"Ζαμπέτα με λένε" στο θέατρο «Κολοσσαίον»

2024-03-27

Μετά από μια μεγάλη επιτυχία και για τέσσερις και μόνο παραστάσεις στο θέατρο Κολοσσαίο γνωρίσαμε την ζωή του αγαπημένου μουσικοσυνθέτη Γιώργου Ζαμπέτα από την γέννηση του το 1925 μέχρι τον θάνατό του το 1992.

Με στοιχεία μιας παλιάς επιθεώρησης έξι ηθοποιοί και τέσσερις μουσικοί επί σκηνής ζωντάνεψαν μνήμες μιας άλλης εποχής. Η υποκριτική, με την μουσική, το τραγούδι και τον χορό πλέκονται ομοιόμορφα κάνοντας το κοινό ενεργό κομμάτι του έργου.

Ο σκηνοθέτης του έργου Νίκος Ορτετζάτος μέσα από την εξαιρετική του σκηνοθεσία αναδεικνύει το λόγο του κειμένου με ένα τρόπο που μαγεύει το μυαλό και μαγνητίζει το κοινό. Επίσης, η εξαιρετική του ερμηνεία στον ρόλο του Γιώργου Ζαμπέτα φέρνει δάκρυα χαράς, γέλιου, μελαγχολίας και νοσταλγίας στα μάτια του κοινού!

Οι πέντε ηθοποιοί, αναφέρονται με αλφαβητική σειρά, Μαρίνα Γκούμλα, Δημήτρης Δάγκαλης, Κωνσταντίνος Δελαβερίδης, Μαρία Κατέχη, Άννα-Μαρία Πηλίδουαναδεικνύουν μέσα από μια αξιόλογη ερμηνευτική μαεστρία προσωπικότητες του μελωδικού και υποκριτικού όσμου που έχουμε αγαπήσει!

Η ύπαρξη ζωντανής μουσικής επί σκηνής «ντύνει» με έναν όμορφο τρόπο την παράσταση. Τα θερμά μου συγχαρητήρια στους Σταύρο Ακτίνη (κιθάρα), Παναγιώτη Ανδρέογλου (ακορντεόν), Ανδριάνα Κόρακα (μπαγλαμά, καχόν, τουμπερλέκι), Θεόδωρο Τζήκα (μπουζούκι).

Το σκηνικό απλό δεν κουράζει το βλέμμα, αλλά επιτρέπει το μυαλό και την φαντασία να ταξιδέψουν στην Ελλάδα του χθες, της πενιάς και του φιλότιμου!

Σε γενικές γραμμές είναι από τις θεατρικές στιγμές που θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στο μυαλό και την καρδιά μας. Γλέντι, σκοτούρες , κέφι, μνήμες, τραγούδι, και χορός συνθέτουν την ατμόσφαιρα αυτής της τόσο καλοστημένης παράστασης! Μια θεατρική παράσταση που μαζί με «χίλια περιστέρια» μας ταξιδεύει στην «Θεσσαλονίκη» ,»Στον Λευκό τον Πύργο» και μας δείχνει «τι γλυκό να σ'αγαπούν»!