιός μέσα από τα διαφορά έργα ,θα καταλάβετε πόσο ευλογημένος είναι που μπορεί να μεταλλάσσεται και να ζει ταυτόχρονα πολλές ζωές!!Το φως στο οποίο αναφέρεται ο μεγάλος Δημήτρης Χορν αυτό ακριβώς σηματοδοτεί.

Πού σας βρίσκουμε αυτό τον καιρό;

Έχω την τιμή και την χαρά να συνεργάζομαι μετά από αρκετά χρόνια στην τηλεόραση με 3 σπουδαίους ανθρώπους την Βάνα Δημητρίου ως σεναριογράφο, τον Ανδρέα Γεωργίου ως σκηνοθέτη και ηθοποιό και τον Κούλλη Νικόλαο έναν εξαίρετο ηθοποιό-παραγωγό.Το σήριαλ στο οποίο συμμετέχω είναι το 8 Λέξεις στο κανάλι του ΣΚΑΪ .

Μια κυπριακή υπερπαραγωγή όπου εδώ θα ήθελα να τονίσω, ότι η Ελλάδα οφείλει παρά πολλά στην Κύπρο από το 2009 μέχρι σήμερα, διότι η Κύπρος είναι η χώρα που στήριξε όλο τον καλλιτεχνικό κόσμο την εποχή της κρίσης. Τους ευχαριστώ και τους ευγνωμονώ τους Κύπριους αδελφούς μας. Τα γυρίσματα γίνονται στην Κύπρο, Κέρκυρα και στην Ιταλία.

Έχοντας ζήσει στιγμές σε τηλεοπτικό πλατό και θεατρική σκηνή ποιες θυμάστε ποιο έντονα; Ποιο από τα δύο σας δίνει μεγαλύτερο αίσθημα ελευθερίας όσον αφορά την απόδοση ρόλου;

Αναμφισβήτητα το θέατρο κατέχει την πρώτη θέση. Η άμεση επαφή με το κοινό είναι η αποδοχή ή η απόρριψη της μαγείας του. Εκεί και μόνο εκεί φαίνεται ή όχι η αξία ενός ηθοποιού. Το θεατρικό σανίδι δεν χαρίζεται σε κανέναν. Θα 'λεγα λοιπόν χωρίς δεύτερη σκέψη ότι το αίσθημα ελευθερίας ενός ηθοποιού είναι το θέατρο.

Ποιος από τους ρόλους που έχετε ενσαρκώσει πιστεύετε πως είναι πιο κοντά στον πραγματικό σας χαρακτήρα;

Ο άνθρωπος είναι ένα πολυμορφικό ον. Δυο ρόλοι κατά κάποιον τρόπο ταυτίζονται με τον χαρακτήρα μου. Ο ένας είναι ο Κρέων από την τραγωδία Αντιγόνη του Σοφοκλή και ο άλλος ο Γώγος της Λάουρα από το ομώνυμο έργο του Γρηγορίου Ξενόπουλο που είχα ερμηνεύσει στην τηλεόραση στην νεανική μου ηλικία. Ο Κρέων ένας άνθρωπος πιστός στα ήθη τις παραδόσεις και τις αξίες της ανθρώπινης φύσης και ο Γώγος ένας υπέρ ευαίσθητος νεαρός όπου η αγάπη , η πίστη και η αυταπάρνηση τον οδήγησαν κάποια στιγμή στο έσχατο σημείο της αυτοκτονίας.

Έχετε να μας διηγηθείτε μια περίεργη κατάσταση που ζήσατε πάνω στη σκηνή ή μπροστά στην κάμερα;

Θυμάμαι στο θεατρικό έργο Ποντικοπαγίδα της Αγκάθα Κρίστι όταν έπαιζα τον ρόλο του Παραβιτσίνι, μια σκηνή όπου περιμένω διαβάζοντας εφημερίδα να βγει στην σκηνή ένας συνάδελφος για να συνεχιστεί το έργο. Ο ηθοποιός φαίνεται ότι είχε ξεχαστεί κι αργούσε να εμφανιστεί. Τότε και εγώ μόνος σε ένα κατάμεστο θέατρο έντρομος άρχισα να μονολογώ εκτός έργου μέχρι να εμφανιστεί ο εν λόγω συνάδελφος. Ήταν ίσως η πιο δραματική και συνάμα κωμική στιγμή στην καριέρα μου.

Ποια η προετοιμασία σας πριν από κάποια παράσταση, πως ξεπερνάτε το άγχος και ποιο είναι το τελευταίο πράγμα που κάνετε πριν βγείτε στη σκηνή;

Προσεύχομαι, κάνω τον σταυρό μου, συγκεντρώνομαι στον ρόλο που είναι να ερμηνεύσω και παρακαλώ τον Θεό να με βγάλει σώο και αβλαβή από την σκηνή στο τέλος της παράστασης.

Είναι εύκολο ή δύσκολο το επάγγελμα του ηθοποιού στις μέρες μας;

Καταρχάς το επάγγελμα του ηθοποιού δεν είναι επάγγελμα αλλά λειτούργημα. Έτσι όμως όπως το έχουν καταντήσει στις μέρες μας είναι μια πασαρέλα εξωτερικής εμφάνισης και ομορφιάς χωρίς ουσία. Πλην ελαχίστων περιπτώσεων το θέατρο περνάει πολλή μεγάλη κρίση ταυτότητας, όπως και η ζωή άλλωστε. Εύχομαι ολόψυχα αυτή η μαυρίλα της ψυχής να απομακρυνθεί γρήγορα.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Δεν κάνω σχέδια παρόλο που έχω πολλά στο μυαλό μου. Αφήνω τον χρόνο να με οδηγήσει και εύχομαι να μπορώ να υλοποιήσω κάποια από αυτά.

Κλείνοντας ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους αναγνώστες μας;

Θέλω να ευχαριστήσω όλο τον κόσμο που μισό αιώνα με ακολουθεί σε αυτό το μοναχικό ταξίδι, γιατί χωρίς αυτόν όλοι μας θα ήμασταν ένα τίποτα. Ας το καταλάβουν αυτό και μερικοί που πιστεύουν ότι με κάποιες επιτυχίες και κάποιες κλίκες που κυκλοφορούν μπορούν να ανυψωθούν πάνω από τους υπόλοιπους ανθρώπους. Και εύχομαι ολόψυχα το 2020 να έχει ανοιχτές τις πύλες του για όλους με υγεία αγάπη ευτυχία!